Değerli arıcı dostları yemlik alacam iç mi üst yemlik mi karar veremedim.Forumda gördüğüm kadarıyla hemen herkes iç yemlik kullanıyor.
İç yemliğin, üst yemliğe göre avantajı nedir? Niçin çoğunluk iç yemlik kullanıyor.
Değerli arıcı dostları yemlik alacam iç mi üst yemlik mi karar veremedim.Forumda gördüğüm kadarıyla hemen herkes iç yemlik kullanıyor.
İç yemliğin, üst yemliğe göre avantajı nedir? Niçin çoğunluk iç yemlik kullanıyor.
Örtü tahtası olarak genellikle çuval kullanıldığı için iç yemlik tercih ediliyor.
Ayrıca sıcaklığın kritik olduğu zamanlarda da iç yemlik avantaj sağlıyor.
Bence üst yemlik daha avantajlı.
arkadaş iç yemlik demiş ve birkaç neden sıralamış ikinci yorumda ise bence denmiş ama sebebler yok neden üst yemlik acaba sebebi nedir.
Biz hem üst hemde iç yemlik kullanıyoruz.
Ruşetler 5, Standart kovanlar 10, çerçeveye ulaşınca üst yemlik.
Tercih sizin avantaj ve dezavantajlarını siz değerlendireceksiniz.
Bana göre ( bizdekiler apimayenin 5 çerçeve üstünü kapatan tipte ) şerbetleme yaparken arılar dışarı çıkmıyor ayrıca arının içerisine girip ölme ihtimali, daha az.
teşekkürler ayrıca üst yemlikte arı dışarı çıkmadığından arılarla muhatap fazla olunmuyor hele hırçın arılar için üst yemlik daha iyi. bence de en iyisi iç yemlik iç yemlikle çalışırken dalak varsa yada diğer veriler için daha fazla gözlem yapma durumu var.
Üst yemlik kullananların savunması biz günün her saatında arıaları besleyebiliriz oluyor doğrudur ama hangi arıcı gece 24,00 arıları besliyor, orası cevapsız.
Üst yemlik kovanda dıştan beslemenin kolaylığını sağlar.
Üst yemliğin iyi olamayan yönü şerbet daha soğuk olduğundan arılar almakta güçlük çekerler.
Üst yemliğe şerbet konulunca biraz daha örtmek gerekir.
Üst yemliği kullanabilmek için kovanın iç örtüsünün ahşap olması daha uygundur.
İç yemlik kullanmak için iç örtünün bez veya çuval olması daha uygundur.
Besleme yaparken bezin bir kenarını kaldırmak yeterlidir.
İç yemlik kullanılan kovanlarda bir çerçeve eksik olur.
Arılar gelişimi hızlandırıp sıkışırlarsa kayık tipi iç yemliklerin altına petek örerler.
İç yemlik altına örülen petek erkek gözü olduğundan varroa ile savaş amacıyla kesilip atılır.
İç yemlik içine konulan şerbet kovan sıcaklığında olduğundan daha kolay tüketilir.
Murat abi peki iç yemlik kullanacak arıcıların, kovan üst kapağının yüksekliğini biraz daha düşürmeleri uygun olurmu?
Şimdi yeni yaptığım kovanlarda üst kapağı, üstten yemlik koyulacak yükseklikte yaptım, şimdi tamamen kayık kullanıyorum ve üstte ki boşluk gereksiz görünüyor. Havalandırma ve yalıtım açısından örtü tahtası ile kovan kapağı arasında ki boşluğun bir faydası olurmu.
Numan bana göre yüksek olmasının hiç bir zararı yok…Kışın kapağın altına strafor koyman için de yer olur…Biliyorsun kışın tepelerini sağlam tutuyoruz.
Ayrıca 10. çerçeveyi vermen gerektiğinde icabında örtü tahtası ile dış yemliğe de dönebilirsin.
İç yemliğin kullanılması, ham peteğin daha hızlı kabartılmasına etkisi var mıdır.
üst yemliği çerçevelerin üstüne örtü bezinin altına koyarak ta kullanabilirsin ama iç yemliği örtü bezi üstünde kullanamazsın
Üst yemliği her hava şartında kulanabilirsin,arıyı rahatsız etmeden.
cavit abi benimki iç yemlik bu konuda görüşünüz
Üst yemlik arıya ulaşım kolaylığı sağlayıp şerbet daha kolay alınıyor.
Üst yemlik üzerinede çuval, strafor yada naylon örtülebilir.
Ayrıca plastik olarak satılan üst yemliklerin 2 tanesi oturacak şekilde marangozlara yaptırtılan yüksekliği 4 cm civarı kapak altı örtü tahtası kullananlar var. Yemlikler kovanın arka tarafına gelip ön kısmınada tel çakılırsa kapağı açıp yemliklerin üzerindeki çuvalı aldıktan sonra bu telden arıların durumu gözlemlenebilir.
İç yemliklerden biri kısa biri derindir,Derin olan canta yemlikler bölme tahtası gibide kullanılır,sadece boğulma olmaması için içerisine dal parcası koyulmalı.Çok derin olması boğulmaların nedeni aynı zamanda.
Bu yemlikleri üreten firmalar derinliklerini azaltmalı,alta doğru bölme tahtasını yine uzun bırakmalı.
Üst yemlikte arının durumunu göremeyebilir şerbeti dengeli veremeyebilirsiniz,kendi rahatınız ve örtü tahtası kullanıyorsanız üst yemlik ideal.
Yarım iç yemlikler çok ideal eğer bölme tahtası ihtiyacınız yoksa,çünkü temizliği çok kolay boğulmada olmuyor aynı şekilde büyükce bir dal koyarsanız,koymasanızda boğulma olmuyor.
Plastik bir beze monte edilmis ust yemlikler var…ben bunlarin 500 gr lik olanlarini kullaniyorum…
Hemen hemen hergun besleme yaptigim icin maske giymeden hizli bir sekilde beslemeyi yapiyorum…
benim icin en buyuk avantaji bu…
Yanliz benim verdigim serbet herdaim sicak su ile yapiliyor…
Bu monte edilmis ust yemliklerin hemen ustunede bir cuval orutyorum serbet koku yaymasin diye…
Butun kis ve su ana kadar da boyleydi…
Su ana kadar herhangi bir problem olmadi…
Ben ust yemlik tavsiye ederim…
Sayın Numan Yıldıran:
Kapak iç yüksekliği;örtü üstü yemlik kullanılmasabile 5 cm kadar olmalı.
Kapak içi boşluğun birinci görevi kovan içinin ısı yalıtımıdır.
Benim kovanlarımın üst kapakları,bezden sonra koli kartonu ve onun üstüne de strafor ve sac kapatıyorum hiç problem olmuyor.
Rahmetli muhsin hoca bu konuda kesinlikle 1 nolu çerçevenin yarım kayık yemlik olması gerektiğini ve 365 gün kovanda sabit durması gerektiğini söylüyordu.Kismetse bende bu şekilde yapmayı düşünüyorum bu yıldan itibaren.
Muhsin Hoca şöyle bir şey daha söylerdi: Yavrulu ve yumurtalı çerçevelere bakarak şerbetliğin tarlacı arıların çok tarafa konulmasını söylerdi yani şerbet taşıyan ve depolayan arıların yavru bakıcı arıların üzerine basmayacak derdi.