Varrao için bir çok yollar denendi, ama etkisi bir türlü azaltılamadı.
Varrao hep kovanda oluyor ama işi biraz savsaklayınca hemen kovandaki arıları baskı altına alıyor, zarar başlıyor.
Benim kovanım da varrao yok deme imkanı yok ama etkisini azaltılması yoluna gidilmek gerekiyor.
Acaba diyerek bu yıl hasat sonucunda bir uygulama yapmayı düşünüyorum:
Ana balözü akımı zamanında 6 - 9 metoduyla çalışıyoruz ama ana bal akımından önce ana arıyı 2 veya 3 çerçeveli ana arı plastik hapis kafesine alıp, hasat sonunda içindeki yavrulu çerçeveleri de imha etmeyi düşünüyorum.
Arıların karın altındaki varraoları azaltmak amacıyla formik asit uygulaması da yaptıktan sonra yeniden kovan düzeniyle sonbahar hazırlığı yapmayı düşünüyorum…
Murat hocam bal sağımı hemen sonrasında yavru çok azalıyor, bu dönemde tüm pupadaki yavrulari sır tarağı ile açıp yoğun ilaçlama yapsak çok yüksek oranda başarı sağlamış oluruz sanırım, gerçi direk yavrulu çerçeveleri çekmek gibi olmaz ama…
Varova yı kovanlardan ne kadar temizlesekte çevredeki kolonilerden yine geçiş olmazmı?
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Ana balözü akımı bitmiştir. Yenidoğan askere pek ihtiyaç yoktur.
Varroanında kış öncesi yiyebileceği mükemmel bir darbe olur.
Aynı zamanda da yapılan formik duman eder ortalığı.
Varroasavar bir taktik
Güzel görünüyor. Not aldım Murat Hocam…
İyi geceler
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
murat hocam ana bal akımı bittikten sonra bende bayağı bir nüfus düşüklüğü oluyor,yavruları almam koloninin bayağı gerilemesi hatta sönmeye kadar gitmesi ihtimali var,ben bu sene oksalik buharlaştırma aparatı aldım, kalıntı konusunda oksalik ve formik en masumları,
Kendime şöyle bir harita çizdim:
Ocak ayında 10 gün ara ile 3 defa oksalik buharlaştırma
Nisan ayında formik asit
Temuz ayı yada ağustosun ilk haftası yani sağımdan sonra oksalik buharlaştırma 7 gün ara ile 4 defa
Sonbaharda formik asit
tabi bu ara bir yabancı kaynaktan öğrendiğim ve bal akımında bile uygulayan kekik yağını yaptım ve ilk denemede 17 varoa döktüğünü gördüm tabi yağ tam olgunlaşmamıştı,adam örtü bezine sürüyordu benim zamanım olmadığı için kavanoz kapağına döküp acele ayrılmıştım bunu mayıs haziranda denemeyi düşünüyorum… saygılarımla…
Benim kulandığım bi yöntem var daha önce yazmıştım ama bilgi tazeleme açısından tekrar yazayım,ayçiçekler açtıktan sonra ana yaşlı ise öldürüyorsunuz genç ise tek çerçeveyle ruşete alıyorsunuz kovanda yavru olmadığı için arılar bala çalışıyor kapalı yavru olmayınca varoa mucadelesi kolay oluyor birde ana yenilenmiş oluyor yani bir taşla 3 kuş kolaygelsin . not-Bu yöntem ayçiçek olan bölgeler için geçerli, diğer bölgelere ayar çekesiniz.