Varroa İçin Formik Asit Uygulaması

Forumda formik asidi kullananlara nasıl kullanıldığı sorulduğunda, formik asidin hatalı kullanımlarda tehlikeli olması ve arıcılarımızın gerekli emniyet tedbirlerini almadan kullandığından, haklı olarak yazmakta çekingen davranılıyor.

Formik asidin tehlikesini, uyulması gereken emniyet tedbirlerini ve formik asidin yapılma yönteminin öğrenilerek yapılmasının, eksik bilgi ile yapılmasından daha iyi olacağı düşüncesiyle (umarım yanılmam) kendi yaptığım formik asit uygulamasını yazıyorum.

Yazıya itibar edip uygulamayı yapacak arkadaşların belirtilen uyarılara gerekli hassasiyeti gösterecekleri düşüncesiyle.

Balı aldık.

Balını süzdüğümüz çerçeveleri temizlemeleri için kovanlara tekrar verdik.

Arılar tek kata sığacaksa ballıkları aldık.

Arı nüfusu fazla tek kata sığmayacak ise, arısız çerçeveleri aldık, arıları sıkıştırdık.

Bal almadığımız zayıf kolonilerimizde, arısız çerçeveleri aldık.

Yeni sezon başladı.

Arılarımızı yeni sezonun başında hastalıklardan ve zararlılardan arınmış hale getirmemiz gerekir. Bunun için arılarda bir çok hastalığa ve zarara sebep olan varroa ile mücadeleye, bal hasadı tamamlandıktan sonra (bir daha bal alınmayacaksa) zaman geçirmeden başlamak gerekir.

Varroa ile mücadelede en çok dikkat edilmesi gereken ve sıkıntılı uygulama Formik asit uygulamasıdır. Akademik yayınlarda, genellikle %65’lik formik asidin 24 saatte 8ml. ile 12ml. arasında buharlaşması gerektiği, az buharlaşmanın varroayı öldürmediği, çok buharlaşmanın ana arı kaybına ve kovan terklerine sebep olabileceği yazılmaktadır.

Formik asit uygulamasında yeterli buharlaşmanın olması için hava sıcaklığının15° ile 25° arasında olması gerektiği bildirilmektedir. Sıcaklık konusunda benim gözlemim, 20 derecenin altındaki buharlaşmaların eksik kalacağı yönünde. Formik asidin buharlaşmasına dış hava sıcaklığının yanında bir çok unsur etki ediyor. Bunların bazıları kovan içi sıcaklığı, kovandaki arı yoğunluğu ve asidin hava ile temas etme yüzey genişliğidir. Diğer varroa ilaçlarının bir çoğunda olduğu gibi, formik asit uygulamasını da akşam üzeri yapmak gerekir.

Formik asit genellikle %85’lik (85 asit %15 su) olarak satılıyor, varroa mücadelesinde %20, %65, %85 gibi oranlarda ve değişik yöntemlerle kullanılıyor.

Formik asidin ufak cam şişelere koyulduktan sonra ters çevrilerek kartona akıtma, delikler açılmış kilitli poşetler içine kağıt havlu koyularak şırınga ile asidin kağıt havluya emdirilmesi, asidin kartona emdirilmesi ve çiçektozu(polen) çekmecesine koyma gibi değişik yöntemler ile formik asit kullanılsa da, kullanımı en basit ve kolay olanını, arılar için zararsız olanını ve varroa için en etkilisini kullanmak hedefimiz olmalı.

Formik asit yapılacak kovanlar tercihen çiçektozu(polen) çekmeceli olmalı. Kovan çiçektozu çekmeceli değilse arıların bunalıp dışarıya çıkmamaları için, kovan girişleri sonuna kadar açılmalıdır. Kovan girişleri bir gün sonra eski haline getirilebilir.

[b]Formik asit uygulamasına başlamadan önce gerekli emniyet tedbirlerini yazmak gerekir.

Formik asit, gerekli emniyet tedbirleri alınmadan kullanıldığında çok tehlikelidir.

Ellerimiz için aside karşı dayanıklı eldiven.

Gözlerimiz için iş emniyet gözlüğü.

Formik asit buharını teneffüs etmemek için maske muhakkak kullanılmalıdır.

Gerekli emniyet tedbirleri alınamıyorsa Formik asit uygulaması yapılmamalıdır. [/b]

Gerekli tedbirleri aldıktan sonra varroa mücadelesine başlıyoruz.

Uygulama 22° hava sıcaklığında yapıldı ve %85’lik (akademik yayınlarda kullanılan %65’lik) formik asit kullanıldı.

http://img405.imageshack.us/img405/5695/formikk1.jpg

Formik asidin buharlaştırılmasında kullandığım ekipman.

Kalıbını kendim yaparak, PVS.’yi vakum yaptırdım.

http://img808.imageshack.us/img808/5364/imgp2176w.jpg

Plastik hazneyi çerçevelerin orta kısmına gelecek şekilde yerleştiriyorum.

http://img821.imageshack.us/img821/4406/imgp2178m.jpg

http://img809.imageshack.us/img809/5921/imgp2180.jpg

Formik asidi ölçeksiz hazneye dolduruyorum.

Hazne içi 520130mm. ölçülerinde yaklaşık 13ml. alıyor.

Kovanlar öne doğru eğimli olduğundan ağzına kadar doldurulduğunda 10ml.’den fazla almıyor.

Formik asit yakıcı olduğundan arıların üzerine dökülürse arılar ölür, bunun için hazneye asidi dökerken arıların üzerine dökülmemesine dikkat etmek gerekir.

http://img716.imageshack.us/img716/8373/imgp2182p.jpg

Formik asit uygulamasını saat 18.00 gibi yaptım fotoğrafı ertesi günü saat 10.00’da çektim, 16 saat sonra haznenin içinde hala formik asit vardı.

Kullandığım haznede formik asidin hava ile temas ettiği yüzey genişliği 5mm*130mm. Bu ölçülerde 24 saatteki buharlaşma miktarı uygun görünüyor.

Kenan bey, formik asitin bal üzerinde kalıntı bırakması sebebiyle mi?

Kalıntının kaybolma süresi var mı, sürekli mi?

Kenan Bey,

Elinize sağlık epey pratik bir uygulama gibi görünüyor. Bu şekilde yaptığınız formik asit uygulamasının etkinliğini test etme imkanı oldu mu?

Polen çekmecelerine dökülen varrova miktarı ne kadar?

Bugünlerde biz de benzeri bir uygulama düşünüyoruz.

Şimdi biri bu ekipmanın seri üretimi varmı satın almak istesek alabilirmiyiz derse cevap ne olur ?

Formik asidi enjekte edeceğimiz yer kovanın orta yerinde olması şartmı ?

Şimdi bizde bu aparat yok

Kanallı çerçeveye dökeceğiz muhtemelen asidi ve çerçeveler yeni olduğundan petek takılı değil mecburi son çerçeve olarak koyacağız kovan içlerine

Son çerçeve olarak koyduğumuz kanallı çerçeveye enjekte ettiğimiz asit buharlaşma yaparmı ?

Ahşapta buharlaşma daha güzel… :smiley:

Son çerçevede olması daha iyi…

O kanallar 30 cc. lik…

15 cc bas, gitsin…

Pamukla - bezle verdik oldu da…

Ama bu aparat pratik…

Şerbette verilir o aparatla… :smiley:

Hasattan sonra ilk formik asit uygulamamı 10 gün önce yaptım. 10x25 cm ebatlarında havlu parçaları kestim. Çerçevelerin üzerine önce havlu ebatlarından biraz daha büyük karton parçası koyup üzerine hazırladığım havlu parçasını yerleştirdim. Önceden hazırlamış olduğum % 65’lik formik asiti enjektörle havlunun üzerine enjekte ettim. İki gün sonra baktığımda polen kabına epey varoa dökülmüştü. İlk uygulamadan bir hafta sonra ikinci uygulamayı yaptım. Bu uygulamayı birer hafta arayla bir kaç kez daha yapmayı düşünüyorum. Yalnız tereddüt ettiğim bir husus var: Hassattan sonra geri verdiğim boş petekler (yer probleminden dolayı) kovanda duruyor. Bu boş petekler formik asitten etkilenirler mi? Bunlar üzerinde herhangi bir kalıntı oluşur mu?

Hüseyin Bey,

Daha önceki yazılarımızda da söz etmiştik. Kimyasallar suda eriyenler ve yağda eriyenler diye ikiye ayrılıyor.

Yağda eriyenler balmumunun içine nüfuz ediyor ve yıllarca atılmadan kalıyor.

Suda eriyenler ise balmumuna sadece yüzeysel bulaşıyor içine nüfuz etmiyor.

Formik Asit de suda eridiği için balmumuna yüzeysel olarak bulaşsa bile, bir süre sonra uçarak tamamen yok oluyor.

Bu arada kullandığınız yöntemde, havlu üzerine ne kadar asit enjekte ettiniz?

Cevabınız için teşekkür ederim Murat bey. Koloni başına 40 ml. enjekte ettim.

Muhsin Hocanın hazırladığı, bir bal firmasının sponsor olduğu Arıcının El Kitabı’nda bahsettiğiniz yöntemi okumuştum.

Orada da havlu üzerine 30-40 ml enjekte edilmesi öneriliyordu.

Fakat ilk bakışta bu miktar epey yüksekmiş gibi durduğu için, doğrusu ben uygulama konusunda tereddütte kalmıştım.

40 ml formik asit enjekte ettikten sonra, arılarda herhangi bir olumsuzluğa rastladınız mı?

2 senedir formik asit uygulaması yapıyorum. Kimyasallara dayanıklı plastik şişeler kullanıyorum. Şişenin plastik kapağını uygun şekilde kestikten sonra, emici özelliği olan havlu kağıt yada temizlik mendillerini fitil gibi kullanıp formik asidi buharlaştırıyorum. 30ml verdiğim kovanlarda arı ölümleri az olmakla birlikte , 40ml de epey ölümle karşılaştım. Geçen sene ekim ayında yaptığım uygulama da ise hava sıcaklıkları düşünce buharlaşma tam olmadı.Bu sene Eylül ayında yapacağım.
Direkt 40ml havlu kağıt üzerine verilmesi yakıcı etki yapacağını düşünmekteyim.

Sn. Kumpınarı,

Evet.

Kalıntı sürekli değil, süre konusunda bir şey yazamayacağım.

Murat bey,

Kolonide varroa bulaşıklık testi yapmadan, çiçektozu çekmecesinden ölü varroa sayımı yapmak tam sonuç vermeyecek olsada bu hafta sonu yapacaklarıma bakayım.

Benim çiçektozu çekmeceleri geriye çekili vazilette durduğu için varroa ölülerini göremiyorum.

Ekipmanın seri üretimi yok.

Kendime yaparken biraz fazla yapmıştım sadece onlardan denemek için verebilirim, nede olsa komşuyuz. :slight_smile:

Kanallı çerçevere formik asidi Halil’in yazdığı gibi yapabilirsin.

Son çerçeve olarak verildiğinde sıkıntı olmuyorsa sorun yok.

Sorun olsaydı zaten senin aparatın aynısını ahşaptan yapmayı düşünüyordum.

Ahşabı arısakızıyla çerçevelere yapıştırınca, sökerken kırılma ihtimali var.

Zafer, sen kendine o çerçevelerden yaptın ya…

Denesene 2-3 kovanda…

Kovan mı var burada diyebilirsin…

Çerçeve daha yapmadım kendime.

Ne çerçeve var ne arı var nede asit var :slight_smile:

1 litre %85’lik dolduracağım sabah dayımın bidondan… :wink: