Yağma Olabilir mi?

Arılığımda şuruplamanın ertesi günü arıların bazı kovanlarda videoda görüldüğü gibi davranış göstermeleri dikkatimi çekti. Acaba yağma mı oldu diye bu kovanları bir sonraki gün kontrol ettim ballarında bir eksilme göremedim. Acaba neden böyle yaptılar.

https://www.youtube.com/watch?v=c-cBfN20VQs&feature=youtu.be

Yağmaya benzemiyor.
içeride açık şerbet olunca bu davranışlar gözlemlenebiliyor.

Bu davranış bir sonraki günde devam etti. Ama hep farklı kovanlarda oldu. Sanırım şurupu arının gece bitiremeyeceği miktarda verdim. Bazı kovanlara gündüz baktığımda şuruplukta hala şurup vardi.

Bu mevsimde dikkatli olmalı.
Ya akşamları azar azar yada kapalı besleme yapmalısınız.

Bazen arıcı arkadaşlarımız işgüzarlık yapıyor, hergün azar azar yerine haftalık şerbetlik ne kadar alırsa o kadar veriyor. Dün bir çiftçimizin arılığını kontrole gittik, baktık kovanının biri yağmalanıyor 5-10 tanesinin kovan kapağını kaldırdık şerbetlikler yarım duruyor, şerbeti 2 gün öncesi vermiş.Kendisi yağmadan vazgeçirmek için birşeyler yapmış biraz da biz ne yapması gerektiği konusunda kısaca bilgi paylaşımı yaptık.

Biraz kaba bi tabir olacak ama eşeğin aklına karpuz kapuğu düşürmek diye bir sözümüz var, tam da bizi anlatıyor, arının aklında hiç yağma yokken yapmış olduğumuz yanlış uygulamalar ile arının aklına yağmalamayı düşürmek. Biraz hassas çalışsak sanırım bir çok şeyin üstesinden çok kolay gelebiliriz.

Selam ve saygılarımla bir sorum olacaktı izninizle. Murat AKIN abimin yardımıyla bir kolonimde yağma olduğunu netlestirdim ve sorum şu olacak. Hemen bu yağmalanan kovanın 3 metrliyində başka bir kovanim var onu da yagmalaya bilirlər mi. Kovan 6 çerçeve olarak sıkıştırdım ortaladim ve girişini daraltdim. Ve yağmalanan koloniyi kurtarmak şansım yok. Birlesdirirsem diğer koloniyi de yagmalatmaktan korkuyorum. İçinde 4 çerçeve ful ballı poleni var. Bu durumda ne yapmam gerekiyor.

Yağmalama ileri derecede ise
yağmalayan kovanı bir süreliğine girişini kapatın.
yağmacı ve tarlacılar kovan önünde salkım yapana kadar bekleyin.

bu süre zarfında yağmalanan kovanıda sıkıştırıp girişi iyice daraltın.
tabikide zayıf koloniler her zaman risktir.
Önlemi önceden almakta fayda vardır.
geçmiş olsun.

Ilginiz icin tesekkurler hocam ama yağmalayan kovan benimki diyil ki. Benim zaten 2 kovanim var o biri kovan güçlü bir kovan yağmurlu havada uçuşu yok ama yağmalanan kovanda yağan yağışa rağmen uçuş var bu koloniden ümidimi kesdim. İçindeki 4 çerçeve ful bala yazık olmasın diye ne yapayım. Alıyımmi hepsini zaten anasını da kesmişler ve nüfus sayısı da yarım çerçeve olmuş. Bir taraftan da birleştirmeye korkuyorum ki o biri kovanim da yağmaya maruz kalar.

Nasıl olsa umudu kesmişsiniz:

Uçma deliğini kapatıp oradan kaldırın veya aynı yerde ters çevirin arkası öne gelsin.

2 - 3 gün sonra arıların üzerine şerbet püskürtüp analı bir kovanın önüne yere silkelersiniz.

Kovandan alacağınız ballı çerçeveler temizse; önümüzdeki yıl bölme yaparken kullanmak üzere evde serin bir yerde saklayınız.

Sayın Murat abi siz olmasanız ben ne yapardım bilmiyorum. İyiki varsınız. Bu dediyiniz yöntemi yarın hemen uygulamak istiyorum dikkate alınır başka bişey varsa onu da sizden öğrenmek isterim. Bu durumda yanındaki kovanı Yağmalama riski yok mu. Kovan 3 metre uzaklıkta.

Murat bey kovanı arkası öne gelecek şekilde ters çevirmenin mantığı nedir? Bu şekilde tarlacı arılar giriş deliğini bulur mu, yani kovana girebilirler mi?

Sayın Cahagir:

Bu sıralar kovan içinde bile olsa açık, bol besleme yapmayınız.

Beslemeyi az ve akşam geç saatte yapınız.

Uçma deliğini iyice daraltınız, arılar içeri girmede zorlansınlar.

Analı ve güçlü kovanlar daha az yağmalanır.

Bu günler yağmanın en çok olduğu mevsimledir.

Yağmur yağdı iyi çiçek tozu geliyor ama bal özü akımı yok, arılar bunu yağma yoluyla karşılıyorlar.

Görünüm değiştiğinden yağma ateşi azalır.

Deliği bulsalar bile kapalı olduğundan giremezler.

Peki giriş deliği zaten kapalıyken de yağma ateşi azalmaz mı? Neden ters çeviriyoruz? Bir de son olarak kapalı olduğundan dışardaki tarlacılar dışarda mı kalacak kovan kaldırıldıktan sonra. Tamamen bu konuda bilgi eksikliğimden yani öğrenmek için soruyorum bu soruları

Yağmalanan bir kovanda kaç tane arı tarlacılık için çıkar ki?

Yağmalanan kovanda düzen bozulmuştur tarlacılık görevi falan kalmamıştır.

Bunu öğrendiğim iyi oldu iyi ki sormuşum teşekkür ederim.

Bu uygulama yagmaya davet cikarmazmi?
Serbet siz olmazmi,Hocam.

Evet bu günlerde olabilir ama arıların az bir sorunla yeni kovana kabulü gerekiyor.

peki kafama takılan birşey var. Kovanlarda havalandırma sistemi yoktur. Bu durumda arılar boğulur mu acaba diye düşünüyorum. Bir de az kapalıysa rüsumu olan bir çerçeveni saklayıp kalanlarini aldıktan sonra bu işlemi yapsam olurmu? Zaten 1 çerçeve ola olmaya nufuzsayisi.

Sayın Cahangir:

Kovan içinde arı sayısı zaten az 2 çerçeve bırakın .
Aslında gerek yok ama, uçma deliğini elek teliyle kapatın, hiç bir şey olmaz