yağmacılığı takip etmek

bir kovanın yağmalandığı nasıl anlaşılır.3 günde bir takip yapan bir arıcı ne gibi farklar görürse kovanın yağmalandığını anlar.

Sayın (MHMTBLC),

yağma yapılan kovan mevcudu zayıfsa sizde erken saatlerde besleme yaptıysanız,verdiğiniz şerbet ertesi güne kaldıysa, o kovan yağmalanır,

panik halde arı çıkışları varsa kovan girişinde kavga varsa(çok zayıf kovanlarda kavga olmaz)

yağma olayı başlamıştır demektir taki içerde yiyecek kalmayıncaya kadar devam eder,tabi bu arada ana arı hakkın rahmetine kavuşmuş olur.

kovan giriş ağzını daraltırsan yağmacılık önlenir

kovan uçuş deliği önünde anlamsızca uçan, içeriyi dikizleyen arılar görürsen, koloni önünde çokça olağan dışı ölmüşle karşılaşırsan, bir de uçuş deliğinin etrafı arıyla sıvanmışsa ve dışarda kavga varsa, ya yağma olmuştur yada oluyordur.

allah yağmacı haramilere fırsat vermeye başladımı durdurmak baya zor.ama imkansız değil.

Yaklaşık 1 haftadır arılığıma gittiğimde,arılarda anormal davranışlar seziyorum.
Polen çekmecelerinin aralarını yokluyorlar ve serseri serseri turlayıp duruyorlar.
Saldırganlık da hat safhada.
Aslında kontrol etmem gereken koloniler vardı.
Ancak altıncı hissim ısrarla bundan vazgeç diyor.
Ben de şimdilik altıncı hissimi dinliyorum. :-\ :-\

benim kovanlarda bazı kovanlar var ki hele bir tanesinde verdiğim şerbeti tüketmiyor, 7 çerçeveden 2 çerçeveye düştü, acaba yağmacılık mı oluyor deseeemmm? ama çıtalarda bal ve polen de duruyor, peki hem koloni sayısı azalıyor hemde şerbet tüketilmiyor sebebi ne olabilir acaba

Yağmalamayla alakası yok.

Kolonide yumurta yavru durumu nasıl,7 den 2 ye düşmesi vahim bir durum.

Hemen aklıma geleni söyleyeyim.
Yavru çürüğü, Varroa hasarı olabilir.

Yavru çürüklüğü varroa hasarından dolayı olmaktadır fakat bu kolonide anaarı yok gibi görülüyor, ilk iş ana kontrolu yapılması gerekiyor eğer ana yoksa analı bir kovanla birleştirme yapılmalıdır.

yedi çerçeveden iki çerçeveye kısa sürede belli şartlarda düşer.
ana yoksa erkek arı mevcudu hızla artması gerekir.

Bu sezonda pek yalancı ana olayı olmuyor. :frowning:

Bende aynı durumu yaşadım baharda 9 çerçeveye kadar çıkan bir kolonim şu an 3 

çerçeve anasıvar. gerilemeye başlama sebebi domates çiçeğinde zehir aldı. yazın gününde besledim

ama kekvermedim. varoa mücadelesi yapamamıştım sıcaklık 35 derecelerdeydi şimdilerde formiset

kullanıyorum azar azar kek veriyorum biraz yumurta alanları genişlemeye başladı. geçen yıl üç

çerçeveyle kışa soktuğum koloni bugün 9 çerçevede azbuçuk balımıda aldım.mücadeleye

devam sanırım kurtaracağım.

ana kontrolü yaptım, anası var, daha genç bu yılın anası, varroa ilaçları da verdim, ama halen anlamadım, yalnııııızzz kapağı açınca hafif bir kötü koku geliyor, diğer kovanlarda böyle bir koku yok. belki yavru çürüklüğü olabilir. Peki yavru çürüklüğü arılık içerisinde sadece bir kovanda görülebilir mi, ya da eğer böyle bir hastalık varsa arılıktaki tüm kovanlar bu hastalık riskiyle karşı karşıya kalır mı?

Kötü koku geliyorsa yavru çürüklüğü olma ihtimali yüksek. Kapalı yavru gözlerini kontrol et. Forumun arı hastalıkları bölümünde yavru çürüklüğüyle ilgili çok önemli bilgilere ulaşabilirsin.Şimdiden geçmiş olsun.

Yavru çürüklüğü olduğunu gördüğünüz veya olabileceği hakkında şüphe duyduğunuz koloniden diğer kolonilere çerçeve alışverişinde bulunmayın.

İyi günler
Yabancı dilde varroa mücadelesi diye yazıp arattırınca pudra şekeri serpme geliyor.süzekle çıtaların üzerinden serpiliyor.Fırcayla çerçevelerin üzerindeki pudra şekerleri de süpürülerek arı üzerinin kaplaması sağlanıyor.Arı temizleme davranışıyla varroa yı döküyor.Arı hiç hoşnut olmuyor.hırçınlaşıyor.
Yağmacılık la ilgisi,Kovanlara pudra şekeri serpilince yağmacılık yapan kovanın önüne yağmadan dönen arılar pudra döküyorlar.
Sadece yağmalandığını düşündüğünüz kovana uygularsınız.
Kendi kovanlarınıza uygular komşu arılıkdaki kovanları gözlersiniz.

Yağma yapılan kovan nasıl kurtarılır?
Ben şunları yaptım
Deliği daralttm ,fayda etmedi
Kovanı başka yere taşıdım bu seferde yağmacılar yandaki kovanı saldırdı bende kovanı geri getirdim.

Sonra yağmur yağdı bende
Uçuş tahtasına sirke döktüm akşam oldu bende öylece bırakıp geldim.

Başka neler yapabilirim?

Bulabilirseniz yağmacı kovanı bir süreliğine
girişini kapatın.

Bu şekil yağmacılar ve tarlacılar kovan önünde salkım yapar.
yağmalamayı bir süreliğine önlenmiş olursun.
yağmalanan kovanda bu arada kendini toparlamaya çalışır.

Aslında arılıkta eşit seviyede koloniler olması gerekir.

imkan varsa koloniyi birkaç günlüğüne başka yere alabilirsiniz (en az 5 km).
Onun yerine de boş olarak aynı renk ve görüntü de başka kovan koyunuz.
Kovanın boş olduğunu gören yağmacılar büyük ihtimal yağmadan vazgeçebilir.

yAĞMA OLAN KOVANIN İÇİNİ AÇIN BAKIN…
Yağma oldu…iş bitti belkide…
Ama kovan normalse, ballarını bitirmedilrse…
akşam başka arının olmadığı bir yere götür…en az 2 km uzak bir yere…
Uçma deliğini hava alacak şekilde daralt… bir-2 arı geçebilsin…
ertesi gün kontrol et…kovanın içinde eski yerinden gelen yağmacı arılarda olabilir…
gerekirse tekrar bakarsın içine…
15 gün kalsa iyi olur orada… hatta 21 gün…
geri getirirsin. aynı yerine değilde, arılıkta başka bir yere koy…
arkadaşın dediği gibi bu arıyı yerinden kaldırınca, aynı renk, ama temiz kovanı koy…,
içine 2 tane temel petek…
tamamdır…