Yağmacılığın Sebepleri ve alınacak tedbirler...

Bal kemeri olmayan kovanlarda gizli yağma olduğunu biliyorum.Bu şekilde tespit ettiğim bir kaç kovanım var onlara özel önlemler aldım.Kovan önünde kapışma olduğunu güçlülürde gördüm.Onlarda sorun yok.Bu aralar zaten yağma bitti gibi birşey.

3 km arayla 2 arılık avantajı çok…

Yağma olan kovanı akşam al diğer arılığa götür…

İki arılık arasında flora farkı olmasıda avantaj akım nerde fark atıyorsa bala giden kovanları taşı oraya…

ben kovanların girişine girişi daraltacak şekilde sinek teli çaktım böylece hem girişi daralttım hemde kovan havalandırmasını bozmamış oldum

Bir avantajı da bir arılıktaki kovandan diğer arılıktaki kovana destek vermek.

Şu sıralar aynı arılıktan kuvvetli bir kovandan zayıf kovana destek verince, çerçeve üzerinde kalan arılar yağmacılık için iyi potansiyel oluyor.

Özellikle yeni bölmelerde ana kabul görmüş ancak tam kontrolü sağlamaışsa daha da tehlikeli bir durum alır.
Bu tür kovanlara geç vakitte az miktarda besleme yapılması sorunu çözer.
Ana kabulü yeni kovanlarda giriş deliğini daraltsanız bile pek faydası olmaz.
Kuvvetli kovanlarda ana sorunu olmayan kovanlarda tedbirler alınırsa yağmalama kolay kolay olmaz

Yağma tehlikesi olan kovanlara poşette vermeye devam ediyorum.
Poşette şurup vermek ister teşvik ister stoklama için olsun farketmez.
Cuma akşamı 8 çerçevelik beş kovana 1,5 liter 2/1 verdim cumartesi akşamı 1,5 litre 2/1, pazar akşamı 1/1 1.5 litre poşette şurup verdim sorun çıkmadı.
Sadece yeni ana verdiğim bir kovanda şuruplukta 500 gr 2/1 şurup verdim anında yağma eğilimi başladı kovanın yerini değiştirdim alt havalnadırması açık giriş değilini kapattım.
Ertesi sabah şurupluğu alarak yerine poşette verdim sorun ortadan kalktı.

Arkadaşlar poşetle besleme nasıl oluyor?

Buzdolabı poşetlerine hava kalmayacak şekilde konulup bağlanan şerbet arının yoğun olduğu yerin üstüne konulur, poşet inceyse delmeye gerek yok

Buzdolabı poşeti olarak satılan tüm ürünleri delme sorunu oluşmuyor.

Benim yağmalanan kovanımı açtığımda ana arıyı top gibi sarmıştı arılar. ceviz büyüklüğünde bu topu bozup anayı aldım.Benim düşüncem boğuyorlardı babam ise koruyorlar dı dedi.Ana arı bayağı hırpalanmış görünüyordu.Kim haklı acaba bu durumda.

Bir acil durum oluştuğunda işçi arıların ana arıyı nasıl koruduklarına dair bir izlenimim olmadı ancak mantıken o şekilde koruma olmayacağını düşünüyorum.
Anlaşılan kale tamamen fethedilmiş ve sıra kraliçeye gelmiş. :frowning:

Ben sabah 8 akşam 19 çalışıyorum.hanım gündüz şerbeti ince buzdolabı poşetine hazırlıyor. Hava kararmaya yakın arılığa varıyorum. Kapağı açıp, şerbet poşetini örtü bezinin altına koyup önceki poşeti alıp kapatıyorum .sorun görmedim. Poşeti ben delmiyorum. Arılar kendisi hallediyor. Teşekkür ederim

öldürüyorlar.

Öncelikle geçmiş olsun Ben su, Arının girişini daraltmak, varsa kovandaki çatlakları veya kovan kat aralarından arıların girebileceği yerleri kapatmak vb. diğer yöntemlerle yağmayı önleyemiyorsam son çare yağmaya uğrayan koloniyi oradan uzaklaştırıyorum. kaçırıyorum en az 8-10 km uzağa. yoksa Allah rahmet etsin demekten başka çare kalmıyor.

Birden fazla sebebi var,bunlardan en onemlisi besleme,arilarinizi aksam ustu besleyin ve sabaha bitecek kadar besin verin ve yagmaciligi azaltmak icin kovandaki cerceveleri kovanin orta kisminda tutmak ve bolme tahtasi ile desteklemek…

Sıvı besleme bence bu işin sebeplerinden ve de arıyı aşrı stoksuz bırakmak … Arıyı stoksuz bırakmayı ben yapmadım aldığım arıcı yapmış yada arılar stokları tüketmişler, sıvı beslemeyi denedim kötü oldu kek deneyeceğim sanırım en kolayı …

İyi günler
Kekle arının stoklarını mı tamamlayacaksınız?

Stok tamamlanması zorunludur.Koloninin gelişimi için zorunludur.Yılı boş geçmemek için zorunludur.

Bunu da kekle yapamazsınız.

Stok tamamlama beslemesi koyu şurupla yapılır.hemen yapılır.

yağmacılıktan dolayı böyle yapayı düşünüyorum, dışarıda çiçek durumu çok iyi ama stokları yok ne önerirsiniz?

Koloniniz kaç çerçevede acaba, gelişim durumları nasıl?
Duvar çerçevelerinde ana arı yumurtası varmı?