Arkadaşlar en nihayetinde kendimce geçte olsa bir arılık kurmuş oldum. İlk etapta yaklaşık 1 ay önce almış olduğum koloniyi 1 hafta önce kata çıkardım. Günlük yaklaşık 1,5 litre 1/1 oranında şurup veriyorum verdiğim ham petekleri gayet hızlı bir şekilde kabartıyorlar. Gördüğüm kadarı ile ham peteklerin bazı yerleri kar beyazı renginde yani doğadan gelen bal ile kabartılmış. Demek ki arılar güzel çalışıyor diye düşünüyorum. Ancak ne hikmetse polen oranı düşük gibi geldi bana. İnternette bolca bulunan rengarenk polenli petek gözleri bende yok. Bu kovanın durumu gayet güzel ancak benim asıl siz ustalara danışmak istediğim konu başka.
Bir anlık gaza gelip 2 yeni kovan daha aldım. Satıcının verdiği bilgi şu yöndeydi. Kovanlar 5 er çerçeve olup çıkan ilk oğullardanmış. Kovanları aktarırken gördüğüm kadarı ile kovanın birinde eski kabarmış petekler ve oturmuş bir düzen olduğunu gördüm. Diğeri ise yeni verilmiş ham petek dolu idi. Kovandaki az mevcut bu çerçeveler üzerindeydi. Ama arılar yaklaşık 4 peteği kısmen kabartmaya başlamışlar hatta kabaran kısımlarda erkek arı memesi oluşmuş durumda. Sonuç olarak arıları aldım ve arılığıma karanlık vakitte getirdim. Mevcut katlı kovanıma yaklaşık 10 m uzaklıkta yeni kovanların arası 1 m olacak şekilde yerleştirdim. Az miktarda neredeyse tadımlık seviyede (Hazır şurup kalmamış kabın dibindekini verdim.) 1/1 şurup verdim. Ertesi sabah görüşmek üzere deyip vedalaştım. Sabah arılığa gittiğimde bir curcunayla karşılaştım. Katlı kovanda normalden biraz daha fazla yoğun trafik ve kovan çevresinde uçuşmalar vardı. Yakından izlediğimde ise gelen arıların hemen hepsinin bacaklarının polen dolu olduğunu gördüm. Ama yeni kovanların çevresinde ve uçuş tahtasında yığılmalar ve çok hızlı deli dolu uçuşlar vardı. Özelliklede biraz zayıf olan kovanda. Yağma olabilir düşüncesi ile kovan giriş deliklerini daralttım.Anca 2-3 arı girebilecek genişlikte bırakıp izlemeye devam etim. Bir müddet sonra güçlü olan yeni kovanda hareketlilik normale döndü. Ufak tefek yığılmalar oldu.
Güçsüz olan yeni kovanda ise bu panik curcuna hali 1-2 saat devam etti. Ancak telefonum ile internette izlediğim video ya da okuduğum yazılarda olduğu gibi kovan girişlerine yoğun bir yüklenme ya da trafik olmadı. Sadece bir panik, şaşkınlık havası var gibi geldi bana. 3-4 Saat sonra şurup vermeye geldiğimde ortalık sakinleşmiş güçsüz kovanda sanki kimse yokmuş gibi bir sessizlik hakimdi. Açıkçası yağma sonrası biten kovan diye korktum ama uçuş deliğinden körüğü verince içerden gelen yoğun uğultuyla mutlu oldum. Kovanı açtığımda arıların kısmen kabarmış olan peteklere dağılmış olduklarını ve kızgın olduklarını gördüm. Diğer kovan ve kattaki kovandaki arılar daha uysalken bu kovan çok kızgın. Öyleki kot pantolon üzerinden defalarca sokmayı başardılar.Maskenin üstünden ve eldivenlerden de sokmak için baya çaba sarfettiler ve arılıktan uzaklaşmama rağmen peşimi bırakmayıp maskeyi çıkarınca tekrar tekrar deneyen 3-5 arı vardı. Yeni arıların üstündeki örtü bezi olarak kesilmiş olan yolluk tarzı örtüyü kaldırıp yerine çuval koydum. Arıları biraz sıkıştırdım. Fazla çerçeveleri aldım.
Baya uzun bir konudan sonra (teşhis için şikayetleri uzun uzun yazayım dedim.) sizlere birkaç şey sormak isterim.
Sizce bahsettiğim zayıf kovanda yaşanan bu karmaşanın sebebi nedir?
Yağma mı? Acemi arıların uçuş denemeleri mi? Yeni yerlerinde ilk gün olmasının verdiği şaşkınlık mı yoksa anasızlıkmı? Kovan fazla hırçın olduğundan ana arı kontrolü yapamadım ama bir peteğin üst tarafında erkek gözü olduğunu düşündüğüm birkaç meme vardı. Birde bu arı neden bu kadar hırçın? Henüz düzeni oturmadığı için mi?
1 Hafta kadar sonra kattaki arıların şurubunu keseceğim. O zamana kadar zaten üst katta 8-9 çerçeveye ulaşmış olur. Diğer 2 kovana ise 1/1 oranında şuruplamaya devam edeceğim. Sürekli gitme şansım olmadığı için her bir kovana 3 günde bir 2 litre civarı şurup vereceğim. Sizce katlı kovandan bu kovanlara yağma olur mu? Yağmayı nasıl engelleyebilirim? Giriş delikleri daraltılmış bir durumda hala. Yeni kovanları bala yetiştirmek için bol şuruplama dışında önerebileceğiniz bir şey var mı? Varroa için katlı kovanda aldığımda satıcı dumanla ilaç verdim şerit koyarsın demişti. Bende öyle yaptım. Ancak yeni aldığım kovanlar için satıcı bir şey yapmamış sakın şerit koyma arılar ölüyor2-3 günde bir duman yap bir şey olmaz dedi. Sizce nasıl yapmalıyım?
Kamer bey merhaba,
Beslemeyi akşam üstü hava kararmadan hemen önce yaparsan yağmacılığa engel olursun. Besleme sırasında kovanları fazla açık bırakmadan seri bir şekilde yapmalısın.
maşallah arılarınızı şurup şımarığı yapmışssınız bu kadar şuruplamaya sırlanmış çerçeveleriniz olması lazım bence :)))
duvarlar ve kemerlerde yeteri kadar stok varsa bence artık şurup vermeyin , veya sadece oğullara bir miktar verebilirsiniz.
artık doğadan bal ve polen yeterince geliyor , şurup konusunda ve petek kabartma konusunda Uğur Dika arkadaşımızın yontemını uygulayabilirsin istersen videoları izlersin ve paylaşımlarını okursun baya faydası olur.
arılığınız hayırlı olsun umarım güzel bir sezon geçirirsiniz
Cengiz Bey şuruplama akşam üstü yapılıyor şuanda. Kovanlar çok açık kalmadan yapılıyor. Kendim yapamadığım için verecek olana öyle tarif ettim. Bakalım haftasonu durumlara bakacağım.
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayın kurt, 2 kovanı nakil etmiştim.Biri sakin fakat diğeri ona göre bayağı hırçın. Bir koloninin 2-3. Oğlu çok hırçın olur diye duymuştum. Anasını mı değiştirsem diye düşünüyorum tabiki hala aynı durumdaysa
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Aslına bakarsanız benimde aklıma geldi.Poşetten yağmacılık olmaz diye düşündüm ama onu da dikkatli vermek lazım.Şurupları ben hazırlayıp bırakıyorum veren kişi 1 hafta boyunca hazırlanmış şuruptan yemliklere veriyor. Poşetle veremez sanırım.
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Merhaba sayın bestofwesd,
Doğrusu arıyı temin etmede gecikince ve gerek bu forumda gerek kursta öğrendiklerim ile arı satın aldığımız kişinin şurup petek kabartmalı hızlandırır tavsiyesi üzerine bol şurup verdik. Arıyı orman gülüne yetiştirmek istedim.
Sadece haftasonları şuruplayacaktım normalde o yüzden bolca vermiştim ama sağolsunlar bana yardımcı olmak için her gün veriyorlar.Yalnız bu arılar adam batırır 1 günde bitiriyorlarmış şurubu. Nerdeyse 2 günde peteğide kabartıyorlar ama. Şurubu keseceğim orman gülleri açtı çünkü. ma oğul kovanlarını geliştirmem lazım. Onlarda ektiğim arı otuna yetişsinler. Onları hem yavruya hem peteğe teşvik etmem lazım. 1/2 oranında şurup vereyim diyorum. Kattaki kovana da 3/1 oranında Azda olsa şurup vereyim ki oğul kovanlarına yağma yapmadılar.Şeker oranını azaltayım ki bala karıştırmasınlar. Uğur DİKA arkadaşın videolarını izledim onun arıları karniyol ve bu arıların popülasyon hızı ve petek kabartma kabiliyetleri oldukça yüksek. Bendeki arılar Yığılca arısı bu konularda biraz yavaşlar.
Şimdi başka bir düşünce hasıl oldu bende. Yeni bir bölme yapmak.
Önce birşey sormak istiyorum. Hırçın arıyı sakinleştirmek için anasını değiştirin diyorlar. Bu oğulun kendisinden yeni oğul çıkarsam oda aynı özellikleri taşır. Yeni bir ana alsam ve her iki oğuldan birer çıta arı alarak ayrı bir kovan bölsem bu yeni kovandan ana üretip oğul kovanlarına versem ana üretmek için oluşturduğum yeni kovanı da diğer kovanlara petek kabartma ya kullansam çokmu ütopik olur sizce?
Oğul benimde istediğim birşey değil. Yeni aldığım 2 kovan bölgenin ekotipi olan Kafkas cinsinin bölgeye uyum sağlamış hali. Karniyol ırkı alıp sürekliliğini devam ettirebilmek için hazır ana vermek gerekir hep. Kendimden ana üretmek istesem melez olur hep çünkü bölgede yalnız Yığılca arısı var.
Oğul konusuna gelecek olursak eğer; dediğim gibi oğul benimde arzu ettiğim birşey değil.Arılarımın oğul vermemesi için gerekli herşeyi yapıyorum zaten.Sanırım yazdıklarımı yanlış anladınız. Oğul arı diye bahsettiğim satın aldığım 2 kovan arının satıcının arılarından aldığı oğul olması. Yani benim arılarım bölünme yoluyla değil oğul yöntemiyle üretilmiş. Ben 5’er çerçeve olan bu kovanları geliştirmek istiyorum. Bu iki kovandan birer çerçeve alıp 2 çerçeve lik bir bölme yapmak ve buna hazır ana vermeyi planlıyorum. Bu bölmeden ana üretip diğer kovanların analarını değiştirmek istiyorum.Böylece hem kaliteli anası olan 3 kovan sahibi olurum hem hırçın olan kovanlar uysallaşır hemde sadece ham petek kabartan bir kovanım olur diye düşündüm.
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hırçınlığın sebebini sanırım çözdüm. Anasızlık. Kovanı alalı tam bir hafta olmasına rağmen o kadar dikkatli bakmama karşın hiç yeni yumurta, lavra, kapalı yavru hiçbirşey yok.Diğer kovandan günlük yumurta ve lavralı bir çerçeveyi arısını kovan içine silkerek aldım ve anasız kovana verdim. Kapalı bir avuç yavrulu arısıyla birlikte anasız kovana verdim. Malum ana arı olması için lavranın arı sütü ile beslenmesi lazım. Arı sütüde sadece 1-7/8 günlük arıda oluyor. Bu bir avuç yavru arı sütü temini için düşündüm
Verdiğiniz çerçeveleri arısız vermişsiniz. Anasız kovanda bakıcı arı yok denecek kadar azdır şu anda, bir süredir yavru faaliyeti yoktu çünkü. Az miktarda bakıcının beslediği larvadan çıkan ana arı verimsiz olacaktır.
İkinci bir çerçeve her iki yüzünde de birer avuçluk kapalı yavrulu çerçeveyi arısıyla birlikte vermiştim. Akşam baktığım da günlük yumurta ve açık yavrulu çerçevenin üstü arıyla kaplıydı.