.
Gizli yağmayı nasıl anlarız?
Bugün mesala öğle saatlerinde 2 kovanın önünde uçuşan arı kalabalığı vardı.
20-30 dk sürdü sonra normale döndü.
.
Gizli yağmayı nasıl anlarız?
Bugün mesala öğle saatlerinde 2 kovanın önünde uçuşan arı kalabalığı vardı.
20-30 dk sürdü sonra normale döndü.
Hakan bey,
yağma başladığı gün akşama kadar devam eder,
ertesi gün kaldığı yerden devam eder taki kovandaki bal bitene kadar,
sizin gördüğünüz olay yavru uçurma,uçuşan arıların yönü kovana doğrudur aheste aheste uçuşurlar,
yağma farklıdır kavga vardır giriş deliğinde telaş vardır arılar birbirini çekiştirip durur.
ayrıca gizli yağma yoktur,sadece koloni çok zayıfsa savunma bir yerde biter yağmacılar balı rahatlıkla alıp götürür.
teşekkürler İbrahim bey verdiğiniz bilgiler için.
Allah razı olsun…
Bu arıcılık sevdası uykusuz bırakıyor bizi valla
iyi geceler…
Usta şöyle demişti zamanında,
uykusuz arıcı başarılı olamaz,
yarın fırçaya bakıver
kesin Halil abi söylemiştir.
dikkat ettim, hatta istatistiklerine baktım gece saat 01:00 den sonra siteye hiç girmiyor Halil abi.
bi ara bende uygulamaya çalıştım ama olmadı benim istatistikler de tam tersi
Aşağıda 2006 yılında çektiğim 2 yağmacılık videosu var. Yağmacılık böyle oluyor
İkinci videoda kursağını balla doldurduktan sonra hızla kovanı terkeden arıları net olarak görüyorsunuz.
http://www.youtube.com/watch?v=_pKdnzG89NE
http://www.youtube.com/watch?v=wosQxw8UV_s
Gizli yağma konusunda ise şöyle bir gözlemim var.
Kötü ve yağmurlu havalarda bazı arılar kovan savunmasını bırakıyor ve salkım düzenine geçiyor.
Bazı arılar da kötü hava şartlarına rağmen uçuşunu sürdürüyor ve kovan savunmasını bırakmış arıların ballarını sakince taşıyor.
Bu saatte forumda takıl…
Gündüz uyu.
Sonra yağma mı oldu diye sor. :
**ikinci videoda kovan girişi tamemen kapatıldıktan sonra, akşam hava kararınca mı kovan girişi tekrar açılıyor?
Geçen sene bir kovanda aynı yağmayı yaşadım maalesef bilmediğimden ötürü müdahale etmedim Merak ettiğim birşey var. Arılar sadece kovan içi mi bu müdahaleyi yaparlar. Dışarıda kovan önünde de aynı mücadele devam eder mi? Ve bunun sebebi sadece açlık mı? Ne tür sebepler yağmaya yol açar. 1 ay evvel bir konuda okumuştum sayfada ama şimdi aynı konuyu bulamadım. Kısaca özetlersek tam konusu olur. Saygılar…
Arkadaşımız kovanı kapattı arılık dışına çıkardı.
Yerine de içinde bal bulaşığı olan çerçeveli bir boş kovan koydu.
Genelde yağmaya uğrayan yerdeki kovanda bal bitince, yağmacılar sakinleşmeye başlıyorlar.
Fakat bazıları hızını alamayıp yağmaya en yakın kovana yöneliyor.
O yüzden yakındaki ve arılıktaki diğer zayıf kovanların girişlerini, 1 arının girip çıkabileceği kadar daraltmakta fayda oluyor.
Yağmaya uğrayan kovan ana arısı ve nüfusunun çoğunluğu mevta olduğu için kurtarılamamıştı.
Bu manzarayı görünceye kadar, ben de yavru uçuşu ile yağmayı birbirine karıştırıyordum. Kovan önünde bir hareket gördüm mü heyecan basıyordu.
**Teşekkür ederim Murat Abi.
Yağmayla yavru uçuşunu karıştırma işi acemiliği atlatasıya kadar çok oluyor.
Murat Abi’nin de bahsettiği gibi yavru uçuşu olduğu zamanlarda acaba yağma mı diye telaşlandığım hatta oğul çıkıyor zannettiğim de olmuştur.
Ama biraz ustalaşınca yağmayla yavru uçuşunu kolayca ayırmak mümkün oluyor.
Yağma teşebbüsünde yağmacı arılar,yağmaladıkları kovanın sadece girişini kullanmıyorlar.
Girebilme ihtimallerinin olduğu her noktayı taciz ediyorlar.
Polen çekmecesi aralıklarını,kapak altlarını vs.
Yağmalanan kovanın duvarlarına sürekli tırmanan arılar görüyorsunuz.Giriş noktası arıyorlar yani.
Ben yağma teşebbüsünün ilk yaşandığı anda girişleri daraltıyorum ve bir bez parçasıyla benzin,tiner ya da sirke gibi kötü kokulu bir maddeyi kovanların uçuş pistine,polen çekmecelerinin etrafına,kovanların sağına soluna biraz sürüyorum.
İlk teşebbüste faydası oluyor.
Ancak videodaki gibi bir yağmada pek yapacak bir şey yok sanırım.
Gizli yağma varmıdır?
Kovan bekçileri kovanı hiç korumadıkları durumda ani olarak kovana hücüm eden diğer kovaların arıları kısa sürede kovanı söndürürler.
Kovan arıları bu duruma karşılık veremezler, kovanı koruyamazlar Biz bunu yağma olarak belirtiriz.
Başka bir yağma çeşiti:
Tek tük kovan uçma deliğinden çıkan daha çok yaşlı arılardan oluşan ( sırtı siyah ve tüysüz ) arıların yana doğru yürüyüp uçuşa geçerler.
Bazende uçma deliğinden çıkınca asıl kovan arıları tarafından yakalanıp ayaklarından çekiştirilir.
Bu yağma kovanı hemen söndürmez ama zayıf düşürür, belki bahara çıkamaz.
Bu yağma uzun süreli olur.
Birinci yağma çeşiti talan, ikincisini masum hırsılık olarak düşünebiliriz.
Bugün akşam üzeri olmasına rağmen bir kovanımda arılar 2 şer 3 er giriş yapıyorlardı.
nerdeyse güneş batana kadar sürdü.
gelenler yukarı aşağı sallanarak geliyor, uçuş tahtasını tutturamayıp altına düşenler bile oluyordu.
Acaba başka bir kovanı mı yağmalıyorlar?
Tarifinize göre evet,
yarın takip edin yine devam edecektir.
teşekkürler İbrahim bey,
yarında takip edeyim bakayım.
gerçi ne yapacağımı da bilmiyorum ama…
çevremde 4-5 tane bildiğim arılık var 1-2 km civarında…
2013 sonbaharında bir arımda hafif yağmacılık alametleri vardı. Önünü 2 cm kadar daralttım…
Bir hafta sonra baktım… balını yemişler. Kendisi sağlıklı…
Hemen 3 petek bal verdim…
Bir cm uçuş deliği bıraktım…
Bir hafta sonra geldim…
Cenazesini kaldırdım…
Arıda balıda gitmiş…
Sanırım gizli yağma bu…
Yavaş yavaş…
Kovan savunuyor…
Ama yetersiz…
Yağmacılarda nedense toptan değildi…
Bir kısım arılar…
Ama ısrarla devam ediyorlar…
Demekki bazı yağmacılar buradan bize ekmek yok…deyip peşini bırakıyorlar.
Ama bazıları ısrarla devam ediyor…
Arıyı oradan kaldırıp başka bir yere götürmediğim için kendime çok kızdım…
Ama tabi ki ders bunlar…
Yinede gizli yağma hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek isteriz…
Belkide ısrarla yağmaya zorlayan, çevredeki aç olan bir kovanın yağmaya tamamen alışmış tarlacıları…
Arkadaşlar bu konuda ben de birşeyler sormak istiyorum, dün arıya bakmak için arılığıma
gittim 9 çerçeve olan koloniyi açtım baktım ki stoklar azalmış koyu şerbet verdim yavru durumu güzeldi
ama ben kontrol ederken her taraf arı oldu zeminde bile basacak yer kalmadı kovan uçuş tahtası
kocaman bir yumak arı oldu, bu arada yandaki 4 çerçevelik koloniyi yağmalamaya başladılar,
sıcaklık 18 derece formiseti koydum, zayıf koloniye doğru yanaştırıp kapattım zayıf koloniyi de aldım
10 km uzağa götürdüm, zayıfı dahada zayıflattık ama yapacak birşey yok birbirini kırmasından iyidir.
şimdi bu dışarı taşma mevcudun fazlalığından mı olur yoksa başka problemmi var. tecrübesi olan
arkadaşlar bilgilendirirse memnun olurum
Yusuf bey,
beslemeyi hangi saatlerde yaptınız,?
öğleden sonra 16 sıraları idi, ama yağmalanan koloniyi henüz açmamıştım. özellikle güçlü olanı
önce açtım ki zayıf olanı yağmalamasın diye. ilk defa karşılaştım kovanın dışı, yerler, diğer kovanın dışı,
boş kovanlar her taraf arı oldu. öncekilerden farklı birşey de yapmadım.
bu gün de uzaklaştırdığım koloniyi kontrol ettim ve besledim durumu iyi nektar ve polen
geliyor.