Arkadaşlar sağımı yapalı iki hafta oldu,bazen arıların giriş yerleri aşırı kalabalık oluyor bu yabancı arıların yağmalamasımı oluyor,bunu önlemek için arıların giriş deliklerini daraltmam söylenti,başka ne tür önlemler alabilirim…teşşkürler…
Sağım esnasında yapılan hatalar kolonileri tedirgin ediyor ve ortamda da nektar az olduğu için yağmalama davranışı üst düzeyde devam ediyor. Yağmalamaya gelenler ile savunanlar arasında mücadele sebebiyle kovan girişleri böyle yoğun oluyor.
Çok riskli bir durum aslında. Savunmacılara kolaylık olsun diye girişler minimum düzeye getirilmelidir.
Ayrıca bu tür sorularda arılıktaki koloni sayısı ve güç farkları da söylenirse daha kolay teşhiş konulabilir.
Sağımın geç yapıldığı durumlarda bir de süzülen petekler gündüz şartlarında koloniye geri verilirse bu tür sıkıntılar uzun süre devam eder.
Kovan dizilişindeki aralık da bu konuda önemlidir. İki kovan arasındaki mesafe bir buçuk, iki metre civarında olmalıdır.Kesinlikle bir metrenin altına inmemelidir.
Yağmacılık ciddi boyutlarda ve uçma deliğinin daraltılması çözüm olmuyorsa yağmalanan kovanın beş km. uzakta bir yere götürerek bir, iki hafta bekletilmesini öneririm.
Sayın Erdal Bey:
Bence yağmalanın en büyük nedeni Besleme yanlışlığı, kovanların güç dengesi, Eşit güce sahip olmayan kovanlar uzaklık veya yakınlık düşüncesi olmadan yağmalamaya açıktırlar.
Haklısınız Murat Hocam,
Yağmalama faaliyetinde güç dengesi ve yanlış beslenme en önemli faktörlerdendir. Kovanlar arası mesafe ise daha çok hasat mevsiminde önem kazanıyor. Yakın mesafeli kovanlarda bir kaç daki açık kalan kovan hemen diğer arılar tarafından taciz edilirken uzak mesafeli arıların bu tacize maruz kalmaları daha uzun süre sonra olmaktadır.
Şerbet verirken şerbetin taşırılması ve ya bir şekildde dökülmesi, bal damlatılması ve bulştırılması,petek kırıntılarının açıkta bırakılması yağmayı tetikleyecek diğer faktörlerdir.
saygılarımla…
son haftada bende bu olaydan endişe etmeye başladım. kovanlarda bir güç dengesizliği söz konusu aslında yeni bölme yaptıgım 5 adet 3- 4 cıtalık kovanlarım var birde baldan cıkan yaklaşık 8-9 cıtada sıkışan kovanlar var
beslemeyi elimden geldiğince akşam saatlerine sarkıtıyorum ama yine de bazen arılık ana baba gününe dönüyor… sizce tüm kovanları eşit hale mi getirmeliyim…
BİRDE YAĞMALAMAYA MARUZ KALAN KOVAN İÇİNDEKİ ÇITALARI ASGARİ DÜZEYE (2 ÇITAYA KADAR) DÜŞÜRMEK DOĞRUMU…BU İŞE BU SEZON BAŞLATIĞIMDAN ARILARI KAYBETMEKTEN KORKUYORUM…İLKTEN 5 KOVANLA BAŞLATIM…GELECEK SEZONA BUNLARI ARTIRMAM İÇİN KIŞI FİRESİZ GECİRMEM LAZIM…
yağmalanan koloniyi zayıflatmak bana göre hiç mantıklı değil.Bunun için haklı bir sebebiniz varsa paylaşışmanızı öneririm.
kovandaki çıtaları düşürmemin nedeni, yağlamayı iki çıtayla atlatmak için, sekiz çıtanın hepsini yağlamaktansa ikisini kaybetmek mandıklı değilmi, bana söylenen bu çünki yağmalama yapan arılar kovanı hergün yağmalamaya geleceğinden doğru olan bu değilmi…yani kovanı kurtarmak zormuş…en azından altığın çıtalar sana kar kalır…
BİDE ,YAĞLAMAYI ÖNLEMEK İÇİN YAĞMALAMAYA BAŞLANILDIĞINDA HORTUMLA KOVANIN CİVARINI YAĞMURLAMA SİSTEMİYLE ISLATMAK DOĞRUMUDUR…BUNU İKİ KEZ DENEDİM FAYDASINI GÖRDÜM YALNIZ ZARARI VARMI BİLMİYORUM…BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM…RASTGELE…
sayınhbeyaz, vaziyeti kurtarmak için işe yarar olduğunu söyleyebilirim. Mesele itfaiyeciler gibi yağma söndürmek değil, yağma oluşmadan önce alınacak tedbirleri almaktır.
Yağmalama başladığında ya da hızlanıyorsa imkanda var ise tercih edilebilecek bir etki yaratacağı söylenebilir ki sizinde gözleminiz bu yönde…
Ancak yağmacılığı başlatmamak konusundaki Sn. Abadile’nin görüşü daha da dikkat edilmesi gereken bir durum.
Merhaba değerli arkadaşlar bu yağma konusuna benimde bir katkım olsun
Yağmaya maruz kalan kovanların giriş deliklerini ve çevresini yaş bir bezle silip koavanın ön ve yan tahtalarına (Hatta bir miktarda yere toprağa ) birazcık oda spreyi püskurtun kovanlardan sızan bal kokusunu önleyin yağmanın kesildiğini göreceksiniz
Hasan Gültekin([email protected]
Birkaç gün önce, benim kolonolirde de oldu… Yağmalanan kovan’ın giriş deliğini kapatıp, kovan üzerine ve etrafına parfüm sıktım, arılar dağıldı bir dahada gelmediler…
Merhaba
Konu açık saldırımı.Gizli yağma mı?Kovan düzenli olarak giriş deliğinden kendi kovan arısıymış gibi yağmalanıyor.Kovan hep geriliyor.ana arı yavruyu tamamen kesebiliyor. teşvik beslemesi yapmana rağmen gıda stoklamıyor.Her gün üç çıtalı arıya bir L.şerbet veriyorsun petekte ışıltı yok.
Kovanları eşitle,giriş deliklerini bir arı girecek şekilde daralt.Bir gün önceden koku koyarak daha güçlü kovanla yer değiştir.
Birde açık saldırı,yağma eylemi.her şeye saldırıyorlar.Kovan ek yerlerine avuc avuc birikiyorlar.her şeye saldırıyorlar.
Çalışırken oraya buraya gıda bırakma,devamlı eline aldığın petekleri bir yerde topla.Teşvik beslemesini zamanında yap.2L.lik gül suyu pompası bulundur.Arılara duman ver.pompayla su sık.
Usta:Islak bezle kovanları sar demişdi.
Kovanın kendi arısı kovanın arkasına geçmez demişlerdi.
Kolay gelsin
selamlar,
dün forumda okuduğum yağmalamayla ilgili bilgi sayesinde sürekli geri giden kovanımın sorununun gizli yağma olduğu ortaya çıktı . kovandan çıkan 10 arıdan 7/8 tanesi ön ayaklarıyla antenlerini silip kovanı terk ediyordu. mart ayında 5 çerçeve olan koloni 3/4 çerçeve civarına geriledi ana arısında sorun olduğu kanaatindeydim fakat bu bilgiden sonra ana kendini kurtardı ama ben anayı bu durumdan nasıl kurtarıcam bir bilgim yok. bu aşamadan sonra kovanı nasıl normal düzene getirebilirim.
hayırlı günler herkese.
İlk önce kovanı başka bölgeye götürerek yağmacılardan koru,başka yere götürme imkanı yoksa mücadeleye arılıkta devam et.
Yapacağın tek şey,içeride kalan arıyı fazla çıtaları alarak sıkıştır ve giriş deliğini mümkün olan en dar konuma getir.
Alan daralırsa müdafa da kolaylaşır,rahat giriş yapamıyan yağmacılar bir müddet sonra vazgeçecektir.
Koloni kendini kurtarsın ana değişimini sonra halledersin,neticede verimsizde olsa faaliyetini sürdüren bir ana var.
teşekkürler sizin söylemiş olduğunuz şeylerin hepsini yaptım. çünkü zayıftı ve kendi koruyamaz die kovan girişlerini daralttım. şüpyeleniyordum fakat yağmanın bu şekilde de olabileceği ni düşünmemiştim. ana arıyla ilgili durum geçen yılın anası ve kışa gayet iyi girdi fakat baharda ne olduysa ileri doğru adım atamadı, ben zayıf olduğunu düşündüğümden sıkıştırıp kovan girişini daralttım. dünkü bilgiden sonrada olayın farklı boyutta olduğunu anladım.
Sayın Üstadlar,
Arıcılığa haziranda başladım. Bilgim yok denecek kadar az. Yaklaşık 2 haftadır bu siteden kendime yardım aradım. Okuduğum başlıklara göre tek kolonilik kovanımda en iyisini yapmaya çalıştım. Okuduğum konular ve cevaplara göre size kovanımın durumunu anlatıp neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamaya çalışacağım.Ve bu konuda bana yardımcı olacak her arkdaşa şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Bu arıları arıcı bir arkadaştan haziran ayında aldım ve kendiside bu koloniyi mayıs ayında oğul olarak almış.Kovanından çıtaları benim yeni aldığım kovana aktarırken 1-2 çıtada yavru atmış dedi bana.Ben alırken 3 çıtalık bir koloniydi.yanına 2 ham petekli çıta koydu.temmuzun başlarında ‘vitamix formula’ vitamin katkılı 1,5 lt lik şerbet verdirdi ve temmuzun ortalarında tekrarlat dı bana şerbeti…ikinci şerbet den sonra 2 ham petekli çıta koydurdu bana. bu formda okuyup edindiğim bilgilere göre son 2 haftadır koloni de sanki bir şeyler yanlış gidiyor sanıyorum. Acaba hastalık mı var diye baktım ve vario ne de yavru çürüklülüğüne rastladım (dış gözlenimlerimde ve kovanı açıp baktığımda ne arıların, peteklerdeki gözeneklerde bulunan kurtçukların üzerinde vario ya rastladım nede kapalı gözeneklerde çökmüş yada delikli gözeneklere denk geldim nede kovanı açtığımda pis ekşi bir kokuya rastladım. Ancak bugün okuduğum yağmalama konusunda cevabımı buldum gibi geldi bana.Çünkü 2 aydır koloni de ki gelişmeler bana çok yavaş geldi.Yaptığım kontrolde 1 ve 2 ci çıtalarda ortarından kenarlara doğru tamamen kullanılmamış ağızları kapatılmış yavru gözenekleri bazı gözenekler ağızları açık içlerinde kurtçuklar bulununuyordu. Bazıların içleri boştu ve bazıların içi de sanki kalıntı varmış gibi sarı yada beyaz renkte idi, içlerine bişiler depolanmış sanki, ağızları açık olarak.3 çıtada da ise yine yavrulama gözenekleri vardı ama rengi sarımtırak dı, yani 1 ci ve 2 çıtanın peteklerde yayrulama renkleri koyu sarı kahverengiye yakındı.4 cü çıtayı kabartmışlar ve içlerine bal koymaya başlamışlardı yukarıdan başlayarak.5 çıta ise tamamı bitirilmemiş kabartma vardı. Bugün kü okuduğum yağmalama konusuna göre yaptığım önceki gözlemlerimde kovandan çıkan arıların bazılarında ön ayakları ile antenlerini silenleri gördüm ve bazı günlerde ise kovanın önünde havarlarda uçuşan aşırı yığılmaya yapmış arı topluluğu görmüştüm. Ve bunda göre de bugün içinde boş bulunan ve daha üzerlerinde hiç bir şey yapmadıkları 2 çıtayı alıp uçuş deliğini de yarsından fazlasını kapattım.
Sizden ricam;
Yaptığım ne şekilde doğru yada yanlış? Daha iyisini nasıl yapabilirim? Kuvvetlernsinler diye şerbetleme yine yapayım mı? Yada ne tavsiye edersiniz.
Not. Isterseniz reimde ekleyebilirim. ŞİMDİDEN ÇOOOK TEŞEKKÜRLER
Hayırlı bol kazançlar
Sayın pasam95:
Yazdıklarından anladığım kadarıyla yavru çürüklüğü var ve kovanınız yağmalanıyor.
Kahverengi yavru olmaz. ölmüş kurumuş kurtçuk olabilir.
Seyrek kapalı yavrulu alan hastalık belirtisi.
Sağlıklı kovanda sarı kurtçukta olmaz.
Yağmalanmış kovanın uçma tahtası pis olur, peteklerin boşaltılmış göz çevresi açık renkli olur.
Uçma tahtasında birbirini çekiştiren arılar olur, yığılma ve telaşla uçan arılar olur.
Normal kovanın çerçevesinde az da olsa bal kemeri olur.
Önlem almadan ve uygun olmayan koşullarda besleme yapmışsınız, yağmaya davet çıkarmışsınız.
Petek gözlerinde hiç çiçek tozu yokmu?