Yağmurun karaçalıya etkisi hakkında bilgi

Herkese iyi günler, iyi sezonlar.
Çanakkale Biga bölgesinde 16-17 mayıs itibari ile karaçalı açmaya başladı.

25 mayıs itibari ile arılığımın çevresinde %40-50 civarı açmış durumda, kalan kısım tomurcuk şeklinde.
Bulunduğum bölge için hava tahminlerinde 27-28 mayısta yağmur gözüküyor.

Sorum şu; yağan yağmur karaçalı çiçeklerine fayda mı yoksa zarar mı verir?

Balikesir de aynı durumda. Ne olur bilmiyoruz.

Daha önceki yıllardan illaki tecrübe etmiş kimseler vardır.

Ama yazan olmazsa, yarından sonra tecrübe edeceğiz :smiley:

Açan kara caliyi yağmur yıkayınca nektar biter yıkanır ancak açmayanlar bir ümit var yağmur yağması arı için iyidir tabiat yeşillik olur çiçek açar arıcı faydalanir

Vadiden hatırladığım kadarıyla yağmur, karaçalının bal verimini çok düşürüyor.

Selam abiler arkadaşlar karaçalıya yağmurun etkisi olurmu olur çünkü yağmur tüm çiçekleri etkiliyor tabii Karaçalının ekra özelliği yoksa kolay gelsin

Yağmurdan etkilenme oranı çiçeğin bitkideki konumuna göre değişir. Bazı bitkilerde çiçeğin taç yaprağı aşağıya doğrudur, yağan yağmurdan fazla etkilenmez. Bazıları ise yukarı dönüktür yağan yağmur, nektarı yıkar geçer.

Sayın H.Kaya abi iklim ve coğrafya açısından her çiçeği görme şansımız yok ama genele bakarsak durum iyi degil ama yağmurun da farları var tabii inşallah allah gönlünüzce verir bol ballı sezon diliyorum kolaygelsin saygılar

**Karaçalı’dan güzel bal geliyordu. Yarın Bursa yağışlı gösteriyor. Nektar gelişi de azalır Karaçalı^dan fakat diğer açacak çiçekler içinde iyi olacak tabi :slight_smile:

Bursa Mustafakemalpaşa da 4 gün yağmurlu gösteriyor. Hakkımızda hayırlısı olsun.

Bal kesilsin duası eden bendim. :smiling_face:

http://images.tapatalk-cdn.com/15/05/27/7f311f73b3a90e6ecec31e37e2b86e55.jpg

Yeter yeter bu kadar bal.

hocam neden fazla bal göz çıkarmaz

Abi naptın :slight_smile: Bari benim arılığımda kesilsin, etrafta çok olsun diye dua etseydin.

Bu arada Biga’da çiski haricinde henüz yağmur yağmadı, sadece hava kapalı.
Dedem arılıktaydı bugün, telefon ettim arıların çalışması çok iyi dedi.
Kısmet artık. :slight_smile:

Bugün yağmur yağdı karaçalıyı yıkadı ancak arılar bal getiriyor arılık ta idim az önce geldim karaçalı yeni açıyordu %50 açmayanlar var onlarda bir ümit var ümidimizi yitirmiyelim

:smiley: ne güzel haber :slight_smile: neşem yerime geldi :slight_smile:

Umut fakirin ekmeğidir. Bizim dualarımızda kabul olur inş. Sadece erteleniyor. :slight_smile:

Yanına birisi çağır o balları hasat etsin desem olmaz.

Üstten bakılınca bal alt tarafı yavru, onlar kemer şişmesi olmasın.

Bizde bal olsun, artık kıtlık başlayacak, sonra 1 ay bakmak gerekir.

Sonuçları paylaşıyorum :slight_smile:

Biga da yağmur pek yağmadı, sadece iki gün kapalı hava ve hafif geçişler oldu.

Dün yaptığım kontrollerde karaçalıda hala arı yoğunluğu ve az kalmış olsa da tomurcuk görünmekte.

En zayıf koloniden, en güçlü koloniye kadar tüm kovanlarda beyazlamış petekler ve kemerden sırlanmaya başlamış bal vardı.

Herkese bol verimli sezonlar dilerim.

Saygılar, hayırlı kandiller.