Herkese iyi günler, iyi sezonlar.
Çanakkale Biga bölgesinde 16-17 mayıs itibari ile karaçalı açmaya başladı.
25 mayıs itibari ile arılığımın çevresinde %40-50 civarı açmış durumda, kalan kısım tomurcuk şeklinde.
Bulunduğum bölge için hava tahminlerinde 27-28 mayısta yağmur gözüküyor.
Sorum şu; yağan yağmur karaçalı çiçeklerine fayda mı yoksa zarar mı verir?
Açan kara caliyi yağmur yıkayınca nektar biter yıkanır ancak açmayanlar bir ümit var yağmur yağması arı için iyidir tabiat yeşillik olur çiçek açar arıcı faydalanir
Yağmurdan etkilenme oranı çiçeğin bitkideki konumuna göre değişir. Bazı bitkilerde çiçeğin taç yaprağı aşağıya doğrudur, yağan yağmurdan fazla etkilenmez. Bazıları ise yukarı dönüktür yağan yağmur, nektarı yıkar geçer.
Sayın H.Kaya abi iklim ve coğrafya açısından her çiçeği görme şansımız yok ama genele bakarsak durum iyi degil ama yağmurun da farları var tabii inşallah allah gönlünüzce verir bol ballı sezon diliyorum kolaygelsin saygılar
**Karaçalı’dan güzel bal geliyordu. Yarın Bursa yağışlı gösteriyor. Nektar gelişi de azalır Karaçalı^dan fakat diğer açacak çiçekler içinde iyi olacak tabi
Abi naptın Bari benim arılığımda kesilsin, etrafta çok olsun diye dua etseydin.
Bu arada Biga’da çiski haricinde henüz yağmur yağmadı, sadece hava kapalı.
Dedem arılıktaydı bugün, telefon ettim arıların çalışması çok iyi dedi.
Kısmet artık.
Bugün yağmur yağdı karaçalıyı yıkadı ancak arılar bal getiriyor arılık ta idim az önce geldim karaçalı yeni açıyordu %50 açmayanlar var onlarda bir ümit var ümidimizi yitirmiyelim