Herkese merhaba,
Başımdan geçen bir olayı paylaşmak istiyorum. Elimde kapalısı olmasına rağmen anasız olup çok yeni yalancılamış bir kovanım vardı 6-7 çerçevelik. Belki 2-3 günlük yeni yalancılama başlamıştı. Ben buna jenterla ürettiğim daha 1-2 günlük larvalı tutmuş yüksük verdim açık halde. Amacım bunu besleyip beslemeyeceklerini görmekti. 3-4 gün sonra baktığımda memeyi uzatmışlar ama meme kapanmamıştı. Meme üzerinde arılar vardı. Ama meme tırtıklı halde değildi. Bu kovana bakmadan önce başlatıcı kolonimdeki memelere bakmıştım bunların dışı ise tırtıklı haldeydi ve hepsi kapanmıştı. Ben buna istinaden yalancılamış koloninin memeyi yeteri kadar iyi beslemediğini düşünüp bu memeyi aldım ve tekrar başlatıcıma diğer memelerin yanına ekledim. 1 gün sonra bu memede kapanmıştı ve dışı tırtıklı halde iyi gözüküyordu.
Memeyi aldığım yalancılamış koloniyi ise tüm çerçevelerini alıp 2 ye bölerek yaklaşık 3 çerçeve bıraktım. Yarısını böldüğüm kovan konu dışı şuanda. Sonra yeni bir kovan alarak aynı yerine koydum ve almış olduğum çerçevelerin yerine sadece ham petek verdim ve 3 gün aç bir şekilde beklettim. 3. Günün sonunda bu sefer 1 tane ham 1 tane açık yumurtalı larvalı ve kapalısı olan bir çerçeve ve bir tane az ballı polenli çerçeve verdim. 2 gün sonra kontrol ettimde kendileri meme dikmişlerdi bende bu memelere dokunmadım oyalansınlar diye. Başlatıcıdaki memeler 14. Güne geldiğinde (cumartesi günüydü) burdaki eski vermiş olduğum memeyi alarak aynı şekilde kapalı çerçevenin kenarına jenter tutucusuyla peteğin kenarına güzelce yerleştirdim. Aradan 2 gün sonra pazartesi günü memeleri diğer dağıttığım bölmeleri kontrol ettiğimde 3 tanesine bakmıştım. Analar memelerden çıkmış petekte geziyorlardı. Bu yalancılamış koloniyi ise hiç rahatsız etmemiştim ama bugün kontrol ettiğimde 3 gün geçmesine rağmen meme üzerinde arılarda vardı ama memeden hala ana arı çıkmamıştı. Ve kapalı vermiş olduğum petektede yine günlükler gördüm yalancılama devam ediyordu sanıyorum. Ama kendilerinin yapmış olduğu memeler duruyordu bende dokunmadım bunlara. Ama çıkmayan memeyi nazikçe alarak uç kısmından açarak anayı çıkardım. Ama ana sanırım yeteri kadar gelişmemiş olacakki kendisi güçsüz bir şekilde çıktı. Kitin kısmı beyazımsı grimsi şekildeydi. Çok hafif siyahlık vardı. Petek üzerindeki arıların davranışına baktım ilk besliyor gibiydiler ama sonra başka arılar gelip C şeklinde sokmaya çalışır şekilde davranınca anayı aldım zaten öldüreceklerdi. Bu duruma yorumunuz nedir ? Ananın memeden 3 gün geçmesine rağmen çıkmaması gelişim sürecindeki anormalliklerdenmi kaynaklanır ? Meme dibinde bolca arı sütü vardı bu arada.