Yalpalı dönen bal süzme makinesini ayarlamak:

Yalpalı dönen bal süzme makinesi; balı hiç bir zaman istenildiği gibi süzmez.

Yalpalı dönen makine süzme anında peteği parçalar, çalışma anında makine yerinde durmaz sürekli yer değiştirir ve kötü bir ses çıkartır.
Sonuçta da parçalanmış petekle karşılaşınca arıcılar rahatsızlık duyarlar.

Bal süzme makinesi neden yalpalı döner?

Mil alt veya üst yataktan, yani olması gereken yerden çıkmıştır.

Temizlik yapılırken altta bütün yükü çeken ve rahat dönmeyi sağlayan bilya düşmüş olabilir.

Hatalı yüklemeden dolayı ortadaki mil eğilmiş olabilir.

Birde ürtetim hataları var.

Çok az olsa da arıcılar onu alırken bakıp almalılar.

Bu üretim hataları:

Mil sepet bölümünün tam ortasında olmayabilir.

Sepetin dış çevresi ortaya eşit uzaklıkta değildir.

Sepetin çevresinde herhangi bir yerinde aynı malzeme kullanılmamış olabilir, veya biraz fazla işlem görerek kalınlaşmış olabilir.


Yalpalı makineyi nasıl ayarlarız:

Sepeti çıkarıp, yan olarak milin iki ucunu ince bir parçanın veya çubuğun üzerine konulur.

İnce parça üzerinde kendi ağırlığıyla dönmesi, salınması sağlanır.

Mil eğilmişse düzeltilir.

Eğer mil düzgünse milden en uzak yerler ölçülüp ölçü hatası aranır.

Üçüncü adım olarak ağır olan bir taraf altta dönünce üstte kalan tarafa ağırlık bağlanır.

Yalpadan dolayı ayarlanmış sepet ayar çubukları üzerindeyken; bırakıldığı yerde kalması veya çok yavaş olarak yerçekimiyle dönmesi istenir.


“Ayarlanmış sepetli, bal süzme makinesiyle çalışmak çok rahat”.

Hocam kullanmayı da tarif etseniz.

Ben önceleri makine gezinirken durdurmaya çalışıyordum artık bıraktım kontrol bende olduğu sürece yerin de gezinip duruyor.

Bazen kontrol dışı da kalıyor… Zıp zıp çekirge gibi. :slight_smile:

İşte onun tarif edilmesi gerekir.

Eksik çerçeve,dengeli çevirme yavaştan hızlıya doğru acelesiz döndürmek gibi.

cerceveleri ters koymak ve iki ters iki yüz koymak gibi

Sayın Mustafa Kemal Alkoç:

Kullanmayı derken, bal hasadını sanıyorum.

Basit bir anlatımla:

Eşit ağırlıklı çerçeveler karşılıklı konulmalı.

İlk yüzeyini süzerken içteki balın baskısını dengelemek için yavaş çevirmeli (hatırımda kaldığına göre kolu dakikada 60 kez çevirmek, tabiki bu makinenin dişli kutusuna bağlı).

İkinci olarak diğer yüz olması gereken devirde döndürülür.

Üçüncü olarak ilk yavaş süzdüğümüz yüzey bir daha süzülür.


Bunun dışında kalan etkenler balın sırlı olmasını ve ortam sıcaklığını düşünebiliriz.

Hocam bizde tarih olarak bilmiyorum ama eskibir makina var.

Oda çok sallanır.Şimdikilere oranla ayakları çok dar ve sürekli yer deiştiriyo.
Tabana biraz bal birikince sallaması bitiyor.

Bizde içini tam boşaltmdan kullanıyoruz. Yeni çıkanlarda ayaklar baya geniş yapılmış sallantı
olmuyor.

Bal süzme makinesinin gezinmesini önlemek için:

2 veya 2.5 cm kalınlığında tahtalardan ayaklarının hepsinin basacağı gibi 60 x 60 veya 70 x 70 ölçüsünde eşkenar üçgen altlık yapılabilir.

İkinci bir yol;
Makinenin altıan göre ayaklarının basacağı gibi lastik paspas konulabilir.

Yeni makinelerin ayaklarında deliklerden yere vidalamak veya çakmak olabilir.

Her üç yolda da makinenin kaymasını azaltmak için düşünülmüş.