Yapay Oğul Hakkında

Merhaba Arkadaşlar.
Bu sene arıcılığa yeni başladım. 2 kovan arım vardı. Biri gayet güçlüydü. 2. katı attım. Şu anda ortalama o kovandan 20 çerçeveye yakın bal üretti arılarım. Hazirandan itibaren hiç şeker şerbeti vermedim. Ona rağmen çok güzel çalıştılar. En son baktığımda peteklerin büyük bölümünü sırlamışlardı. Dİğer kovanımda başlangıçta çok iyiydi. İlavesini atmıştım. Ama arı gitgide gerilemeye başladı. Kapalı yavru gözleri bulamadım. Hep erkek arı gözleri vardı. Acemi olduğum için 2 farklı arkadaşıma 5 er günlük aralıklarla kontrol ettirdim. En sonunda onlarda anayı bulamayınca yakın çevreden bir ana satıcısından arkadaşlarımında tavsiyesi üzerine belfast cinsi ana arı aldım. Kafesle yeni anayı verdim. 5 gün sonra baktığımda yeni ana kabul edilmişti. Şimdi o kovana arada bir şerbet veriyorum. Yeni anayı yumurtlamaya teşvik etmek için. O kovandaki mevcut arılarda uzun süre anasız kaldıkları için iyice yaşlandılar. Umarım kovanı kurtarabilirim.
Şimdi merak ettiğim bu 2 kovanı bölüp 4 kovana çıkarmak. Bölme işlemini yaparken yeni döllenmiş ana vermek suretiyle yapmak istiyorum. Mevsimde Ağustos oldu. En iyisi bahara bırakıp o zaman mı bölmek, yoksa şimdi mi çok tereddütteyim. Baharda yaparsam bölme işini arılığa ancak haftada bir gelebilirim. Bana yorumlarınızla vereceğiniz tecrübeler için şimdiden teşekkür ederim.

Anasını yeni kabul ettirdiğiniz kovanın işçilerinin yaşlandığını söylüyorsunmuz, ben olsam bu kovanı bölme için kullanmaz ( ani bir çöküş yaşayacak çünkü)düzenli bir bakım ile mevcudunun düzene girmesini sağlardım hatta gerekiyorsa diğer kovanımdan bir çerçeve kapalı destek verirdim.
20 çerçevelik olan kovanın hasatını yapıldığında o kovandan bölme alıp hazır ana ile çoğaltırdım. Kaça böleceğiniz konusunda ise iklim şartlarınız önemli; kışı sert geçen bir bölgede iseniz ikiye kışı ılıman olan bir yerde iseniz daha fazla bölmeler yapardım.

Yalacılayan kovana verdiğiniz ana arıyı bir süre sonra büyük olasılıkla keseceklerdir.
Hazır anaarıyı kapalı yavru gözlü arısıyla beraber kabulendirip, yalancılayan arıdan 2 güne bir arılı 1çerçeveyle birleştirme yapılmalıydı.
Çünkü anayı koruyacak ve yumurtladığında yavrulara arı sütü verecek bakıcı arılar gerekli.

Hocam yeni ana verdiğim kovandaki arılar yaşlanmasına ve çoğunluğu erkek arı olmasına rağmen anayı kabul ettiler. Ana yumurtladı ve şu anda kapalı yavru gözleri de oluşmaya başladı. Nasıl o kovanı ölmeden kurtardım bende şaşıyorum. Aşağı yukarı 1 aya yakın anasız kaldı galiba.
Güçlü kovanımda da arı popülasyonu yüksek fakat babam arıyı bölmemi istemiyor. Şimdi olmaz diye tutturdu. (Eski kafa işte yapacak bişey yok) Halbuki hazır ana vererek bölmeyi düşünüyordum. Artık bahara kaldı. Bahara çıkarsalar gelecek yıla sadece arı çoğaltmaya vakit ayıracağım. İnşallah 10 kovana kadar yükseltirim.
Birde balı hasat edip etmemekte kararsızım. Hasat ettiğimde sırlı ve yavrusuz tüm çerçeveleri alacağım. Sonrada şurup takviyesi yapıp kışlık balını ürettireceğim. Varroa mücadelesini ne zaman yapmalıyım. Balı sağar sağmaz varroa ilaçlarını vereyim mi? Acemi olduğum için asitle falan uğraşmak istemiyorum.
(Timolin - Varroa Şerit) Bu ilacı alıp arıya versem ve şerbet vermeye de hemen başlasam olur mu?

Arıcılıkta kesin şöyle olacak diye bir durum yoktur.Yavrular pupa haline dönüştüyse ana arı için sıkıntı yok demekki.
Baharda karar size kalmış.Baldan vazgeçerseniz bölmeleriniz çok olur.
Balınız olgunlaşdıysa süzebilirsiniz.
Balınızı aldıktan hemen sonrası varroa ilaçlarını kullanabilirsiniz.Asitler için tecrübe ve uygun hava sıcaklığı gerekir.
Beslemeyi erken yaparsınız anaarı yumurtlamaya devam eder.Beslemede yağmaya yol açacak davranışlardan uzak durmak gerekir.

Kovan 1ay kadar değil 20 gun kadar anasiz kalmış.
Görülen kapalı erkek gözleri önceki ana açıdan, daha yalancı anaya kaçmamış.

Eğer yalancya kaç saydı verilen hazır ana yı o kadar kolay kabul etmezdi.