yarım ballık hk

merhaba,
forumda araştırdım. yarım ballık genelde zayıf kovanlar için kullanılabilir şeklinde bir bilgiye ulaştım.
benim aklıma takılan ise :
Ankara gibi nektar akım zamanı kısa yada yetersiz olan bir bölgede olduğum için ballığı yarım ballığa değiştirsem daha verimli bir bal almam mı ?
bir de tüm kovanlarım lanstront modelinde. yarım ballığa çevirmem çok mu masraflı olur… ballıklar, çerçeveler hepsi mi değişmeli yoksa sadece çerçeveleri değiştirsem yeterli olur mu ?
teşekkürler…

bende aynı konuya çok takıldım, elimde kabartılmış petek olmadığından (kestaneye kadar ne kadar kabarttırabileceğimi de kestiremediğimden) kestane sezonunda yarım ballıkmı kullansam diye araştırma içindeyim.
En kötü ihtimalle hem deneme amaçlı hemde nektar akımını kaçırmamak için normal ballığın üstüne ilave olarak düşünüyorum.

genelde ustaların olumsuz görüşü kuluçkalıktan ballığa büyük çerçeve çıkarılmadığı yönünde. benimde şöyle bir fikrim ve düşüncem var;

Halil beyin anlattığı koloni yönetim sisteminde değişiklik yaparak kuluçkalığı 6 çerçeve ayarlayıp, fazla olan çerçevelerle bölme yapıp üst kısımlara yarım ballık koymak şeklinde bir sistem olur mu?

her yeni başlayan arıcı gibi hem koloni sayısını arttırmak hemde bal hasad edebilmek yönünde hayallerdeyim :smiley:

elimde yeterince kovan ve normal ballık var, hiç yarım ballığım yok.

ustalar yorum yaparsa sevinirim

Merhaba,

nektar akımının az olduğu yada ikinci ballığı dolduramayacağını anladığınız durumlarda yarım ballık kullanmanız gerekebilir.

Yarım ballığı yavru attırmak için değil, olgunlaşmış balı hasat etmek yada tam sırlı çerçeve petekli bal için tercih edebilirsiniz.

Kuluçkalığın üzerine yarım ballık koyduğunuzda sıkışan arının nektar akımı varken yarım ballığa petek kabartması gerekir,

Bu dönem öncesi besleme ile de petek kabartmayı deneyebilirsiniz.

Gerçekte yarım ballık dadant kovanın ballık çerçevesidir.

Yarım ballık çeçrçevesi dadant kuluçkalık çerçevesi yarısı kadardır.

Dadant kovan 12 çerçevelidir. Aynı yükseklikte 10 adetli yapılıp langstroht kovana uygulanmıştır.

160 mm yükseklikte olan bu yarım çerçeveler 170 mm yükseklikte ballıklara konulur.

Buraya kadar standart bir uygulamaydı, ben standart dışı bir uygulama yazayım:

260 mm olan Ballığı ikiye bölüp 130 mm lik ballık yapın.

İçine 120 mm yükseklikte çereçevleri kullanabilirsiniz.

bu uygulama aynı anda 2 ballık konulması gerekiyor nedeni aynı anda istenildiği kadar tam çerçeve de kullanılabiliyor

Özet olarak:
Aynı anda ballık içinde istenildiği kadar tam kat ve yarım kat çerçeve konulmasıdır.
Yani kuluçkalıktan da çerçeve çekme işlemi yapılıyor olması.

[quote author=ercan HARMAN link=topic=9963.msg236394#msg236394 date=1422995519]

http://i1292.photobucket.com/albums/b566/karakas39/100_5605_zps2e50ce13.jpg
[URL=http://s1292.photobucket.com/user/karakas39/media/100_5602_zps4edcb1f9.jpg.html]

Bu yarım ballıklar çok kullanışlı olmamasına rağmen bir miktar kenarda bulunması iyi olluyor.17 cm lik yarım ballıktan daha çok işe yarıyor.

Murat Bey,
Siz kullandınız mı bu 130 mm yarım ballıklardan?
Bende deneme amaçlı 4 adet yaptım.

Kullandım.

Bakayım fotosunu bulursam yollarım.

Murat hocam teşekkür ederim.
260 mm olan ballığı ikiye bölüp 130 mm lik ballık yapmayı ve içine 120 mm yükseklikteki çerçeveleri kullanmayı düşünmemiştim.Üstelik
aynı anda 2 ballık konulduğunda aynı anda istenildiği kadar tam çerçeve de kullanılabilmekte. Bizim için büyük kolaylık.

120 mm lik ballık çerçevesi yapılınca:

Çerçevenin çıtalarını daha ince yapabilisiniz.

Ağaç kalınlıkları 1 e 1 büyük çereçeve gibi olunca iyi olmuyor, ince olunca göze daha hoş görünüyor.

;D Murat Bey Katılıyorum,
Keşke bu iletiyi daha erken yazmış olsaydınız.
Çerçeveler çok kaba oluyor.
Çerçevelerden 2mm çalınsa daha kibar olur kanaatindeyim.

Merhaba,
Ankara gibi nektar akım zamanı kısa yada yetersiz olan bir bölgede olduğum için ballığı yarım ballığa değiştirsem daha verimli bir bal almam mı ?

Kuluçkalık + tam ballık kullanıldığında 80 bin civarında bir nüfus oluyor kolonide. Yarım ballıkta bu nüfus kabaca 60 bin civarında olur. Daha az tarlacı ile daha verimli bal alınması pek mümkün görünmüyor bu hesapla. Petekli bal almak istiyorsanız tam ballık kullanıp, 5 - 6 çerçeve vermek bir alternatif olabilir.

Bende benzer bir uygulama yaptım. Çerçeveyi ikiye bölmek yerine tam ballığı ikiye bölmeyi düşünmek daha mantıklı ve kullanışlı. Ancak çerçeve kalınlıklarını değiştirirseniz tam ballık çerçevelerini iki yarım üzerinde kullanma sıkıntısı olur. Standart dışına çıkmış olursunuz.

Bu işlem bazı açılardan biraz standart dışı diye düşünebilirsiniz.

Burada standarta uymak amacıyla hoş görünmesi için çerçeve ölçülerini değiştirmeden çerçeve çıtalarının kalınlıklarını azaltıyoruz.

Doğrudur hocam, kovan içinde her ölçü birbirine bağımlıdır. Bunlar ayarlanırsa çerçeve kalınlıkları da değişebilir. Lakin ince çerçeveli iki yarım ballığı üst üste koyup kalın çerçeveli tam ballık çerçevesi koyarsan standart sapar

Kalınlıkları azaltılmış çıtalardan yapılmış dış ölçüleri standart olan çerçevelerden yapılınca standart nerede sapıyor?

Yarım ballık çerçevesi yüksekliği 120 mm çerçeve üzeri boşluk 10 mm toplam 130 mm

130 mm olan 2 yarım kat ballık toplamı 260 mm

Standart ballık yüksekliği 260 mm

Eğer kendi ballıklarınızı ölçüp yorum yazmışsanız sizin ballıklar standart olmayabilir.

Hocam amacım ukalalık değil lakin çerçeve kalınlığı azalınca ve ballık ölçüsü değişmeyince çerçeve üstü boşluk kaç mm kalır. Arılar oralara ne örer. Tekrar edeyim, forumda sizden ancak bilgi olarak faydalanırım. Saygılarımla.

Çerçeve üstünde yine 10 mm boşluk bırakılıyor

Çerçeve çıta kalınlıkları azatılıyor ama çerçeve dış ölçüsü değişmiyor.

İstersen çerçeve çıta ölçülerini de yazayım.

Siz çerçeveye çıta diyorsunuz anlaşmazlık buradan kaynaklanıyor olabilir.

Şimdi tamam.

Murat Hocam ,

Yarım ballık ve çerçeve ile ilgili fotoları bulabildiniz mi ? paylaşabilir misiniz ?

tşk
Hakan Kayhan