Yarım Ballık

   Öncelikle 'MODERN ARICILIK' diyorum ve devam ediyorum;

   Yaşlı arıcı büyüklerimiz (halen arıcılık yapıyorlar) bizim trakya bölgesinde bal akım sezonunun  temmuz ayının ilk haftasında başlayıp temmuz ayının son haftasında sona erdiğini, bazen daha da kısa sürdüğünü, bu nedenle ballıkların yarım ballık olması gerektiğini, modern arıcılıkta kullanılan standartlara uygun ballıkların bazan doldurulamadığını, doldurulsa bile mühürlenemediğini, ancak yarım ballıkların her durumda da doldurularak mühürlendiğini, zor da olsa yarım ballıkları kullandıklarını beyan etmektedirler. 

   Bu konuda düşünceler nelerdir?

biz yarım ballıkları koloninin gücüne göre kullanıyoruz nektar akımına az kalmışsa arı hala istenilen seviyede değilse yarım ballıkla idare ederiz ideal seviyeye ulaşan arılarda kullanmaya gerek yok
tabi yarım kat bazen sorun çıkarabilir ana arı ızgarası kullanmıyorsanız ana arıya yarım ballığa çıkıp yavru atma diyemiyoruz hadi attı diyelim bi türlü kuluçkalığa indiremiyoz çerçeve kısa olduğundan olduğu gibi kuluçkalığa koyamıyoruz koyduğumuz da oldu fakat eksik olan alt kısma petek örmeleri engelleyemiyoz

   Bende de birkaç tane var. Bunlara yumurta atıldığını görmedim, ancak standart olanlara genelde oluyor.

benim kullandigim balliklarin tamami sizlerin turkiyede yarim dediginiz balliklar dan

kullaniyorum

kovanlarim da langstrof olanlarda alt ta 10 cerceve ustte yani balliklarda yarim 8

cerceve var,bunlari daha cabuk kabartiyorlar ve de oyle cok dolduruyorlarki sisman

sisman oluyorlar,genellikle 2,5 kilo dan yukari hatta 3 kilodan agir gelen cerceveler

oluyorlar

ayrica guclu kolonilerde ust uste 3 ballik koydugum oluyor,

gene denemek icin yaptigim,normal carcevelerde koydum kabartmalari cok uzun

zaman aldi, mecburen 10 tane koydugum icin cerceveler 2 kiloyu fazla gecmeyecek

sekilde doldurdular

Neden 10 değil de 8 çerçeve, çok kabartıldıklarında makineye de girmezler.
Ayrıca zor olmuyor mu? Mesela ballıktan kuluçkalığa veya kuluçkalıktan ballığa çerçeve indirme veya çıkarma şansımız yok.

agabey,

usten alta cerceve indirme gibi gibi bir durum soz konusu degil,uste koydugumuz balliklar,zaten yuksekligi alttaki kadar degil, o yuzden citalarin uzunluklari uyuyor sadece,
hem ben pek ticari olarak yapmiyorum ama bazen cok isteyenlere satiyorum,o zamanda ufacik cerceve 2,5-3 kilo gelince insanlarin gozunu doyuruyor once,
hic sagim isi yapmadigim icin makinaya nasil olur bilmiyorum,

Kuluçkalıktaki arı mevcudu ilave yani ballık koyacak seviyeye geldi. İlaveyi koydun arının ilaveye daha çabuk çıkması için kuluçkalıktan 1 adet çerçeve alıp ilaveye koymak istedin. Ancak kuluçkalıktaki çerçeve ballıktakinden daha büyük (derin) o zaman ne ne yapacaksın?
Yada; ana arı ballığa yumurta attı bu çerçeveyi ballığa koyman gerekti, diyelimki koydun, baktın ki alt tarafta dalak oldu ve yavru oldu o zaman ne yapacaksın ? (Ballığın kuluçkalık üzerine oturtulabilmesi için kuluçkalık ile ballık uzunluk ve genişlik ölçüleri aynı olmak zorundadır. Dolayısıyla çerçeve uzunlukları da aynı olacaktır.)

malkoc agabey,
agabey soylediklerini anliyorum,turkiyede siz agabeylerimiz o sirtemde calisiyorsunuz,fakat benim kovanlar anlattigim sekilde,kucuk oldugu icin daha cabuk,kabartiyor ve doldurmaya basliyorlar,zaten balligi uste koydugum zaman uzerine ana ari izgarasinida hemen koyuyorum zaten,

alt kat cok uclu oldugu icin ari sigmiyor zaten,balligi koyar kovmaz,yukari kati aninda istila ediyorlar

abilerim bende kullanıyorum. Zayıf olan ve geç kalan kolonilrime veriyorum iyide oluyor.Ticari olarakta düşündüğün zaman 1,5 ila 2 kg balı rahat satıyorsun müşteriye.

Yarım kat ballık aslında dadant kovanın ballığıdır.
Aynı çerçeveler uygun ballıkla langstroth kovanada uygulanmıştır.

Yarım kat ballıklar Daha çok geç gelişen kovanlarla üzerine tam kat konulmuş çok gelişmiş kovanlara ikinci ballık olarak kullanılır.

Aslında bütün kovanlar çerçeve ölçüleri göz önünde tutulup boyutlandırılır.
Yarım ballıklı kovanlarda kullanılan çerçevelerin iç ölçüsü 130 x 420 mm dir.

Alttan kısa ballığa normal çerçeveyi almak kolay…

Bu sefer 2 adet kısa ballık koyuyorsunuz ve bir büyük çerçeve 2 yarım ballıkta duruyor ama altta çok az boşluk kalıyor.

Diğer boşlukları alttan başlamak üzere kısa çerçevelerle dolduruyorsunuz.

Bu sefer 2 adet kısa ballık koyuyorsunuz ve bir büyük çerçeve 2 yarım ballıkta duruyor ama altta çok az boşluk kalıyor.
ben bunu bir kez denedim ama olmadı. meğer yarım ballık çıtası normal çıtanın yarısı değil yaklaşık 3/4 ü kadarmış. kuluçkalıktan taşan bir arı vardı. tam ballıkta elimde o an olmadığından 2 yarım ballığı birleştirip kovanın üstüne koydum. normal çıtayı yerleştirdiğimde alttaki yarım ballğın yarısından biraz azı boşta kaldı. hemen geri iptal etmek zorunda kaldım. o anki rezillikte cabası. [b]buradakilerin ölçüsü belki farkılıdır[/b]. ama sakın [b]ölçmeden denemeyin[/b] çünkü o anda arı sizi rezil edebilir.

petek bal satmak için en ideali bence yarım ballık. arkadaşların dediği gibi arı genelde tam dolduruyor ve fazla ağır olmuyor.

hatta benim arılıkta kuluçkalığıda yarım olan 3 adet kovan var. ilave atma zamanında baya faydası oluyor. güçlü kovanlarda ilk ilaveden sonra 2.ilavenin yarım ilave atılması bencede gayet mantıklı. uyguladığım kovanlarda faydasını gördüm.

Ben ballıklarımın tamamını yarım ballık kullanıyorum. hiç bir sıkıntısını görmedim.

Kısa ballıkları arılığında uzun yıllardır ve hala da kullanan aile büyüğümüz sayesinde bu konuda bir hayli birikimimiz var.


http://img697.imageshack.us/img697/345/yarm.jpg

Bende denemek amaçlı 2 adet kısa ilaveyi ve çerçevelerini getirmiştim Eskişehir’e…


http://img709.imageshack.us/img709/9527/yarm1.jpg

Ancak arı gelişmeye başladıktan sonra ilk etapta kısa ballık atmak çok sıkıntılı… Kuluçkalığı rahatlatamıyorsunuz.

Bu anlamda “acaba olur mu” diye bir deneme yapmıştım. İki kısa ballık üst üste. Fotoğraflamıştım ve arşivde buldum.

Gerçekten altında bir hayli mesafe kalıyormuş. Çok fazla tutmamıştım bu şekilde, amacım petek kabartmaktı ama daha sonra malzeme azlığından ilavenin birisini almak zorunda kalmıştım. Normal ilaveye dönmüştüm.


http://img715.imageshack.us/img715/3730/1306200918.jpg

Yarım ballığı kuluçkalığın hemen üzerine ilk ilave olarak koymak ve arıyı oğula gitmeden tutabilmek sıkıntılı.

Zaten yıllardır gördüğüm yarım ballıklar genelde zayıf kolonilere konuluyordu. Çok güçlü kolonide yarım ballıklar ve tek kuluçkalık ile başarılı olan varsa ayrıntılı tekniklerle dinlemek isteriz.

Ben elimde olan 2 adet yarım ilaveyi çok sıkışan kolonileri rahatlatmak amaçlı kullanıyorum.


http://img704.imageshack.us/img704/8011/hasat2.jpg

Yoğun bal dönemlerinde iyi doldurulmuş yarım çerçevelerin pazarlama açısından büyük avantajlar sağladığı konusu da kesin.

Yarım kat ballıkların diğer bir kullanılma yeri de:

Eğer arılığınız rüzgarlı yerdeyse, arıların bakımları halinde iç örtü elemanı açılınca arılar esen sert rüzgardan etkilenir ve sertleşirler. arıcıyı ve çevreyi rahatsız ederler.
Eğer ballığın üstüne boş bir kat ve çoğunlukla da yarım kat ballık konulunca arılar rüzgardan etkilenmezler ve daha sakin olurlar daha kolay bakım yapılır.

  Arıyı rahatsız edecek kadar sert esen rüzgarda da mı arılara bakıyorsunuz?

  Aklıma birşey geldi halen arıcılık yapan bir büyüğümüz 'Ben maskemi gidiğim zaman istediğim zaman arıyı açarım, rahatsız olacakmış, saldıracakmış, saldırsın nasıl olsa maske var bana birşey yapamaz ' demişti. Ama onun arılığının civarına kimsenin sokulamadığını da söylüyordu.(Gazanfer)

Sayın malkoç22:

Edirne’de olmaz ama siz yüksek rakımlı yerlerde ve Anadolu’da arıcılık yapsaydınız ne demek istediğimi anlardınız.

Birde arı bazı zaman maskeden de iğnesini geçirir. o büyüğünüzün yaptığı da uygun bir durum değil, çevredekilerinde düşünülmesi gerekir.

    Sayın:malkoç22

‘‘Ben maskemi giydiğim zaman ; istediğim zaman arıyı açarım,maskem var bana bir şey olmaz’’
Ben derimki ; Sakın ola bu cümleden hareketle,bende maskemi giydim arı bana bir şey yapmaz…
Arı hırcınlaştığı zaman maskedende iğnesini çok rahat batırabiliyor.Biliyorsun bazen üstümüz
başımız bulut gibi arılarla dolu olduğu zamanlar oluyor.Arı İğnesini nasıl batırırım diye proje yapıyor.
Tabiki arının hırcınlığı ırkına , arıcının oğünkü psikolojik yapısıylada ilğili olduğunu düşünüyorum.
Selamlar…Saygılar…

   Sayın Şeref KORKMAZ;

   Son mesjımın ikinci paragrafında yazdıklarımı ben de doğru bulmuyorum. Acil durum dışında sert esen rüzgarlı havadaki  gibi arı bakımına müsait olmayan havalarda kolonilerin açılıp, arıların rahatsız edilerek gerek arıcıya gerekse çevreye zarar verilmesine zemin hazırlanmaması taraftarıyım.

Halil kardeşimin tavsiyeleri sayesinde 4 arımın 4 ü de bahara çıktı. Hepsi de ateş parçası maşallah. Halil kardeşim sizden ricam şu: Yarım ballık kullanırken, iki tane yarım ballığı üst üste koysak. Ancak en üstteki yarım ballığın ölçüsü özel olsa. Kuluçkalıktan tam çerçeve aldığımız zaman ilk yarım ballıktaki yarım çerçeve ile aynı seviyede olacak ölçüde özel bir ikinci ballık yapsam acaba ölçüsü ne olması gerekir. Biraz karmaşık oldu kusura bakmayın.