Diger yazilanlara ilaveten soyle de diyebiliriz.
Birim malzeme, arazi ile maksimum ana ari,velhasil ari ailesi elde bulundurabilmek.
Geçen yıl Karamürselli kovan imalatçısı (aynbı zamanda arıcı) adem yamak ustaya 20 normal kovan 10 adet de ruşet kovan yaptırmıştım. ruşetlere, 3+3 olacak şekilde kontraplak bir bölme tahtasının geçebileceği kanallar açtı ön ve arka yüze ve ruşetin hem önünde hem de arkasında plastik uçuş tahtaları var. Orta bölmeyi takınca her iki uçuş tahtasını da açıyorum. Ruşet kovanların kullanımı çok büyük kolaylık sağlıyor. hem ana saklamada, hem ufak kolonileri saklamada. geçen hafta boyunca zayıf kolonileri birleştirdim. ortaya çıkan anaların bir kısmını da az bir arı ile bu ruşetlere koydum. keklerini verdim, yavru atmaya başlamışlar. kışa kadar 1 -2 çerçeve olsa ne ala…
2 oğul arısınını 6 çerceve kapasiteli ruşetlerde barındırıyorum.3 çerceve şeklinde.Ruşetlerin uçma tahtasının üstüne havalandırma deliği açmama gerek var’mı?
Altlarindan acin
Muzaffer Bey
Forumda arama yapıyorum,yeterli bilgiye ulaşamadım.Başlıktaki resme baktım; Arka kısımda yuvarlak hava girişi var.Punc ile 30 veya 40mm’lik delik yeterli olur heralde. 1 tane yeterli’mi?Alt kısımdan sineklik teli ile kapatıyorum?Sabitlemeyi zımba ile’mi yapmalıyım?Teşekkürler
Arka kısma İki adet delik açılmalı
delikleri kovan içinden kapatın,kovanın altından değil.
Bu acilan hava deliklerinden isik girmeyecekmi?
isik gelen yer,Arilar tarafindan kapatilarak,bertaraf edilmeyecekmi?
Nekadar süre islevi olacak,kapatilan yerden hava gelmeyecegine göre.
Altan gelen hava pasiftir,rüzgardan az etkilenir,direk isik almaz ve Arilar tarafindanda ciddi bir islem görmez.daha iyidir diye düsünüyorum.
Selamlar.
Muzaffer bey Allah iyiliğini versin,yanlış anlamışsın ![]()
arka kısıma derken ben tabanın arka kısmından bahsetmiştim. :-\ :-\ :-\
Bu günlerde cok formdayim da… ;D ;D ;D
İbrahim bey’in arka kısımdan kast’ı evet alt arka.Bugun 35mm punch aldım.2 tane yan yana delik açarsam arada çok bir pay kalmıyor.1 tane açsam yada diğerini ön tarafa? Deneyecegim , Bakalım ![]()
Mert Bey,Bizim Kovanlarin altlari tam acik,elek teli var sadece.
Iki acsanizda olur üc acsanizda.bir zarari olacagini düsünmüyorum.
Selamlar.
Muzaffer ağabey yardımlarınız için teşekkürler.İnce elek teli bulmakta epey güçlük çektim.Nalburlarda pek bulunmuyor.Bugun 40MM’lik panç ile tabanın iki uçuna delikleri açtım.Zımba tabancasıyla teli sabitledim şu an için bir sıkıntı görülmüyor.Hava rüzgarlı olduğu için aktarma yapamadım.
Ben yazmayi unutmusum,elek teli 3 mm. lik olmali.
genis olursa Arilar cikabilir.
Mert Bey,ben senin gibi genc arkadaslarin ariya ilgi gösterdiginden bilakis memnun oluyorum.
basarilar.
Kapatmak için polen ızgarasını gyotinle keserek kullanabilirsiniz.
Polen izgarasindan arilar gecebilir.
gyotin nedir?
Kovanların hemen hepsinde rutubet (muğla şartlarında) sorunu gözlemledim. Elimde epey boş ruset var (5lik). Tabanlara 10-15 kadar 3, 5mm delikler açabilir yada sağımdan sonra ruşetlere aktarabilirim. Kararsız kaldım. Sizce ne yapmalıyim?
Komple elek telli yapabilirsiniz.
Strafor ruşetleri arılar kemirmesin diye ne ile kaplayabilirim? Bir sitede duvar kağıdı yapıştırıcısı okumuştum işe yarar mı? Başka önerisi olan var m?
Tabanlar ağaçtan iki ayaktaki kanallara kontraplak geçirilerek yapıldı. Komple elek teli düşünuyorum, tekerlekli barakadan sonra arı sayısını çoğaltacağım zaman.
Ama esas sıkıntı alet edevatın Tekirdağ da benim Muğla da olmam.
Serkan Bey, ustalar sutut önermişlerdi yanlış hatırlamıyorsam,.
Murat Akın hocam silikonlu dış cephe boyasına biraz alçı karıştırarak boyayabilirseniz strafor ruşetlerindayanıkklığı artar diye öneride bulundu diye hatırliyorum.