Selamün Aleyküm abilerim, kardeşlerim, arkadaşlarım. Hayırlı ve Bereketli sezon olmasını diliyorum.
2 yıldır paylaşımlarınızı takip etmekteyim. 2 hafta öncede sonunda cesaretimi toplayarak Ankara ili Mamak İlçesi Lalahan Mahallesinde (1110 rakım) 1 adet belfaks cinsi arıyla 7 çerçeveli olarak meraklı olduğu arıcılığa başlamış bulunuyorum.
Şu anda kolonimi 10 çerçeveye çıkardım Allah’ın izniyle.
Kendime forumun bir kenarında sayfa açıp engin bilgilerinizden faydalanmak istiyorum.
Şuanda aklıma takılan herhangi bir soru yok çünkü gerekli olduğu zamanlarda forumdaki ilgili sayfaları okuyup üstadlarımızın yorumlarından faydalanıyorum.
Bundan sonraki sorunlarımda yardım ettiğiniz için şimdiden teşekkür ederim. Allaha emanet olun.
Mayıs ayı başı koloni 10 çerçeve. Daha ne olsun. Hemen bölün 2ye. 2-3 günde bir 1/1 teşvik beslemesi ile her iki kovan da kışa zımba gibi girer ve çıkar. Bu sene yiyecek bal da polen de çıkar…
BLA-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
gün 3 kovana 3 er çerçeve ile her bölmede 2 ana gözü kalacak şekilde bölme yapın.(Hangi ana gözü konusu forumda bolca mevcut ki Halil hocamın tabiriyle her arıcı hangi iki göz sorusunu bilir)
1 ay sonunda sizin yumurtlayan, işleyen 4 koloniniz olur. Haziran ilk haftası. Bu koloni ler rahatlıkla kışa girer ve çıkar.
Tek kovanla devam edeceksin.
2-3 kat olacak. Bal alacaksın.
Seneye tek kovan ne zaman çoğalacak?
Arıcılık tarım ve hayvancılık gibi. Sezonluk. Bugün yapman gereken bir uygulamayı yarın yapayım deme durumu söz konusu değil.
Çok güzel bir örnek:
Anasız koloni ana gözü yapmış veya kendimiz ana üretmek için ana gözü yaptırdık. Kapanalı olmuş 6 gün ( malum ana arı gözü kapandığının 7nci günü doğuyor). Bir bahaneyle bugün değil yarın gidersen sadece bir ana bozulmuş ana gözleri ve gözleri temizleyen işçi arılar görürsün. Ama bugün gidip ana memelerini ayırırsan elinde birden çok ana arı olur.
Başkaca bir örnek:
Bahsettiğim işlemi şimdi yaparsan Haziran ilk haftası yumurtlayan 4 ana yani 4 koloni olur; ama yok böyle devam edeyim. 2 ay sonra ben yapayım bu işi dersen bahar geçmiş, nektar akım zamanı gelmiş, petek örme iştahı gitmiş VS. olumsuz birçok durumla karşılaşırsın.
Bana daha dur adam bir kovanla az biraz işi öğrensin. Acele ettirme diyen olabilir; ama emin ol hele ki Nisan mayıs haziran aylarında 1 gün muhteşem derecede önemli ve kaybedilmemeli.
Bu arada polen toplamayı 2 günde 1 değil de haftada 2 gün daha iyi olur diye düşünüyor ve uyguluyorum…
Hoca değil meraklı arıcı
Ben de sizin gibi 2 senedir forumu okudum okuyorum. Arıcılığa bir sezon önce başlamış olmak gerçekten birşeyleri görmek anlamak bakımından fark yaratıyor. Faydalı olabilirsem ne ala.
Ben teşekkür ederim…
Aramıza hoşgeldin Ankaralı Yasin bir kovan la arıcılık olmaz 2 kovanla olur, bunun çok nedenleri var kovan ana kaybına uğradı,kovan yavaş çalışmaya başladı neyi neyle kıyaslama yapacaksın bu sebepleri say say bitmez,vakit geçirmeden kovanı böl iki kovanla yoluna devam et yolun açık olsun.
Arkadaşlar doğru söylüyor. 1 kovanla arıcılık çok zor. ilk başladığım yıl bende bir kovan aldım. güzelce besledim kata çıktı. sonra ilk iş hemen 2 çerçeve bölme aldım. iyi ki almışım. benim kovan katı doldurdu sonra bir anda temmuz ayı ortasında oğula meyletti. bizde meme kırmayı öğrendik ya hepsini temizledik sonra bir baktım 18 çerçevede arı yalancılamış, dışarıdan ana arı al zayıflat dağıt dışarı silkele vs bütün teknikleri öğretti bana, neyse ki aldığım bölme elimden tuttu ondan aldığım günlüklerle sürekli besleme ile o yıl arıyı üç kovan yaptık. zar zor kışı çıkardılar. şu an kullandığım yerli damızlığım o bölme halen. ana 3 yaşına geldi. bu yıl değişecek muhtemel. bu aylarda en azından 2 çerçeve ile bir kovan bölme alın. topu topu katta bir çerçeve eksik olur. hatta 6+9 la size yetecek bal da alırsınız. ama elinizde çoğaltabileceğiniz bir kovanınız daha olur. temmuz ağustos ayının ne olacağı belli olmaz.
Tek kovanda ne yaparsan korka korka yaparsin 2 ila 3 tane olursa daha rahat davranirsin, birinin başına birsey gelirse yandakiyle birlestirir devam edersin…
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kendimi ayarladım pazar günü Allah izin verirse kovanımı böleceğim.
Ana kovanım plastik taban ve polen tuzaklıydı, alt havalandırmada sıkıntı yoktu.
Bölme yapacağım kovanım düz tahta taban, ona havalandırma deliği açmam gerekiyor.
Arka tarafın sağ ve sol kısmına 5 cm çapında 2 delik açıp sineklik teliyle delikleri kapatsam sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.
Birde ana kovanımın durduğu yer pek sağa sola kaydırma yapılacak yer değil(yani yeni kovanı yanına koyamayacağım öne kaydırmazsam), bölme yapınca kovanları 1’er metre öne koysam sıkıntı olurmu?