YENİ ANAYI BİR TÜRLÜ KABUL ETMEYEN KOLONİNİN DİĞER KOLONİLERE DAĞITILMASI

Analarını değiştirmek üzere yeni ana verdiğim fakat defalarca denememe rağmen bir türlü ana kabul ettiremediğim ve kapalı yavruya rağmen yalancılama başlangıç işaretleri görülen iki koloniyi tarlacılarını ayrı olmak üzere 4 koloniye dağıttım.
Tarlacıları nasıl ayrı oluyor?
Anayı rahat kabul ettirmek için kovanları yerinden kaldırıp farklı bir yere koymuş ve eski yerine de 3 ballı çerçeve ile başka kovan koymuştum.
Bütün tarlacılar bu kovanlarda toplandılar.
Buna rağmen anayı kabul ettiremeyip pes ettim.

Yaptığım işlem şöyle:
1.Bu kovanların yanındaki kovanları azıcık yanaştırarak tarlacıları da uzak bir noktada yere çırpaladım.
Bütün tarlacılar komşu kovana sorunsuzca girdiler.
2.Tarlacılardan arındırılmış yavrulu çerçeveleri de 2’şer tane olmak üzere 3 koloniye arılarıyla birlikte dağıttım.
Çerçeveleri vermeden önce her iki koloninin arılarına da şerbet püskürttüm.Ve çerçeveleri direkt birleştirdim.
Birleştirmede sorun olmadı.
3.Bütün bu işlemleri yaparken ana arıları tüpe aldım.

Şimdi merak ettiğim şu:
1.Bu ana kabul etmeyen koloninin arıları yeni yerlerinde de aynı davranışı sergilerler mi?
Yani bir şartlanmışlık olur mu?
2.Tüpteki anaları ne kadar bekletmem uygun olur? :-\ :-\ ???

**Hocam ben hiç anaları tüpe almadan yapıyorum aynı işlemi.Dışarıdan gelen tarlacılar anaya hiç sorun çıkartmadı şimdiye kadar.Ana arıyı içerdekiler iyi koruyorlar.

Adaşım

Eğer gittikleri kovandaki analarada zarar verirlerse,çok kinci bir arın var ;D ;D ;D

Ibrahim ozturk bey benimde denedgim bir yontem gayet iyi tavsiye niteliginde..

Ana kabul sikintisi veyahut yalancilamda , butun acik kapali petekleri baska kovanlara dagit. Arinin gucune gore peteksiz bos cita koy en ortasina da anayi kafesiyle zimbala. 3/5 Gun sonra islem tamam.

Bu arada nektar akim simintisi varsa olmeyecek kadar besle
5.gununde, nasil petek almissaniz aynsini geri iade edin. Kaldigi yerden zaman kaybetmeden yola devam etmis olur inss