Geç yapılan veya zayıf bölme olarak yapılıp yardım için diğer kovalardan yavrulu çerçeve verilmeyen kovanlar genelde hasat sonrası yağmaya en yakın arılardır, yahutta dengeleme yapılmayan arıları da aynı aynı sonuçlar bekler.
Böyle güçsüz kovanları beslemeye başlamadan önce normal ölçülü kovanlara konulan bu arı ailesini kovan içinde daraltılmış bir hacımda bulundurmak gerekecek.
Kovan uçma deliği güneye baktığını düşünersek uçma deliğini daraltıp sağ tarafa mı? yoksa sol tarafa mı sıkıştırırsınız?
Yoksa yine uçma deliğini daraltıp çift bölme tahtasıyla tam ortada mı toplarsınız?
Analarını hazır ana alarak değiştirdiğim 3 adet 4 çerçevelik arılarımı beslemeyi gecede yapsam bir türlü yağmanın önünü alamıyorum.
Hatta anasısını kabul ettirdiğim yumurtlamış açık kapalı yavrusu bulanan 5 çerçevelik arı yağmadan dün kovanı terk etmiş.Üzüldüm, biraz daha sabretse normal düzenine girecekti.
Bende çözüm olarak ruşetlere aktardım.
Uçma deliklerini kapatıp havalandırmasını açıp, bolca şerbetleyip, arılıktan uzak köşeye koydum.Bir hafta bu şekilde besleyeceğim.
**Ruşetlerde duran bölmelere poşetle besleme yapıyorum.Şu ana kadar yağma yaşamadım,havalar biraz soğuyunca kovan girişlerini daraltırım diye düşünüyorum.
iç yağma. (en tehlikelisi ) ( aynı arılıktaki arıların birbirini yağmalaması )
2 ) dış yağma. ( komşu ve uzak arılık daki arıların yağmalaması )
iç yağmada genelde dikkat etmediğimiz ve gözden kaçırdığımız bir hata,
zayıf kovanların konturolünde ve ana arıların aranması sırasında açıkta bırakılan peteğin üzerine konan harici arının kovan içine katılıp uçuş deliğinden kendi kovanına döndüğünde tüm kovanı oraya toplaması…
Ali bey iki çerçeve az olmaz mı.Kovan kendini toparlayamaz.Dahada zayıflar.Benim gibi yağma sorunu da başlayabilir.
Bence 5 çerçeve bölsen daha rahat edersin.
Ahmet bey çok dikkat ettim iç yağma söz konusu değil.Akşam veriyorum, sabah gelip götürüyorlar.
Yağmaya uğrayan kovandan çıkan arılar diğerlerine haber veriyor diğerleride tekrar geliyor.
Kovanın yerini değiştirmek çözüm olur ama bu defada yağmalanan konanın tarlacıları yerini şaşırıyor.
Benim çözümüm ise şimdilerde bile geç saatlerde poşetle veriyorum.
poşetin içindeki şurubu algılamaları kolay olmuyor.
Bu dönem 2 çerçeveden fazla bölmelerde ana kabülü zorlaşır diyor arıcılar…
Geçen sene 2 çerçevelik bölmelerde ana kabulü sorun olmazken, 3 çerçeve sıkışık kovana ne yaptımsa anayı kabul ettiremedim… Ana iri ve güçlü olduğundan bayağı direndi ama sonunda mefta…
Geçen seneki tecrübemdir; Bikaç kapalı yavru desteği ve 1 ay sonra açacak harup çiçeklerinden derlenen bal ile güçlenir, enaz 6 çerçeve kışa girer bunlar
**2 çerçeveye 1 gün sonra bile kabul ettirdik,yavrulu çerçeveyi çıkartıp, üzerine kendimiz saldık.Yanlız salarken, ana arı kafesden çıkacağı delik yavrulu çerçeveye dik gelecek şekilde saldık, böylelikle ana arı çıkar çıkmaz yavrulu petek gözlerini gördüğünden, çerçevenin üzerinde gözleri kontrol etmeye başladı.
Beş altı çerçeve arıya ana kabul ettirmek pek zor değil ama israf denilebilir.
İki çerçeveye kabul ettirmenin avantajları çok daha fazla
Fakat bu mevsimde ne derce sağlıklı olur iki çerçeve!
Yeni bölmeden biri yağmalanıyordu çift taraflı şıkıştırma yaptım ortada topladım yağma devam etti.Bende yağma yapan kovanın dip tahtasındaki arısıyla beraber aktardım. Yani savunmacı arıları yagmalayan kovandan alıp yagmalanan kovana verdim yagma bitti …Savunmacı arı verir iken arı miktarına dikkat edin anaya zarar verecek miktarda ise ana arıyı tüpe almakta fayda var…