Arkadaşlar acemi bir arıcı olarak ilk arıyı kışlatmaya hazırlama aşamasındayım. Eylül ayında daha önce vermiş olduğum varroa şeritlerini alarak dumanla varroa mücadelesi yaptım. Bir ruşet kovana 3 çerçeve böldüm ve şurup takviyesine başladım yaklaşık 20 litre şurubu 4 kovana düzenli olarak verdim. Kovanları 5 er çerçeve olacak şekilde sıkıştırdım. Birlikten aldığım varroa içinde etkili olduğu söylenen proteinli keklerden birer paket her kovana koydum. Son kontrolümde her kovanın tam dolu olmasa da yavru attığını peteklerin bal stoğu ile dolu olduğunu gördüm.Ruşet bile neredeyse 5 çerçeveye ulaşacak gibi yavru doluydu. Kovanları strafor ile yanlardan sıkıştırdım. Kovan çevresinde sürekli uçuşan sarıca arı ve eşek arıları için kola şişesi ve pekmez tuzağı yaptım. Kovan girişlerini ise 1-2 arı girebilecek şekilde dal parçası ile daralttım. Yapılabilecek herşeyi yaptığımı düşünüyorum. Yaklaşık 1 ay kontrole gidemedim. Haftasonu kontrol yaptığımda durum pek hoş değildi.
Neredeyse 5 çerçeveye ulaşacak durumda olan ruşet kovanda arı kalmamış gibi.Toplasan 1 çerçeve ana arı dolanıp duruyor. Merkezdeki petekler stok dolu yarım avuçluk yavru var ama pupa bozulup açılan gözler var. Kek paketine hiç dokunmamışlar. Diğer kovanlarda da mevcut neredeyse 3 çerçeveye düşmüş. Yumurta kesilmiş. Kekler tüketilmeye başlanmış.kovan deliklerinde çok yoğun olmasa da faaliyet devam ediyor.Hava oldukça soğuk olmasına karşın henüz salkım yok hareketlilik devam. Bu arada uçuş deliklerindeki dal parçaları çıkarılarak girişler tamamen açılmış. Arılar ve çiçek tozu çekmecesi dikkatle kontrol edildi. Sadece çekmecede 5-10 varroa anca görüldü. Kovanların sadece bir tanesi güçlü görünüyor ve keki bayağı yemiş. Sizce ne olmuş olabilir? Nerede ve nasıl bir hata yaptım. Neden kovanlar zayıfladı ve sizce kıştan çıkma ihtimalleri var mı ne yapmalıyım?
Eylül ayında 3 çerçeve bölünen arının kasım ayında 5 çerçeveye ulaşmasını beklemek yanlış olur.Eylül ayında arılara 2 günde 1 teşvik beslemesi yapıp yavruya yatırsaydın mevcut güçte kalırlardı.3 çerçeve bölünen arıyı 5 çerçeveye nasıl cıkardın orası meçhul çerçeve eklemek ile kovan 5 çerçeveye ulaşmıyor.3 çerçeve arıyı 5 çerçeveye yayarsan arı dağınık çalışacağından yarım çerçeve bir çerçeve yavru atacağı yerde el kadar yavru atar tarlacı arılarda öldüğünde kadroda çöküş yaşanır.
Kovanları eylül ayında yiyecekle bloke etmek hata olur arının yavru alanı kısıtlanır.Yiyeceği fazla olan arılar keki yavaş tüketirler.Aradan 1 ay geçmiş kekler bitmemiş ise arıların hoşlanmadığı bir durum söz konusu olabilir.Keki aldığın birliğe bir danış.