bazı kovanlarım ısrarla ana memesi yapıyor bende ısrarla bozuyorum anada sorun yok kurşun gi çakıyo gözlere yumurtayı.o anayı alıp yerine yeni döllenmiş ana versem oğul eğilimi sönermi SAYGILAR
Oğula sadece ana mı niyetleniyor, arı ailesi mi?
O ana memelerini yapan ana arı mı?
bu gün oğul önleme ile ilgili birkaç kaynak okudum. Öcelikle bir koloni 2-3 kere bozduğunuz halde hala ana memesi yapıyorsa kesinlikle oğul eğilimi devam edecektir deniyor.
genetik faktörleri bir kenara bırakırsak; oğulu oluşturan en önemli etkenlerin kolonin çok sıkışması, havalandırmanın iyi olmamasından dolayı aşırı sıcaklık yada boş kalan arı gücü şeklinde sıralanıyor. Kanat kesme tavsiye ediliyor… 2-3 defadan sonra hala ana gözü yapıyorsa en iyi çözümün koloniyi ayırmak olduğu söyleniyor.
Önleyici tedbir olarak da arıları kovan girişinin önüne silkip, yeniden kovana sokarak sanki oğul verilmiş hissiyatı yaratılmasının faydalı olacağı belirtiliyor. Bu bilgiler zaten burda da mevcut ![]()
15 çıtalık denilen ama aslında 15 çerçevelik olan koloninin oğula gitme sebebini bulmak lazım.
Yoksa sizde ana arı ızgarası mı koydunuz?
Bu son sorunun muhatabı kendisini nasılsa biliyor. ![]()
aynı olay iki sene önce benimde başıma geldi hemen memeleri kestim
fakat ikinciye tekrar yaptılar onlarıda kesince olan oldu arılar hırçınlaşıp birkaç gün iğnelemek için insan aradılar.
bende ne haliniz varsa görün deyip rahat bıraktım ve ne zaman oğul verdiler ondan sonra eski sakinliklerine döndüler
halil bey taktım tabi.ama dersimi aldım sonra çıkardım geçen sene arılar sığmadı o gözerden yukarı çıkamadı,zaten birdaha takmadım takmamda, sorun ana da sanırım,sizin deyişinizle kendi ananı kendin üret teknine girdim ,ama bir farklılık yaparak,irice olan memeleri topladım hepsinin bir şekilde çıkmasını saladım çıktılarda kimisi küçük kimisi normal kimisi çizgili kimisi kahverengi herneyse ,bunları bir çıtayla ayırıp aynı bir kovana aldım,anlıcanız kapıştırdım ertesi gün baktımda,içeride galip gelen cizgili olandı diyerlerini kapı dışarı etmiş tek çıtada salını salını geziyordu ,gayem bunla değiştirmek konu nereye geldi.
beni arılarımda 14 çerçeve olanlar oğula yöneldi buradan okuduğum yazılardan tahmin edebilyorum ama ben yinede ustalara
sormak istiyorum arılar 15 gündür havalar kötü gitdiği için petek örmüyor kolonilerde yavru faliyetleri normaldi 15 gündür
14 çerçevede çalışıyorlardı yavru söktükçe yani arı nüfusu çoğaldıkça arılar çerçeve olmayan bölümde yani kovanların içinde yan
taraflarında salkım şeklinde arılar vardı bu olay arıların işsiz kalıp oğula yönelmesine sebep olabilirmi bu oğul eğilimini engeleyebilirmiyim
İşsizlikte bir oğul nedenidir.
Arılara yavrulu alanın dibine ham petek verip kabartırabilirsiniz.