Değerli Abi ve kardeşlerim!
Bu gün yapmış olduğum kontrollerde 6 çerçevelik olan kovanımın 6. çerçevesi dış duvarının orta üst kısmında 2 adet açık ana yüksüğü yapıldığı gözlenmiş olup anasını göremediğim için bozmayıp bıraktım.İçlerinde henüz anasütü yok yeni dikmişler.Kovan düzenim 1.çerçeve arkalı önlü sökülmekte olan kapalı ve açık yavru iç duvarı kemer ve polenli ,2. çerçeve günlük yumurtalı olarak araya aldığım iç kısımları larvalı,3.çerçevem arkalı önlü açık yavrulu,4. çerçevem arkalı önlü sökülmekte olan kapalı ve çoğu açık yavrulu 5.çıta % 30-40 kabartılmış ve son çerçevem iç dış duvar orta kısım kapalı yavru larava açık bal ve polenli dış duvarında belirttiğim gibi açık 2 adet yüksük mevcut!Bu gün hava kararınca arılarımı taşıyacağım tavsiyeleriniz benim için çok önemli bu dış duvarlara yumurtlaması normal mi?Saygılarımla.
O memeler önemli değil.
Bal akımı var mı?
Peteklerinizin kabarma hızı arıya yetişememiş.
Eğer yeterli bal gelmiyor, peteklerin üst kısmında beyazlamalar görmüyorsanız ham petekle birlikte az miktarda şerbet verebilirsiniz.
Koloni yönetimini hatmettiğinizi tahmin ediyorum.
4. çerçevedeki arılar çıktığında en az sekiz çerçeveye basması lazım.
Yavru alanını bölmeyin. Duvar yumurtalı olduğundan duvarın dışına ham petek verin.
Önder Bey öncelik ile ilginiz için çok teşekkür ederim!Yaşamış olduğum sorunları cevapsız bırakmadığınız için.Evet bal pek gelmiyor fakat ben bu hafta 16:00/00:00 vardiyasında çalıştığım için akşam üzeri çarşamba günü babam şurup vermişti.Büyük olasılık petek gözleri dolu olduğu için anayı yumurtlamaya teşvik açısından asmış olabilirler!Gerçi şurubu’da 3 gün ara ile 1.5/1 olarak 500 ml olarak veriyorum ve sabah baktığımda almış oluyorlar.Acaba belirttiğiniz gibi yemlemeyi azmı yapmalıyım kararı nedir?Birde belirttiğiniz üzere vermiş olduğum ham peteği sona alayımı yoksa birdahaki sefere mi sona koyayım?Çok teşekkürler!!!
Yumurtalı çerçeveler ardışık olarak sıralanacak.
Sıralamanın ölçütleri ve gerekçeleri koloni yönetiminde ayrıntılarıyla mevcut.
Bir kovanda iki yanda da en dışta her zaman duvar çerçeveleri olmak zorunda fakat sizin duvar dediğiniz çerçeve artık duvar değil.
O nedenle ham çerçeveniz kabarmış fakat yumurtlanmamışsa en dışa alıp yeni hamı onun içine vermelisiniz.
Şerbetleme…
Hislerinize güvenin…
Önder bey öncelik ile vermiş olduğunuz cesaretten ve her sorumu tekrar tekrar cevapladığınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum!Evet malesef kovanlarımdaki sözde duvarlar iç dış açık ve kapalı yavru,dediğiniz çok mantıklı yumurtlamadan dışa alıp içine 1 ham petek ilave etmeliyim lakin ana çok hızlı maşallah daha ham peteğin içi %80-90 kabarık iken orta kesimden dışa açılan günlük yumurtaları görmek mümkün!Bu durumda peteği yarıdan fazla kabarttığında içe ham atsam gerisini dış duvar iken kabartsalar olur mu?Şerbetlemiyeceğim bir süre!Tekrardan çok teşekkürler.
En son altı çerçeveydi, şimdi kaç çerçeve var?
Yarısı kabartılınca alıp duvar yapabilir yerine de yeni bir ham verebilirsiniz ama bal gelişini de izlemelisiniz.
Önder abi tekrardan merhaba!Şuan hala 6 çerçevede ve tekrardan 6. çerçevenin dışında orta üst kısma 1 adet çerçeve alt ve sol köşesine 1’er adet ve 4.çerçece yanlarında 2 adet olmak üzere toplam görünen 5 adet adet yüssük mevcut.Kovan nüfusunda artış var ve şurupluk altında 3 gurup arı büyük ihtimal petek örüyorlardı.5.çerçeve yeni kabartılan iç kısım günlük yumurtalı dışa atmasını bekliyorum.4.çerçeve arkalı önlü kapalı yavru ve sökülmekte,3.çerçevede maşallah arkalı önlü kapalı yavrulu kapalı,2.çerçeve koloni yönetiminde öğrendiğim sistem ile 1 ile 3 arasına aldığım yeni 4/3 kapalı 4/1 larvalı 1.çerçeve ise iç dış kapalı ve sökülmekte olan yavru.Havaların ısınması ile kovanlardaki havalandırmayı sağlamak için çuvalları alıp propolis tuzağı koydum.Vereceğiniz cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim!Eğer şuan cevap yazan abi ve kardeşlerim olursa bilgisayardan çıkıyorum kusura bakmayın yarın görüşürüz!Sağlıcak ile kalın işleriniz rast gitsin.
Boşsa önemli değil ama anaarıya olduğu kadar size de mesaj veriyor. Arıyı çok sıkışık çalıştırıyorsunuz.
Acilen petek vermelisiniz. Diğer kapalılar da çıkınca, artan nüfus nedeniyle ya sizden çözüm bekler ya da çözümü kendi üretip oğul verebilir. Enerjilerini boşa harcatmayın, petek verin örsünler. Şerbetlik altına petek ördürmek sizin için zaman ve mum kaybı.
Bire ve sekize ham petek verin. Bunlardan hangisi önce kabarırsa dış yanına yine ham verin. Kabarmışa çalışın, o arı iki haftaya kalmaz kata çıkar.
Kovan altı havalandırma ve yörenizin sıcaklık değerleri ne durumda bilmiyoruz ama bence çuval kalmalı.
Arısakızı tuzağı sonraki iş…
Önder hocam boş içinde süt yok dediğiniz gibi mesaj veriyor.Evet sıkışık çalıştırıyorum vaktim oldukça okuduğum her konularda arıyı sıkışık çalıştırılmasından bahsediyor ustalarımız fakat sadece ilk bahar içinmi geçerli!Bende daha arıları yeni aldığımdan gelişme zamanı diye ne zaman dalak yaptı dalağı bozup sondan bir önceye ham petek veriyordum.Ve sizin belirttiğiniz üzere duvarlarım kalmadığı için en baş ve en sona bu akşam ham petek koyacağım,hangisini önce kabarttı ise ve yumurta yok ise önceden belittiğiniz gibi ham peteği içine mi versem iyi olur!Peki bu yüksükleri bozayım mı?Evvel’de kovanın boş kısmında biriken arılar mevcut bende sıcaktan diyerek çuvalları alıp arı sakızı kapanı koymuştum.Dediğiniz gibi geceler nekadar olsa serin oluyor.Kovan altı havalandırma mevcut,kapağın üzerine tekrar çuval örteyimi yoksa kapak altına strafor koyayımı Önder bey?Ceyran yapıp arıları üşütmekten ve faaliyetin azalmasından korkuyorum.Kendimce arı sakızı tuzağının deliklerini kapatırlar ceyran yapmaz diye düşünmüştüm.Birde belirteyim zayıf kovanıma oğul önlemek için bu güçlü kovanımdan 8-9 çerçeveye ulaşınca çerçeve vermek uygun olurmu,oğul verdirmekten utanıyorum ve daha okuyacak ve öğrenecek çok şeyim var siz ustalarımızdan!Bal sağma makinası alma imkanım olmadığı için kasnak aldım!Szme yerine petek bal yapmak istiyorum bu çerçeveleri ne zaman kabarttırmam uygun sizce arıları eylül’de çam balına hazırlamak istiyorum!Birde bal almama zaman olduğu için varroa mücadelesini duman olarak ne aralık ile vermeliyim mücadele zaman aralığı ne olmalı?
Sevdikleriniz ile birlikte sağlıcak ile kalın saygılar abi.
Dışa iki petek verin, örsünler. Birikmeler işsizlikten…
Kabaranı içe alın, aldığınız anda dışa bir ham daha verin.
Boş meme hazırlıkları önemsiz, dikkate almayın.
On çerçeveyi görün, koloni eşitlemeyi öyle düşünün.
Kasnak için tecrübe gerekir, varroa bulaşıklığını tepe noktaya taşıma durumu başta olmak üzere yeni riskler alırsınız.
Petekli balınız olsun, süzmeye çözüm bulunur.
Linkteki konuyu okursanız yararlı olacaktır.
https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=10347.msg196227#msg196227
Kolay gelsin…