Bir de arıları aldığım arıcı teyze de çok oğul verdirmiş. Acaba arıların cinsinde mi var bu özellik? Kovan bölme yapmış, memeli arıları bölmüş 2 tane meme bırakmış bölünmesine rağmen onlar da oğul vermiş hem de defalarca!
anlasılan oğula meyilli bi arı. ayrıca ana arı ızgarası koydum tamam olmuyor öyle bilgi ve takib ister.
kovanlarıma ikinci katı atmak istiyorum.Kat atma işlemini nasıl yapabilirim.yardımcı olabilirmisiniz?
Özgün bey,Kolonideki Ana gözlerini konrol ettikten sonra,Iki Kapali gözlü Cerceveyi alin Bosalan alani dikkatlice birlestirin, 2 ve 9 uncu cerceveleri ham Petek girin,duman verip cercevelerin üstündeki mumu kaziyip alin,hazirladiginiz Kati
Yerlestirin alt kattan aldiginiz iki cerceveyi 5 ve 6inci cerceve olarak girin Cerceveleri iyice birlestirin ve kapatin. bu kadar.
basarilar.
Muzaffer Bey,
Ben de bu yıl almanların yaptığına (5-6’ya kabarmış, diğerini ham.) benzer kat atmayı planlamıştım.
Sizin öneriniz de çok aklıma yattı aslında.
Kapalıları 5-6’ya koyup diğerlerini ham mı veriyorsunuz?
Ayrıca elimizde fazla kabarmış varsa kata 5-6’ya kapalı yavrulu, 3-4 ve 7-8’i de kabarmış koymak uygun olur mu?
Ali bey
Nasıl kat verirseniz verin kuluçkada yeteri kadar arı yoğunluğu yoksa,
Arılar kata çıkmayacaktır
Yavrulu çerçeve çektiğiniz zaman,yavruyu koruma içgüdüsüyle çıkacaktır belki ama
Kuluçkada boşluk oluşacaktır.
9ncu çerçevede yavruyu gördüğünüzde,katı atın 3 adet ham verin
kapalı yavrular çıktıktan sonra siz istemesenizde arı kata çıkacaktır.
İbrahim Bey,
Arıların kata çıktığını teyit et risk alma diyorsunuz.
Çıkmaya başladığını teyit ettikten sonra örneğin kat düzenini 1-2-3 ham, 4 kabarmış, 5-6 yavrulu, 7 kabarmış ve 8-9-10 ham yapmak sizce mantıklı mı?
Arının yavruyu ortalaması nedeni ile kattaki düzeni de ortalamak daha mantıklı gibime geliyor.
(Arılığa sadece pazarları gidebildiğimiz için hızlı gelişen süreçte yeterli takibi yapamıyorum, bu nedenle komple kat atmayı hedefliyorum bu yıl. Geçen yıl çok sıkışıp oğula niyetlendiler.)
Kayseri bildiğim kadarıyla soğuk iklime sahip bir ilimiz
Madem arılığa sürekli gidemiyorsanız,
Yukarı yavrulu çerçeve çekmeyin
Katı koyun komple ham petek doldurun
Bu diğer yöntemden daha garantili olacaktır
Arılığa sürekli gidemeyen için yavrulu çerçeve çekmek oldukça risklidir
arıyı siz oğula yönlendirmiş olursunuz
çünkü yukarı çektiğiniz çerçevelerde, arı ana memesi yapacak uygun kurtçuk bulursa meme asar ve oğula gider.
Hergün arısıyla ilgilenemeyenler için kata yavru çekmenin alemi yok ki…
Teşekkür ederim.
ileti tarihine bakılırsa bu Arı üçüncü oğula kaçmışmıştır ![]()