2022 YAPAY TOHUMLAMA TECRÜBELERİ

Öncelikle bu işte acemi olduğumu belirtmek isterim. Ama buradan paylaşmalıyım ki hem kayıt olsun hem de insanlara faydalı olalım.
Aslında eliniz titremiyorsa cihaz alacak gücünüz varsa ve bir kaç koloni sahibiyseniz birazda macerayı seviyorsanız kolay
(sezonda 10-15 ana öldürmüş biri olarak fazla bir macera)

benim gibi acemiler için tohumlama işi arılıkta olması daha mantıklı
cihaz ikinci elleri 3000 tl başlayın tam bilmiyorum ama 20-30 bin Tl ye kadar gidiyor sanırım
ana arıyı bayıltmak için CO2 (Karbondioksit gazı) , erkek arı kafesi, Hijyen malzemeleri ( alkol, kulak pamuğu, kağıt havlu vs.) makas, numara vb. ekipmanlara ihtiyacınız olacak
çeşitli üniversitelerde bu konuyla ilgili makaleler var YÖK (yüksek öğretim kurumunun TEZ sayfası var (https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/) buradan suni tohumlama yazarak makale inceleyebilirsiniz.
Hakan BOZKURT hocamın paylaşımları vardı yabancı dilden türkçeye çevrilmiş. Uzun zamandır göremiyorum forumda yazmıyor. burdaysa yazmasını rica ederim.
Acemiyseniz benim gibi arıları uçurtmak için kapalı cam kenarı olan bir yer varsa daha iyi olur. Pislemeleri için, yoksa sperm alırken tuvaletleri ile sperm karışıyor.
Gerçi bu işin bana göre en zor kısmı sperm toplama
Ana arıya girme işi çok zor değil.
Ha birde tohumlanan kraliçeyi koloninin kabul etmesinde sıkıntı yaşıyorum. İşte 2021 sezonunda 10-15 civarı tohumladığım ananın bir çoğunu bu aşamada kaybettim. Ya sırtına yapıştırığım apoletin tutkal kokusundan ya ana arıya fazla gaz verdiğimden koloni anayı kesiyor.
Şimdilik bu kadar yazın, yazın ki; bilgi paylaştıkça çoğalsın güzelleşsin
Saygılarımla Süleyman ÇELEBi

çok doğru bir paylaşım dizisi başlangıcı olur inşallah. Yüreğinize sağlık.

ama eski kurtlar yok sayfada (Murat AKIN hocam hariç)
bazısınında eli klavyeye varmıyor >:(
bakalım biz ne katabileceğiz ???
belki ilerde bizde mi bırakacağız bu forumu :o

Şaka yapayım:

Öğrencim olsan kulağını çekerdim, bırakmak yok.

Burada diğer arıcılara bilgi vermek: buradan öğrendiğinin karşılığı olarak kabul etmelisin.

zaten öğrenciniziz hocam ne şakası
haklısınız bildiğimizin zekatını vermek lazım

biraz daha yazayım
ben tohumlamayı karniyol arı üzerinde yapıyorum bana en çok uyan bu (Ankara 1100 rakım)
karniyol arıda hepimizde olduğu gibi bende siyah rengi seviyorum
ama geçen yaptığım transferlerden birinde ana arının rengi sarımtırak cizgili çıktı
bazı analar kalem gibi simsiyah oluyor
bu anayı yine başka bir sakin ve bal verimi yüksek arıyla (erkeklerle) tohumladım. ama speri ilk tohumlamam olduğu için tam vermemiş olabilirim. ana yumurtaya geçti bir kaç tur yavru söktü. ama işçilerinin renkleri biraz karışık hafif saldırganlık var. tohumlamada kanüle göre değişir ama bizim (türklerin genelde kullandığı hematokrit pipeti) kullandığımızda sperm cizgisi 9mm yada 10 mm civarı yanlışım varsa düzeltin.
tohumlamadan önce sperm toplamak gerekiyormuş. sperm için ise damızlık seçtiğin koloniden erkek arıları seçip bir kafese koymamız lazım. bu kafeside ben konteynerın içinde açıyorum ve erkeklerin cama uçmasını sağlayıp ordan yakalıyorum.
Erkek arı seçimi tam bir uzmanlık işi her erkek arıdan sperm çıkmıyor. hatta en iyisi ikindi vaktinden uçuştan geri dönen erkekleri yakalamak, hem bağırsakları boşaltılmış oluyor hemde bir çoğu yetişkin erkek oluyor. eğer kovan içinden erkek alacaksanız bunların yeni çıkan tüylü olmamasına ve sırtına dokunduğunda (saygıdeğer kasım hocamın dediği gibi ) cozurdaması gerekiyor. yani güçlü bir arı olması gerekli.
erkek arılar fazla yaşamadığı için çok fazla erkek arı toplamanın anlamı yok kişi kendini geliştirince kaç erkek arıdan sperm alacağını az çok tahmin ediyor en azından bende öyle. o yüzden fazla erkek arıyı kafese almaya gerek yok. çünkü belli bir sonra ölüyorlar 45 dk felan.
ha birde bende böyle ama başka yaşayan varmı bilmem sıcak havada erkek arıyı sper için karın bölgesini çok ser yada acele sıktığın zaman birden patlıyor buda tuvaleti ile spermin karışmasına veya erkek arının vucutta herhangi bir bölgesine sıçramasına neden oluyor bu da spermi kontamine ediyor. Biz arılara ilaç vermeyi sevmeyiz bu yüzden bazı tohumlama yapanlar sperm enjektörüne antibiyotik karışımı eklerken ben eklemiyorum o yüzden de temiz çalışmak zorundayız. Her sperm alımından sonra kanülün ucunu temizlemeli. özellikle ana arıdan başka bir ana arıya geçerken daha dikkatli olmalıyız. erkek arılarda fazla yaşlıları küçülen ve iyice siyahlaşıp parlayanlarında spermlerini kullanmamalıyız diye biliyorum.
Bu işin başı erkek arılar

ustalar erkek arıdan sperm almak için hani cozurdaması gerekiyor demişti ya ha bende bu cozurdayanlardan topladım.
kafasından biraz tutunca birazda sıkınca seninkiler başlıyor kanat çırpmaya zannedersem bu kanat çırpma hareketi sperm çıkmasına yardımcı oluyor
sperm ile mukus tabakası karıştırılmaması gerekiyor mukus beyaz ve yapışkan bir madde gibi
ama sperm biraz daha sarımtırak granüllü şekilli bir sıvı zaten en çok sorunda sperm çekerken kanül ucuna gelen mukuslardan oluşuyor
hah tamam iyi bir sperm buldum diyorsun başlıyorsun çekmeye tam sperm bitmeye yakın iken bir el çabukluğu (burada anlatılmak istenen sperm bitmeye yakınken enjektörün sıvıyı kanüle çekme yönünündeki hareketi bir anda ileri itme yani tam tersi bir hareket ile manevra yapma ) yapmazsan mukus kanülün ucunu tıkıyor. sonra pamukla temizleyince kanül içinde oluşan vakum birden spermin kanül içindeki serum fizyolojik ile karışmasına neden oluyor buda çektiğin spermin sf (serum fizyolojik) ile karışmasına neden oluyor. onca çektiğin sperm heba oluyor :-[

TOHUMLAMA CİHAZININ HAZIRLANMASI
her yiğidin yoğurt yeğişi farklıdır.
ben benimkini anlatayım. bilmem doğru bilmem yanlış
ilk işimiz sperm çekmek olduğu için cihazın gereksinimleri enjektör sf (serum fizyolojik) ve kanül. bunlardan başka karın kancaları yardımcı kancalar CO2 bağlantısını takmıyor kullanmıyorum
öncelikle içinde kulak pamukçukları olan bardağın birine sf diğerine alkol koyuyorum (temizleme için)
sonra cihazın enjektörünün ön kısmına kanülün olduğu yeri açıyorum içine normal enjektörün iğnesini çıkartmadan hava kabarcığı bırakmadan yavaş yavaş dolduruyorum. sonra kanülün olduğu kısmın bağlantısını yaptıktan sonra hava kabarcıklarını tekrar çıkartıp kanülün ucunda bir tane büyük boşluk bırakıp cihaza takıyorum. mikroskopta görüntüyü netleştiriyorum ve ortalıyorum.
sonra şanş devreye giriyor. spermi bol olan bir erkek bulursan çok iyi çünkü ilk spermi ne kadar çok çekersen (kanulün ucu ince olduğu için donma yapıyor) bol sperm kanülde daha çok yer kaplıyor ve donmuyor. Sonra böyle tek tek erkek arılardan sperm topluyorum.

Sperm toplanacak erkek ari için yeni bir arılık kuracam, burada sadece aynı hattan sperm alınacak erkekler olacak, uçuş dönüşü ana ari ızgarasıyla girişi kapatacam, bu şekilde uçuştan gelen erkekleri toplayacam, çünkü uçuş sonrası 50 - 100 mt kadar erkek arılarda kovan şaşırma olabiliyor. (Yeni arılık kurma sebebim kovan şaşırma)

Aynı arılık içindeyse erkek arıların dışarı çıkması ile ilgili yani ihtiyaç uçuşu için Ali Türk’ün bir videosu vardi akşam üzeri ballık katının yan tarafından bir uçuş deliği açmıştı bir süreliğine uçuşuna fırsat verip sonra geri kapatıyordu.

Ayriyeten bir yerde görmüştüm bana mantıklı da geldi, kuluçka ile ballık arasinda ana ari ızgarası vardı, erkekleri üst kata toplamışlar, tuvalet ihtiyacını gidermeleri için 1.baliğin üzerine ari kacirandaki olduğu gibi sunta düz plaka ortasinda bir cay bardagi kadar delik vardı. 1 balligin üzerine telden kafes koyuyorlardı, erkekler bu delikten kafese geçiyor uçuş yapıyorlardı, sonrasında yanlış hatırlamıyorsam bu tel kafesin üzerini ışık almayacak şekilde kapatıyorlar erkeklerde tekrardan 1.balliga iniyordu bulabilirsem fotoğraf yada videosunu atarım…
Bu yöntemin bana göre en güzel avantajı erkek arıların hicbir şekilde karışmama özeliği cazip gelmişti…

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

hepsi de uygulanabilir ama ben öyle ticari bir şekilde ana arı tohumlayıp satmayı düşünmediğim için bu kadar çok üretmeye gerek yok
zaten küçük bir ayakkabı kutusundan erkek arı kafesim var ona 40-50 erkek atınca 2-3 analık sperm topluyorum
böyle bir günde 3 sefer yapsam 9-10 ana tohumlarım buda bana yeter
ilerde seri üretime geçersek dediğin mantıklı
işin kolay kısmı kaldı damızlık ana lazım damızlık ;D

Abi elimde mümkün olduğunca saf olsun dusuncesindeyim…
Ondan dolayı çok dikat etmem gerekiyor…
Erkekleri kafese toplar kovan içine bırakırım ariliktan ayrılmadan hemen önce kovandan alır eve gelirim diye planlıyorum, tüm işlemleri evde yapacam. evle arılık arasında 20dk mesafe var erkek arılarında kovandan ayrılınca ömrü kısa malum.
Fıkır verir diye erkek kafesiyle ilgili fota atıyorum şimdi.

Bu arada Özer Selçuk damızlık konusunu çözer, bu aralar hiç gözükmüyor…
SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Erkek arı kafesi

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210901/7452166e46d66f411752ed08368a507d.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210901/2a6d3a56b44552eda687463ee0816f0f.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210901/26052df6af45cf4601bca2c992c9cb46.jpg

cüneyt tapatalktan foto yükleniyor mu
bir ara yüklenmiyordu

bu bana göre çok profesyonel
benimki ayakkabı kutusu ;D

Abi şimdi yükleme işlemi bayağı uğraştırdı, tek tek yükleme yapıp sonra hepsini birlikte forma gönderdim. Ingilizce birşeyler sordu ama anlamadım onayladım…

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

kutular ve işçilikleri çok güzel elinize sağlık

ben yapamadım bu resim işini cözmemiz lazım bilen biri varmı acaba
cünkü görmeden biraz zorlanacağız

Abi bana özelden tlf nonu atsana

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

arının salkıma geçtiği bu günlerde kanül yapalım diye uğraştım ama bayağı zormuş
piyasada hematokrit pipetleri oluyor heparinsiz bunun ucunu çakmakla eritip pipet yapabiliyorsun
ama şu foto işi yine olmadı tapatalk beni ücret almaya yönlendiriyor
hayırlısı en son ekim ayında bir ana tohumladım o daha yumurtlamamıştı, acaba ne yaptı ki
bi bakmak lazım
bu hematokrit pipetleri 7cm felan oluyor galiba bunun uzunundan bulmak lazım söyle sperm çekmeye başlayınca 3 4 analık çekmek için
bakalım hayırlısı