21 Çerçeveli arı neden petek kabartmaz.

Selam arıcı dostlar. Şu an 21 çerçevede olan arimin peteklerde ciddi oranda bali olduğu halde 9 ve 2 nolu siralara vermiş olduğum ham peteklerde Mayıs ayının başından bu yana bir túrlü düzenli bir kabartma yok. Peteğin yarısı kabarmış
(orta kesimi) gerisini kabartmıyorlar. Burada yanlış olan nedir? Bir türlü anlayamadím. Ari petekleri polen ve bal ile kitlemek üzere ama petek ördüremedim neden dir bu sizce?

petekteki balları sağıp tekrar ver bak nasıl kabartıyor.
Önemli olan peteklerdeki değil dışarıdan geliyor olması.

21 çerçeve nasıl anlamadım.

Kovanlar 9 Çerçevelik mi?

Arıyı petek ormesi için istersen sıkıştır. Ve besleme yap.

Ama iyi takip et, sonra nur topu gibi oğulların olur.

Kıştan ortalama 6-7 çerçeve arı ile çıkan kovanım müthiş bir azim ile mayıs başında 20 çerçeveye ulaştı. Bu süre zarfında arıya 1 gr şerbet veya kek verilmedi. Sadece elde bulunan kabarmış petekler ile desteklendi ilk zamanlar 4 temel petek kabartma işlemi yapıldı. Bu işlemler nisan ayı sonuna kadar devam etti. Nisan ayı bitince arı verdiğim temel petekleri kabartmadı bir türlü. Bu arada arı ciddi derecede bal çekiyordu. Kovana üstten bakınca peteklerin çoğu kar gibi bembeyaz, ama nedense buna rağmen temel petekleri çok isteksiz kabartıyor (ortaları kabarmış yanlar kabarmamış şekilde). Üç gün önceki kontrolümde kovan birkaç meme faaliyetine başlamış 5 kadar ana memesini ilk etapta bozdum. Kovanı kuluçkalık ile ballık arasında petekleri alt üst yaptım. Kapalı yavruluları üst kata, Yavru çıkmış petekleri alt kata koyarak anaya yumurtlama alanı açtım.
kovanı 21 dememin sebebi ballıktaki bir çerçeve yavruklu yukarı alarak yanına yarı kabarmış bir petek koydum. Biraz arı rahatlar ümidi ile şimdi bu arıya araya ikinci ballığı komple 10 temel petek koysam kabartır mı? Bu yörede bal akımı 20 haziren gibi diye biliyorum yanlış bilmiyor isem.

Ana bal akımında petek kabartma durma noksına gelir.

ama kabarmış olanlara bal hızlı bir şekilde doldurulur,burda anormal bir durum yok.

sizin orda iyi bal geliyor demekki.

ibrahim hocam , diyelim kabarmış petekler doldu balı koyacak yer yok elimizdede temel petek var sadece

arı bunu kabartmadan kendi petegini örerek onumu doldurur

Nektar geldikçe petek kabartma devem eder

Mürşit bey

Bal akımı devam ettiği sürece arı bal koyacak yeri hazırlar.

benim söylemek istediğim,ilkbahar aylarındaki gibi hızlı kabartmaz.

işte bunu büyük arıcılar bildiği için ilkbahar aylarında kabarttırdıkları petekleri kovandan alıp tekrar ham verirler.

ana bal akımında arıyı petek kabartmakla vakit kaybettirmezler.

İbrahim bey anladim teşekkürler

Kabarmış petek arıcı için altın değerinde demekki

İlkbaharda yavru koymak için hızlı kabartıyorlar herhalde.

Şimdilerde biraz biraz bal geliyor ama petegi tümden kabartmıyorlar .
Sadece ihtiyac oldugunda kabartıyorlar sanırım