3 katlı kolonim oğul çıkardı

selamun aleykum 3 katlı kolonim oğul çıkardı. acaba daha oğul atarmı yoksa sadece ana arıyı mı değiştirdi. Ben İmam hatiplik yapmaktayım babam oğulu başka bir kovana koymuş 14 çıta diyor ben olsay dım geri verirdim. bundan sonraki süreçte ne yapmam lazım…

çıkan ogulmu 14 çıta ogul çıkaran arımı 14 çıta ana deyişme veya ogula gitme bakmadan anlaşılmaz ama ana deyiştiren kovan genelde 2 çerçeve veya 3 çerçeve ogul atar buda en fazla attıgıdır bir çerçeve dahi görülür

unutmadan her ana deyiştiren kovanda ogul atmaz ana memesi çok fazla sayıda yaptıysa birtane ogul atar ama az olur

A.S
Kovanızdaki çıtaları bir güzelce tek tek kontrol ediniz.Ana yüksükleri büyük ihtimalle olacak.Yakınıza aldığınız iki kovana birertane ana yüksüğü yapmış çıta koyunuz.Çıtadaki yüksük sayısı üçten fazla olmamalı.her iki kovana da üç yüksüklü çıtayı yerleştirdikten sonra diğer gördüğünüz yüksükleri keserek sütü varsa sütlerinide alarak bir güzel temizleyn hocam. Çıtaları kapalı yavrulu, pupa ve günkülleri eşit olacak şekilde arsıyla birlikta kovanlara paylaştırınız.Sonra Eski kovan yeri orta yer gelecek şekilde kovanları yan yana yerleştirin. Dışarıdan gelecek tarlacılar eşit olarak kovanlara dağısın diye bunu yapıyoruz…Akşam ister 5 km .uzağa götürünüz, ister arıalr arılığınızda kalsın. Bu durumda kolonilerden birinin zayıflayacağını kabullenmeniz gerekir.Ya da kolonileri eşit tutmak için diğer yöntemlerden birini uygulamanız gerekecek.
Önceki çıkan oğul çok güçlü olmalı. O sizin kaybınmızı telafi edecektir. Etmese de en aza indirir hocam.Oda olmadı bal bizde çok paylaşırız hocam. :slight_smile:

oğul veren kovanın zayıflamadan aynı gücüyle kalmasını istiyorsanız ikinci oğulun çıkmasını bekleyin.
ikinci oğul çıkınca yeni bir kovana alın.
ancak; oğul veren kovandaki memeleri temizleyin.
açık yumurta olan petekleri diğer kovanlara verin.
diğer kalan petekleri oğulun içine yerleştirin.
kovanı oğul veren kovanın yerine koyun. hayırlı olsun.
benim iki kovan oğul verdi aynı usul uygulama ile şu an aynı mevcutla çalışıyor.