Abdullah BULCA Arılığı

Selamlar…

geçen hafta arıları Mersine getirdik :slight_smile: bir gelişimiz vardı ki sormayın niğde de yaylada hava sıcaklığı 4 derece buz gibi ayaz öğleden sonra saat 3 de gündüz vakti yükledik arıları nasılsa uçuş yok :slight_smile: tam işimiz bitti ki kar yağışı başladı:)

http://imageshack.us/g/7/a9mg.jpg/

Mersin tabi güllük gülistanlık ara ara yağmur vardı. neyse güzelce indirdik genel kontrol ve hızlıca varroa mücadelesinin ikinci etabı yine formik asitle başladım:) Daha önce yaylada iken amitraz ve formik vermiştim. Arılarda hemen hemen hiç yavru yoktu e mücadele için harika bir fırsat tekrar yapmanın ne zararı var ki başladık bizde :slight_smile:

http://img35.imageshack.us/img35/2597/edt.JPG

Vardiyalı bir işte çalıştığım için sürekli besleme imkanı bulamıyorum bu yüzden mecburen hem kek veriyorum hemde sıvı besleme yapıyorum

bu arada kontrolerde yine 3 kovanda hafifte olsa yavru çürüklüğü hatası vardı. hemen gereken yapıldı. ama her yıl mutlaka 2 3 tane de olsa bu hastalığı mutlaka görüyorum. bir türlü yakamı tam olarak kurtaramadım

http://img811.imageshack.us/img811/6127/zuc3.jpg

ve mersin

http://img818.imageshack.us/img818/5676/uff0.jpg

Arı kadrosu azalmış gibi…

Bende de bir ara oldu Abdullah yavru çürüklüğü,anasını ezdim,çerçevelerin tamamını imha ettim,kovanı aktardım daha aza sayıda çerçeve verip yola devam ettirdim şimdi çok iyi durumdalar.

Abdullah bey,yavru çürüklüğü olan kovanların arılarını ne apıyorsunuz?

Bende de 2 zayıf kovanda yavru çürüklüğü vardı.

Labaratuvar sonucu temiz çıkınca besleme, ve yavru desteğiyle birini düzelttim.

Diğerin kapalı yavru desteğini ısıtamadığı için gene koku arttı. Şimdi sönmek üzere.

10 kovanım söndü yavru çürüklüğünden…

Teste gönderdim Amerikan değil dediler…

Avrupa yıda test etmediklerini, antibiyotik vermem gerektiğini veteriner dairesinin müfettişi söyledi >:(

Artık utanıyorum :-[

Arı malzemesi satan arkadaşlarda yavru çürüklüğü için ilaç vardı daha geçen gün görmüştüm.
Aslında hasta olan kovanın arılarını temiz kovana ve temiz petek vererek silkeleyebiliyoruz ben böyle yaparak bir kovanı kurtarmıştım,tabii ballı ve polenli çerçeve vermemiz şartıyla.Bu hastalık arıların kendilerinde değil peteklerde oluyor. Amerikan yavru çürüklüğü hariç.

Adem bey
kapalı yavrularda çökme varmı
sünme oluyor mu?

En son baktığımda çökme ve sünme vardı. 3 hafta oldu belki bakalı.

Değerli arkadaşlar ameriken yavru çürüğünün dışında oluşan yavru çürüklüklerinde kovan sönme olayı olası mı
avrupa veya adi yavru çürüklüklerinde kovan çökmez diye biliyorum en azından çok sayıda kovan.
Çünkü adi çürüklükte kovandan kovana yayılma olmaz bir tur sonraki tur yavruya sirayet etmez bulaşıcı değil diye biliyorum.

Yalçın abi, ben hasta kovanın arılarını yeni kovana silkeledim.

Temel petekli çerçeve verdim.

2 gün aç bıraktım ve besledim…

Kabartılan peteklere ana yumurta attı, gözler kapandı ve nihayetinde çürüklük devam etti…

Hastalık arıların kendinde değil diyorsunuz ya, bence şüpheli :-X

Amerikan değilse bile daha fazla beklemenin anlamı yok diğerlerine yayılması olası olabilir.
Patollojik sonuıçlarda bazende yanlış negatiflik durumları olabiliyor.
inşallah değildir

Göksel abi adı üstünde çürüklük.

Bakteri oluşumuna açık ortam olduğundan sağlıklı kolonileride alt ediyor…

Bendeki yayılmanın sebebi ilkbaharda kovan dengelemek maksadıyla yaptığım çerçeve alışverişi…

Tek sebebi İtalyan hazır aldığım ananın 3 çerçevelik ruşetinin hastalığı yayması…

8 güçlü 4 tanede 3-4 çerçevelik bölmemi toplamda 90 ballı yavrulu çerçevenin imhası ile sonuçlandı…

Çerçeve alışverişide olsa sonuçta adi çürüklükte bulaşıklık oluyor demekki.
Adi çürüklükte bildiğimiz bakteri ismi başka belki
şöyle değil soğuk geldi
asker az

Yavru üşüdü ve çürüdü
bir sonraki turda aynı gözde
çürüklük olmaz devam etmez diyemiyoruz yağma olursa diğer kovanlara yayılmaz diyemiyoruz
yine gözlerde çökme olmaz sünme olmaz diyemiyoruz.
o halde adi çürüklerde de çok dikkatli olmak gerekir sonucu çıkmuyor mu?

Konuyu yanlış yere yazıyoruz ama…

Olsun…

Forumun tüm iletilerinin sürekli okunması gerekliliğini de anlatmanın yolu belki de bu.

Adi yavru çürüklüğü…

Bulaşıcı mı?

Hepimizin anlayacağı dilden…

Amerikan - Avrupa der geçeriz ya.

Bu çürüklüklerin bakterileri var.

Pusuda bekler…

Sen ağzını ayırırsan aktif hale geçer ve hızla çökertir.

Amerikan Y.Ç. bakterisi bizde yoğun olsa biteriz vallah 1 yılda. Ağzını ayıran o kadar çok var ki…

Ama Adi yavru çürüklüğünde ne oluyor?

Bakteri falan yok.

Aşırı varroa ve arıcı hataları sonucu kuluçka zaafiyeti…

Bir şekilde kurtçuklar ölüyor mu?

Ölüyor ve temizlenmesi gerekir.

Sağlıklı kolonide acaip temizlik vardır.

Hava azıcık kapayınca feryat figan arıcılar olarak deriz ya uçuş tahtasında beyaz beyaz kurtçuklar diye.

Heh işte bu iyi birşeydir aslında.

Temizlenmeyince…

Mezarlık…

Mezarlıklarda dolaşın çok sıcak havalarda özellikle yeni defin yapılmış bölgede…

Duyacağınız - duyduğumuz kokunun aynısını duyarız…

Ölmüş bir canlı…

Hem de yüksek bir sıcaklık içerisinde…

Doğal olarak çürür ve çürüme demek bakterilerin hızla üremesi demek.

Çürüklük üst düzeye geldiğinde artık arı dokunmaz bile…

Ama adi çürüklük dahi olsa artık bakteri devrededir.

Bu tür çerçeve hareketleri de sorun yaratır.

En azından sağlıklı bir koloni hemen temizleyemese bile çürük olan bölgede sağlıklı bir koloni iyi bir kuluçka alanı yaratamaz.

Kısacası çürüklüklerde bakteri, adi çürüklükte sonradan ortaya çıksa da…

Bulaşıcı değildir demek doğru bir yaklaşım değildir.

Neden bunları yazıyorum?

Adi yavru çürüklüğü tablosu görülen bir koloninin tüm yavrulu çerçeveleri… (Sebebi varroa kaynaklı idi)

Temizlenmesi için sağlıklı kolonilere dağıtıldığını gördüğümde ne diyeceğimi bilememiştim.

Bu sene görülen yavru çürüklükleri
Şubatta yumurta başladı mart iyi gitti nisan başı iyi gitti
erken uyanan ve beslelen arı bastı bulduğu yere yumurtayı hatta duvarlar bile nisan başında oyulmuştu nisanda katlar bile atılmıştı.
Sonra ne oldu bir gecede soğudu hemde ne soğuma bir hafta devam etti
bir hafta sonra birden ısındı ne ısındı mayıs ortasına kadar yaz sıcaklıkları gibi oldu bir soğuk daha
Biz ne yaptık arının hızına yetişemiyoruz deyip kendimizi gazladık verdik çerçeveyi arıya.
Bu arada üşüyen yavru çok olunca temizlenemeyenler gözlerde aşırı sıcakla beraber çürüdü devamında bakteri oluştu
Testlerde Amerikan Y.Ç çıkmamasının sebebi sanırım bu süreç
iyikide A.Y.Ç. çıkmamış

Ağustos ayı içinde adi yavru çürüklüğü gördüğüm kovanın katını alıp kapağını kapattım ve YÇ damgasını yedi, bal zamanında kuluçka olduğu gibi yavru idi…

Bu kovanı ozamandan bugüne 1 kez açtım, sürekli uçuş tahtasından takip ettim ilk zamanlar hırçındı sonraları bal geliyordu, ellemedim…
2 gün önce baktığımda duvarlar hariç 8 çerçeve ful yavru, arı kovandan taşacak gibi, kat atsammı diye düşündüm durdum :slight_smile:

Ali bey bu kovan gayet güzel toparlamış
geçmiş olsun

Göksel hocam, o kadar kayıptan sonra gerçekten bu kovan için çok sevindim,gözden çıkarmıştım artık…

Zamanında tesbit ile katı indirip sıkıştırma ile genç ananında faydası olmuştur…