Delibal : Arıların, özellikle Karadeniz Bölgesinde doğal olarak yetişen ormangülü (komar) bitkisinin balözünden ürettikleri, az yendiğinde şifalı olan, çok yenilmemesi gereken bal.
Bu bal kastamonu-cide de bolca üretilir. Tüketim şekli burada, sabahları 1 tatlı kaşığı kadar bal, bir bardak süte karıştırılarak tüketilir.
Diyelim ki bilmeden yediniz, zehirlenme belirtileri şunlardır;
İlk başlarda renkleri farklı görme sonra etrafı buğulu görme ve daha sonra sanki sisin içinde yürüyormuşsunuz gibi görmeye başlama, omuzlarda ve kalça yanlarında ağrı ve yürüyememe. Bünyeniz zayıfsa vücutta hissizlik başlaması. Köyümüzde bu bana birşey yapmaz deyip hastanede ölen var bilginize. Buralarda bu bal için, bal gibi ye yal gibi yeme denir. Saygılarımla
Kastamonu lu bir arkadaşım yarım kilo kadar hediye etti , Bir çay kaşığı ağzıma koydum , dilimde ve boğazımda gözlerim yaşaracak kadar bir yanma yaptı. Şifa niyetine günde bir çay kaşığı yiyorum.
Bende geçen yıl bir yemek kaşığı kadar tüketmiştim öğün arasında peynirle beraber.Birkaç saat sonra halsizlik olmaya başladı.Dişlerimi fırçalarken agzım yanmaya başladı.Tansiyonum 80-45’e kadar düştü.Hastanede bir şişe serum yiyince kendime geldim.o yıl ki balların neredeyse hepsi deli baldı.Dikkatli tüketmekte fayda var.
Delibal’ın kilosunu bu sene 50 liradan satıyorlar. 50 kilo alsanız fiyat pek oynamaz kanımca. Ben yardımcı olmak adına bir soruşturayım isterseniz.
Delibalın en uygun tüketim şekli, sabahları 1 bardak ılık süte 1 çay kaşığı kadar katılıp içilmesi dir. Günde 1 tablet alınan normal ilaçlar ne ifade ediyorsa, bu bal içinde aynıdır. Keyfi olarak fazla yerseniz zehirlenirsiniz. Azı karar, çoğu zarar atasözü bu bal için söylenmiş adeta. Zaten ilacın zehir olmasına engel olan şey doz değil midir?
bu balı yiyip de acile gelen çok hasta ile karşılaştım.
yememenizi, vebal altına girmemek için satmamanızı da tavsiye ederim.
bu balın askeri amaçla kullanılıp, bilmeyen düşmanlara yedirildiği ve daha sonra bunların bertaraf edildiği 2400 yıllık kayıtlarla sabittir.
kalbi ileri derecede yavaşlattığı, tansiyonu düşürdüğü kesindir.
aman yemeyin!
rhododendron (orman gülü) bitkisinin balıdır.arıyı yetiştirmek için gittiğimiz ordu’nun akkuş ilçesinde rhododendron ponticum( mor çiçekli orman gülü) çok miktarda bulunurdu.arılar bu çiçekten epey nektar alırlardı. tabi daha sonra ikinci yaylaya gittiğimizden baldaki yüzde oranı epey düşüyordu.yinede balda kendisini hoş bir şekilde hissettiriyordu.