10 çıtalık bir arım var anasını kaybetti,5 gun oldu kaybedeli,içine baktık 3-4yüzük var,kendi haline bıraksam oğul verip kaçacak diye korkuyorum hazır ana mı vereyım ıkye mı boleyım acemiyim en iyi önerilerinizi beklıyorum,bolmek istemıyrum ana yuksuklerını mı koparayım ne zaman koparayım acilll
sadece sitede okuyup edindiğim bilgilere göre yazıyorum. (acemiyim beni dikkate almayın ![]()
2 yüksük bırakıp gerisini koparın. ![]()
aşırı besleme ile oğula yönelim olabilir .nektar iyi geliyorsa bırakın yavrusuzluk döneminde balını stoklasın ve ana arı yetiştirsin diyeceğim ama nektar akımı ne zaman hangi bölgedesiniz bilmiyorum… ana arınız varsa verin bir ana arı yolunuza devam edin… ogul vermesinden korkuyorsanız ana arısı iyi fakat tarlacı kadrosu düşük bir kovanla yerini değiştirebilirsiniz…nektar akımı varsa birbirlerine çok zarar vermezler yada yer değiştirmeden önce koku uygulayabilirsiniz. melisa yağı oldukça hoş kokuyor bunu bir pamuga damlatıp yer değişek kovanların ikisininde bir yada iki yerine bırakabilirsiniz. bunu akşam üstü yaptıysanız sabahta yer değişimi yapın oğul olayı olmaz… ama dikkat edin yer değiştirien kolonilerde eksik yada fazla çerceve olmasın… yan,yerleri değişince gerekli bakımı yapın …ayrıca analı olan kovan 10 çerceve ye göre çok güçsüz olmasın… 6 7 çerceve arası bri koloni uygundur bence… ama ne yapacağınızı sizin amacınız ve şartlarınız belirler arı çoğaltmak için hazır ana arı varsa ikiyede bölersiniz soru olmaz
beş çerçeve beş çerçeve böldüm,böldüğüm kovanın aslını hemen yanına diğer 5 çerçeveli yi de asıl kovanın yerıne koydum iki kovanda da 4 er 5 er yuzuk var bugun 6 gun oldu yuzukler kapanmış ne zaman çıkar veya ne zaman kontrol etmem gerekır ana normal şartlarda 18 gunde çıkar ama yaz aylarında daha erken çıktıgını ıddıa eden arıcılar var 10-11 gun gıbı.bır de hazır ana alırsam 5 çerçevelı kovan anayı kobul etmek de zorlanır mı çünkü içinde mevcut arı sayısı baya fazla
bilgileriniz için şimdiden teşekkur ederim
sayın ildeniz
yumurta petege düştüğü andan itibaren tam 16 gün sonra ana arı cıkmış olur siz bölme tarihini not aldıysanız ona göre 12 gün artı eksi 1 gün olabilir sonra ana arınız doğmuş olur
hazır ana vereceğiniz kovan içinde eğer ana memesi varsa kabul etmezler öncelikle o memeleri temizlemeniz gerekir
hazır ana mevcutsa memeleri temizler anayı uygun şekilde kafesle verebilirsiniz. bence imkan var ise en uygun yol budur. böldüğünüz tarihten 12 ila 14 . günler arasında kontrol edebilirsiniz .14 günden 18- 20 güne kadar ki çiftleşme döneminde ise kontrollerinizi sabah 9 dan önce ve akşam geç saate yapmanız daha iyidir. çiftleşmeye çıkan ana arı geri geldiginde sizi kovanın başında görüp şaşırabilir. saygılarımla
slm arkadaşlar bende yaşadığım tecrübemi paylaşmak isterim.Oğula meyleden kolonimi birer ikişer çıta şeklinde böldüm amacım daha sonra analarını değiştirmekti kendi çapımda.Fakat bazılarınada meme ekledim bir yetiştiriciden alarak larva trnsferiyle üretilmiş memelerdi.Acemi heyecanıyla kabul etmişmi çıkmışmı baya kontrol ettim.Anaların çıkmasında ghiç problem olmadı fakat ara ara baktığımda eksilmeler oldu sürekli.Birisine kapalı yavrulu çıta verdim sonra ana kayıp.Yaklaşık 15 bölmeden yarısı daha döllenmeden fire verdi oysaki iki tanesi hariç diğerleri oğulcu koloniden bölmelerdi hepside sağlıklı görünüyolardı.Bazılarıda iki memeden ilk çıkan oğulcuk olarak çıktılar.Oysaki bir açık bir kapalı bırakmıştım iki koloni parçalamıştım birisinin çıkan anaları ilk iş diger memeleri imha etti ama diğeri kaç tane meme varsa hepsi ayrı haraket ettiler.Benim arkadaşa tavsiyem 10-15 gün hiç ellemeden rahat bırakması olur.Yine bu sitede bölme yapılan koloninin 15 gün kadar unutulması vede hiç bir suretle kapalı ,açık yavrulu yada yeni çıkmış genç işçi de olsa hiç takviye verilmemesinin uygun oldugunu sonradan okudum öğrenmiş oldun.Bir musubet bin nasihatten iyidir mantığıyla oldu ama ne yapalım olsun.
Bilgileriniz için teşekkur ederim,bu hafta sonu kontrol edeceğim sonuçları sizlerle paylaşacağım. ![]()