Ağaç kovuğuna yerleşen oğul nasıl alınır?

Vallahi ben olsam ağacı keserim çünkü bizim köyden uzak ormanın icinde bir tarlamır vardı halada varda simdi bu tarlaya giderken yol kenarında kesilmiş bir çam ağacı üzerinden çok zaman geçmiş yıllar olmuş ama çam ağacı Çıralı olduğu için enkazı vardı ben çocuktum rahmetli baban derdi bizim köyden biri arı bulmuş çam ağacını kesmiş balı ariyi almış ve oranın adı olmadığı için arı bulan adamın adıyla biliniyor

Ağacın kovuguna bir avuç naftalin atarız ari kovugu terkeder çıkar bizde kovana alırız

http://www.imgim.com/img_2941.jpg

http://www.imgim.com/img_2942.jpg

http://www.imgim.com/7426incim8817092.jpg

Dün akşam zeytin ağacının içinde arı yuvası olduğunu ve bunu almam için benden yardım istediler.
Bende gece yuvanın önüne boş kovan götürdüm.
Yeni kovan ile arıların giriş deliği arasına sineklik telinden boru/koridor gibi bir şey yaptım.
Yeni kovanın içine 2 adet kabarmış boş petek koydum.
Kapağını biraz açtım. Arıların bu açıklıktan girmesini ve yeni kovana alışmasını istiyorum.
Sonuç olarak bu arıları buradan almak ve yeni bir koloni sahibi olmak istiyorum.
Başkaca bir şey yapabilir miyim ?
Ağacı kesmek dışında. Mevcut ballar ağacın içinde kalabilir.

Bu şekilde daha önce alan olmuş mu?
Bence… Petekler güve çeker. Arılar oradan alacağı varsa alır. Ancak koloninin taşınacağını sanmam.
Kovuğun girişe ters bir noktasından burgu ile delip, yoğun duman verilebilir. Bu şekilde belki koloni ön delikten kovuğu terk edebilir.
Kuluçkadaki arıların kuluçkayı bırakmalarını sağlayacak bir yoğunluk.
Böylesi bir terk sonrası kovanın, kovana hemen girebilecekleri bir yakınlıkta hazırlanması işi kolaylaştırabilir.
Her durumda Allah kolaylık versin. İşiniz zor.

Volkan bey,
Yakın köylerden birinde bir meşenin kökünde arı var. Önümüzdeki günlerde ben de onu nasıl çıkarırım diye planlama yapıyorum.
Balı köylülerin arılar benim olacak.
Deneyiminizi merakla takip ediyorum.
Sağlıkla kalın.

Ağaç kovuğundaki arı kolonisini alma işlemi başarısız oldu.
Kovan ve diğer malzemeleri aldım.
Koloninin ana arısını benim kovana sokmadan bu iş imkansız görünüyor.
Ama ana arıyı nasıl yeni kovana sokabiliriz.
Yakışıklı bir erkek arı bulmak gerekiyor. :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

internette gördüğüm kadarı ile arı girişi kovana arkadan açılan 3-5 cm lik delikten olacak. arı dışarıya kovan uçuş deliğinden çıkacak. zamanla kovana alışıp petekler kabartılıp yavru atılınca( ana kovanda iken) ağaçla irtibatı kesilip tüm arıların kovanda toplanması ile işlem tamamlanacak şeklindeydi.

Şefket bey vallahi bravo tam arı dostusunuz! 100 kovan arınız var ama kendi halinde güzel güzel yaşan koloninin içerisine zerli bir ürün olan naftalin atmayı düşünüyorsunuz…

Bir de ben şunu merak ediyorum. Bu konuyu başlatan arkadaş bahsettiği koloninin yıllardır aynı ağaçta olduğunu bahsetmiş, benzer şeyleri hep duyuyoruz. Yahu bu varroa koloniyi 1-2 yılda yok etmiyor muydu? Demekki insan müdahalesi minumuma inerse, arı kendi istediği gibi çalışırsa varroa ile bir şekilde mücadele edebiliyor. Zaten doğrusu da bu çünkü doğal ortamda hiç bir parazit hostunu yani ev sahibini yok etmez çünkü bunu yaparsa kendi de yok olur. Buna biyolojide simbiyotik yaşam denir.

Peki varroa bunu neden yapıyor? Çünkü bizler ne bulursak varroa ile mücadele adına kovana saçıyoruz bu durumda varroa ile arılar karşı karşıya gelemediği gibi varroanın da daha agresif bir üreme çizgisi izlemesine sebep oluyoruz. Kullandığımız kimyasallar ile arılara verdiğimiz zarardan bahsetmiyorum bile!

İddia adiyorum ilk varroa ortaya çıktığında hiç bir kimyasal kullanılmasaydı, şimdi varroa diye bir sorun kalmazdı çünkü varroa ile mücade edebilecek genler (koloniler) yoluna devam edecek ve diğerleri yok olacaktı. Bunun adı doğal seçilimdir. Bugün dünya üzerinde bulunan bütün canlılar bu şekilde varlığını sürdürmüştür. Dünyanın nispeten fakir ve bakir bölgelerinde bal arıları varroa ile hayatını sürdürmektedir (Afrika, Asya, Doğu Rusya vb) çünkü buralarda imkansızlıklardan dolayı arıların varroa ile karşı karşıya gelmesine izin verilmiştir ve sonunda bunu beceren genler ile yola devam edilmiştir.

Buz çağı dahil yüzlerce yıldır bir çok sorunu atlatan bal arıları, bugün insanın benciliğinin kurbanı olduğu için varrao ile savaşını kazanamamaktadır. Vahşi bir hayvan, böcek, olan bal arılarını vitaminlerle ilaçlarla kedi gibi bakmaya çalışıyoruz ve bu şekilde arılara en büyük zararı biz veriyoruz.

1 Beğeni

50-60 yılda bu hale gelen ağaçları bir çırpıda kesmek çok insani bir davranış değil. İlla alınacaksa kesmeden yapılabiliyorsa yapılmalı.

İdris bey
Yazdıklarınızdan bir şey anlamadım.
Ağaç kovuğundaki arı kolonisini benim kovana aktarmayı başaramadım.
Vazgeçtim ama tekrar deneyebilirim.

Volkan bey

uğraşmaya değmez,boşver.

İdris bey demişki;
Kovana ham petek koyulacak
Kovannin arkasindan bir delik açilip bu delik agacin ari çikan kismina denkleştirilecek.
Ari agaçdan çikip kovana arkadan girecek kovanin önünden çikacak.
Zamanlada ham petekler kabaryilip ari kovani benimseyecek.
Yani kovani uzun süre orada bırakacaksin.
Sonuç;
İbrahim abinin dedigi gibi değmez :slight_smile:

Tamam. Vazgeçtim. :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

Büyük bir beton direkten Arı almıştım.

Direkte beş cm çaplı delik vardı,önüne kovan bağladım kovanın deliğe gelen kısmınada arkadan delik açtım,direğe sabitledim kabarmış petekler

ve bir iki adet kapalı acık yavrulu petek verdim bir iki gün sonra bazan hemen akşam aldım üç dört çerçeveli oldular bir iki ay içerisinde üç sefer

tekrarladım uzak bir yere götürdüm meme varsa meme verdim bir seferde ana verdim yıllar oldu.Başarılı bir uygulamaydı.

Çok mantikli; bu iste ilk yilim tamda aynisini düşünmüştüm. Yani aslında petek koyabilecek strafor kovan bile bağlanabilir sabitlemesi daha kolay olur bir nevi kat gibi düşünebiliriz aslinda. Ağaç kovuğunda yer kalmasa ari orayi tercih edebilir. 3-4 seferde tek bir kovan yerine 3-4 koloni cikarabilir uzun donemde.

VIA_V8C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi