Ağaç kovuğuna yerleşen oğul nasıl alınır?

http://img339.imageshack.us/img339/9507/fotoraf011z.jpg

arılığımın bulunduğu köyün yamacındaki bu çam ağacında tam orta yerinden arı girip çıkmakta,
köyden birinin verdiği malumata göre çoçukluğundan beri arı orada mevcutmuş,
en az 60 senedir bu şekilde arılıarın burada bulunduğunu söyledi.giriş deliği el sığmayacak kadar küçük,
ayrıca yerden 7-8 metre yüksekte alması baya müşkil,ayrıca köylülülerin pek hoş bakmayacağını ifade etti.öylece kaldı.
sizce neler yapılabilir?

Ara sıra gidip çalışmalarını seyredin.

Önüne bir kovan,arılar kovandan girip çıksınlar,kabarmış petekler vede en önemlisi kapalı yavru verirseniz ya taşınırlar, yada yuvaları büyümüş olur.

Almak istiyorsanız eğer.

Teşekkürler mustafa bey,kenan bey.Kovan işini deneyeyim bakalım ne olacak.

Siz Mustafa beyin yazdığından ne anladınız?

Yanlış anlamadıysam eğer,ağacın karşısına kovan koyup,çıkacak oğulun buraya konmasını sağlamak,
kapalıyavru vermek suretiyle cazip hale getirmek,ya arıyı kovana çekmiş oluruz yada bizim kapalılar ağaç kavuğuna giderler şeklinde.
Bilmem doğru anladımmı?

Şakamı bu, Sayın yeşil çaylı ?

Ağaçdaki deliğin üzerine kovanı sabitleyeceksiniz,kovanın arkasını ve oradanda bir delik açaçaksınız arılar o yoldan girip normal ucuş deliğine kadar gelsinler o ra sizin koyduğunuz kapalı yavruları fark edip,ısıtma vs faaliyetine başlayacaklar,kabarmış mumlarla beraber kovanı sahiplenecekler.

Ağaç ile kovan arasında kovana giden delikten başka giriş kalmasın dikkat ediniz.

Bakınız tekrar söylüyorum eğer almak isterseniz. :slight_smile:

Bence kesinlikle direk koloniye müdahale etmeyin. 60 yıldır ne şekerle beslemeden ne ilaçlamadan yaşıyorlarmış. Bu çok değerli bir genetik kaynak. En doğrusu yakınlara tuzak kovanlar koyup oğul almak.

Teşekkürler Mustafa bey.yanlış anlamışım.şimdi yerli yerine oturdu.acemi arıcı bu kadar anlar.

Sayın yeşilçaylı değmez onca sıkıntıya ya ağaçtan düşsen arı sizi kurtarmaz bırakın çalışsın sizde oğulları yakalayın ama illa alamak istiyorsanız sizbilirsiniz

sevgılı arıcı abılerım eskı bı agacın gövdesıne arılar yuva yapmıs ama ıcı gözuk muyoo ben bunları ıncıltmeden nasıl kovana alabilirim bı yardımcı olurmusunuzz bana sımdımı allayım yoksa ılk baharda mı

zafer akçay arılığını bi ziyaret et resimli anlatım var

https://www.aricilik.gen.tr/index.php?topic=5042.msg107278#msg107278

cok tesekkur ederım abılerım

Hiç birşey yapamıyorsan çevrende bulunan bir arıcı arkadaşa rica et daha faydalı olacaktır sana ve diğer konulardada yardımcı olur.

http://youtu.be/Oczw0PmuUXY

isin yarar insAllah

Merhaba!
Değerli Arkadaşlar, Mayıs ayında çıkan güçlü bir oğul arım elma ağacının kovuğuna girdi.Beğenmez çıkar diye etrafına boş kovanlar koydum fakat hala oradalar ve durumdan geyet memnun gözüküyorlar.
Elma ağacı kalın, içinde oyuk var (ama ne kadar genişlikte olduğunu bilmiyoruz,çokta geniş olmadığını tahmin ediyoruz),arıların çalıştığı yer 5 cm genişliğinde.fazlalığı kapatmaya çalıştılar.arıların çalıştığı yerin bir metre kadar altında küçük bir oyuk girişi daha var.buradan işlemiyorlar ama devamlı havalandırma yapmak üzere kanat çırpan arılar bulunuyor.
Durum böyle ağacı kesmeden bunları kovana aktarabilme tekniği hakkındaki fikirlerinizi bekliyorum.Malum önümüz kış, orada kışı çıkarmaları zor çıkarsalar bile bana hiçbir faydaları yok.

Size faydası önemli değil. hiç merak etmeyin çok karıştırmazsanız rahatça kıştan çıkarlar.

İmkanınız varsa besleme yapın.

5 cmlik delikten ne kadar besleme yapılabilirki?. Hiç dokunmadan sadece oğularını almak üzere bekletmek daha mantıklı. Besleme yaparak yağma ihtimalini güçlendirebilir.