Oğul ağaca konup 15 dk veya yarim saat sonra kalkıp havalanarak kayboldu.oğul ağaçta ne kadar sure kalır?
Bu sorunun cevabı ne olur acaba ?
Oğulun ağaçta veya başka yerde kalmasının belli bir süresi yok hiç belli olmaz bir günde
kalabilir on beş dakikada
Şöyle biliyorum, tarlacılar keşif yapıp en iyi yeri bulduklarında oraya gitmek için harekete geçiyorlar.
Bazı olumsuz şartlar hariç, bu gün çıkan bir oğul ertesi günün kuşluğuna
kadar ilk konduğu yerde durur, daha sonra orayı terkeder diye biliyorum.
Dün benim kovandan çıkan oğul, biz içine alacağımız kovanı getirene kadar, yarım saat içinde konduğu daldan uçup gitti.Arkasından baktık kaldık.3-4 çerçeve arı kesin vardı.İlk kondukları yerde durmadılar.
Demekki tarlacılar önceden gidilecek yeri belirlemişler.
Uygun bir siginak bulana kadar hergün en fazla 3 km. lik mesafelerle devam edermis.
Bende hep güneye dogru gittikleri yönünde bir kanaat var,bulundugum yerin cografi durumundan kaynaklanmis olabilir.
Selamlar
On beş yirmi dakika da kalır,bir gün de görüşüne bende katılıyorum.
Daha dün komşunun oğulu çıkmış bir dala konmuş.
Baktık başka bir ağaçta bir oğul daha var.
Bir gün önceden kalma.
2 gün önce ilk ogulum cikmisti yüksek bir agaca kondu nasil alabilirim diye düsünürken yaklasik 15 dakika gecti ogulda gözümün önünde uctu gitti
Malesef hiç belli olmuyor.
Teknik olarak bir cevap veremem o kadar tecrübem yok ama… Bildiğim kadarıyla ;
Oğul kovandan çıktıktan sonra bazen konduğu ağaçtan 15-20 dk sonra tekrar kalkıp 100 – 300 metre civarında uygun bir yer bulursa başka bir yere de konabiliyor. Ya da kalktıktan sonra çok uzağa da gidebiliyor.
Bundan yaklaşık 12 sene önce Babamın arılarından birinin oğul verip hemen yandaki ağaca konup 15 dk sonra 150 metre karşımızdaki tepede duran bir çalıya gidip konduklarını gördüm. Gidip oğulu oradan almıştım.
Geçen sene de yine Babamın arılığında Karaağaç diye adlandırdığımız çok büyük bir ağacın en üst tepesine oğul konmuştu. Mesafe olarak çok yüksek olduğu için oğulu alamadık hiçbir imkanı yoktu… O oğulda orada 1 günden fazla durmuştu.
Benzer olayları asıl usta arıcı olan Dedemden de duydum.
oğul 15 dk içerisinde kaybolması %80 tekrar geri kovanına akmıştır.normalde 24 saat rahat kalır,dala konan oğul doğada kendine bir barınak bulmak zorunda.oda zaman ister öncüler yeri tespit eder oğulda o yere gider.
Mayıs ta oğul çıkar dala konar bazen 1 saat bazen 24 saat durur ortalama 5 6 saat durur haziranda çıkar gün dönümünden sonra diyelim çıktımı hiç konmadan elveda der gider bulur bi kovuk veya bir yer ![]()