Bu ana kovanımın arkadan bakıldığında soldan 5 çerçevesi. Toplam 9 çerçeve de, kovanları bu hafta sonu değiştirirken düzenleme yapacağım ancak yerleri değişir de düzen bozulur diye sanırım sonbahar bakımını beklesem daha iyi olacak.
Hayırlı olsun. Düzenlemeden kastınız yeni kovanlara aktarmaksa, aktarın gitsin sıkıntı olmaz. Çerçevelerin üstündeki kalıntıları temizlerseniz daha iyi olur. Kolay gelsin.
Kovan içi sıkışınca yani yeterli gelmeyince çerçeve üstlerine petek kabartırlar, kabartma az olunca pek sorun olmaz.
Kabartma aşırıya kaçınca çerçeve aralarının havalanması sıkıntıya girer, bu durumda kovan içinin çok ısınması, balın akması, petek düşmesi, oğula çıkmaya kadar giden sorunlar olur.
Bu petek kabartmaları aynı zamanda saf balmumu üretimidir.
Yavrulu çerçevelerdeki yavrulu alanlar ortadan dışa doğru azalır, amaç ortada ısıyı korumak amaçlıdır.
Çerçeveler başka kovana aktarılırken sırası değiştirilemez.
Ben bu işi öğrenemeyekmişim gibi geliyor nedense arefe günü 9 çerçeve olan kovanım da yaptığım kontrolde ana memeleri gördüm, bozayım mı böleyim mi derken bölmeye karar verdim. Biliyorum mevsim uygun değil ama bölmüş bulundum. Devamında yaptığım kontrollerde ana memelerinin sayıca arttığını birkaç tanesinin de kapandığını gördüm kapananlardan irice olan 2 tanesini bırakıp temizliği yaptım. Son kontrolde birinin çıktığı diğer anayı ise kestiğini gözlemledim. Ama asıl sıkıntı böldüğüm kovanda içerisinde kabartılmış petek olmasına rağmen duvar çerçevesini bozup her yerine yumurta atmış. acaba ben bu kovan yönetimini mi anlayamadım bir türlü çözemedim elimde hazır kabartılmış yoktu temel petek verip kapattım. Bal almak gibi bir umudum bu sene için zaten yoktu, acaba nerede yanlış yapıyorum?
Ali bey genel de ana arı arı mevcudunun basmadığı çerçeveye yumurta atmaz, koloniniz uzun süre anasız kaldığından dolayı koloni mevcudu azalmış olabilir, aynı zamanda duvara yumurta attı ise stok durumunu da göz önünde bulundurun.
Yinede duvara dahi yumurta atsa bile ana arının çiftleşip yumurtlaması iyi bir durum bu kadar karamsar olmanıza gerek yok, lakin yalancıla ma durumu da olabilir ana arıyı tespit edin, ondan sonra arının basmadığı çerçeveleri koloniden alın, ufak ufak beslemeniz kolonin gelişimi açısından yararlı olacağı kanısındayım nektar akışı ve stok durumuna göz önüne alarak, şimdiden kolay gelsin.
Numan Bey duvar dediğim birinci çerçeve olan duvar, iş aslında daha da karmaşık aşağıda anlattığım gibi bir durum oldu sanırım ben biraz daha çok okumalıyım. Ayrıca ana arıyı komik bir şekilde gördüm böldüğüm koloninin son çerçevesini yapay oğul yaptığım koloniye vermiştim duvar olarak ana kovana da temel petek vermiştim. Baktım peteği kabartmışlar bende fırsatı ganimet bilip o kabarmış çerçeveyi alayım dedim. (İşi biliyoruz ya) arıyı silkeledim peteği aldım temel peteği koyarken birde ne göreyim ana arı yerde meğer son çerçeveye yumurta atmış ve o sırada orada çalışıyormuş ben yere düşürmüşüm aldım giriş deliğinden doğru içeri. yapay oğul olarak böldüğüm koloninin de anasını gördüm tahminim bir kaç güne yumurta atmaya başlar. Bence ben bal alacağım koloniyi doğru yönetemedim ve sıkışıklığı fark edemedim. Dolayısı ile önce oğula meyletmesine sebep oldum devamında da bu sıkıntılar ortaya çıktı.