Merhaba değerli ana arılar ve diğer kovan sakinleri
Çok uzun zamandır arıcılık ile ilgili teorik bir takım bilgileri biriktirdim ve 2 kovan ile hobi olarak bu işe başlamaya karar verdim. Ben aslen bir yazılım mühendisiyim ve Şile’de aileme ait bir çiftlik var ormanın içerisinde. Arıcılığı da burada yapmak istiyorum. Fakat o kadar çok yazı okumama ve video izlememe rağmen işin pratikte ne çok farklılığının olduğunu arı kovanları almaya gittiğim ilk gün anlamış oldum.
Burada uzun süredir arıcılık yapan birinden 3 kovan almaya niyetlenmiştim fakat kovanları birlikte kontrol ederken kendisi bana 2. katı atılmış bir kovan önerdiği için bir tane iki katlı bir tane de tek kovanı perşembe günü satın aldım.
Fakat bilmediğim bir konu vardı o da; 5 km’den yakın bir mesafede kovan alındığında tarlacı arıların geri döneceği sorunu oldu. Bunu bana arıcı arkadaş kovanları almaya gittiğim akşam vakti söyleyince, şöyle bir formül oluşturduk, kovanları 10 km ileride farklı bir yere o akşam götürdük ve şu an oradalar. Cuma gününden beri de sokağa çıkma yasağı olduğundan, arıcılık hevesim kursağımda kalmış oldu çünkü arılarıma maalesef uzağım.
Fakat bunun dışında başka bir sorun daha var ki o daha da kötü; arıcı arkadaş bana iki kat atılmış olan kovanın 3.kata ihtiyacı olduğunu kovan içi yoğunluğun çok arttığını, diğer aldığım tek kovan için de aynı durum söz konusu olduğunu ona da ikinci katı atmamız gerektiğini söyledi.
Yani bir kovanda 20 çıta, diğerinde 10 çıta tamamen dolu.
Şimdi arılar oğul eğilimi gösterecek, geç kalacağız diye bir strese girmiş durumdayım.
Arıları aldığım kişinin arılığı ile benim evim arasında kuş uçuşu 1670 metre var.
Şimdi önümde bir kaç seçenek bulunuyor:
1- Pazartesi günü geçici yere giderek 2 katlı olan kovana 3.katı atmak ve tek katlı olana da ikinci katı atmak ve 15 gün sürenin dolmasını beklemek.
2- Sizin tavsiyeleriniz.
Ben arılarımı 15 gün beklemek istemiyorum. Pazartesi 4 gün olmuş olacak, ayrıca bıraktığım yere de 4-5 gün demiştim çünkü arıcı bana 4-5 gün yeter demişti fakat forumda 15 gün bilgisine ulaştım. Bir de insanların bahçesinde bu kat vs işlemlerini yapınca arılar biraz etrafa yayılacak rahatsızlık vermek de istemiyorum.
Bu durumuma siz değerli arıcıların tavsiyeleri neler olur? Şimdiden merakla bekliyorum
Daha çok fazla spesifik sorum var
İyi akşamlar.