Amatör Arıcılık Başlangıcı ve Bir Dizi Soru

Merhaba değerli ana arılar ve diğer kovan sakinleri :slight_smile:

Çok uzun zamandır arıcılık ile ilgili teorik bir takım bilgileri biriktirdim ve 2 kovan ile hobi olarak bu işe başlamaya karar verdim. Ben aslen bir yazılım mühendisiyim ve Şile’de aileme ait bir çiftlik var ormanın içerisinde. Arıcılığı da burada yapmak istiyorum. Fakat o kadar çok yazı okumama ve video izlememe rağmen işin pratikte ne çok farklılığının olduğunu arı kovanları almaya gittiğim ilk gün anlamış oldum. :slight_smile:

Burada uzun süredir arıcılık yapan birinden 3 kovan almaya niyetlenmiştim fakat kovanları birlikte kontrol ederken kendisi bana 2. katı atılmış bir kovan önerdiği için bir tane iki katlı bir tane de tek kovanı perşembe günü satın aldım.

Fakat bilmediğim bir konu vardı o da; 5 km’den yakın bir mesafede kovan alındığında tarlacı arıların geri döneceği sorunu oldu. Bunu bana arıcı arkadaş kovanları almaya gittiğim akşam vakti söyleyince, şöyle bir formül oluşturduk, kovanları 10 km ileride farklı bir yere o akşam götürdük ve şu an oradalar. Cuma gününden beri de sokağa çıkma yasağı olduğundan, arıcılık hevesim kursağımda kalmış oldu çünkü arılarıma maalesef uzağım.

Fakat bunun dışında başka bir sorun daha var ki o daha da kötü; arıcı arkadaş bana iki kat atılmış olan kovanın 3.kata ihtiyacı olduğunu kovan içi yoğunluğun çok arttığını, diğer aldığım tek kovan için de aynı durum söz konusu olduğunu ona da ikinci katı atmamız gerektiğini söyledi.

Yani bir kovanda 20 çıta, diğerinde 10 çıta tamamen dolu.

Şimdi arılar oğul eğilimi gösterecek, geç kalacağız diye bir strese girmiş durumdayım.

Arıları aldığım kişinin arılığı ile benim evim arasında kuş uçuşu 1670 metre var.

Şimdi önümde bir kaç seçenek bulunuyor:

1- Pazartesi günü geçici yere giderek 2 katlı olan kovana 3.katı atmak ve tek katlı olana da ikinci katı atmak ve 15 gün sürenin dolmasını beklemek.
2- Sizin tavsiyeleriniz. :slight_smile:

Ben arılarımı 15 gün beklemek istemiyorum. Pazartesi 4 gün olmuş olacak, ayrıca bıraktığım yere de 4-5 gün demiştim çünkü arıcı bana 4-5 gün yeter demişti fakat forumda 15 gün bilgisine ulaştım. Bir de insanların bahçesinde bu kat vs işlemlerini yapınca arılar biraz etrafa yayılacak rahatsızlık vermek de istemiyorum.

Bu durumuma siz değerli arıcıların tavsiyeleri neler olur? Şimdiden merakla bekliyorum :slight_smile:

Daha çok fazla spesifik sorum var :slight_smile:

İyi akşamlar.

Öncelikle arıların ve yeni hobin hayırlı olsun kardeşim.
Yetkim ve liyâkatim olmamakla berâber foruma hoşgeldin demek istiyorum.
Çok güzel bir mesleğiniz var.

Özellikle farklı meslek gruplarından insanların arıcılığa başlaması, arıcılığa ciddî katkı sağlayacaktır/ sağlıyor.

Sorularınızı elbette usta arıcılar cevaplayacaktır.
Benim fikrim ise acele etmemeniz yönündedir.

Panikle yapılan işler, berâberinde başka sorunları da getirecektir.
Arılarınız en azından on gün kalsınlar yeni yerlerinde.
Gerekiyorsa yeni kat da atın.

Tekrar konuşursunuz mesken sâhipleriyle.
.
Elbette katlı arıyı taşımak zor olacaktır ancak ona da farklı çözümler düşünebilirsiniz.

Başarılar ve bereketli bir sezon dileklerimle.

Yeni arıcı olma heyecanı:

Her iki kovanında kesin dolduğunu bilemiyorsun.

Çevredeki dağları, bayırları, derelerin yerlerini değiştiremeyeceğine göre; kovandan çıkan tarlacı arılar eski yerlerine dönerler.

Bu geri dönüşler her gün azalarak sürer.

İlk 3 gün aşırı unutma olur. artık kovanları kendi yerinize taşıyınız çünkü 10 km uzağa taşımışsınız birinci yerine dönen az olacaktır.

İyi dilekleriniz ve değerli görüşleriniz için çok çok teşekkür ediyorum. Hoşbulduk.

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Aslında evet ben kovanların ne kadar dolduğunu tam olarak bilemiyorum. Bu benim arı aldığım arkadaşın beyanı ben onun bilgisine sahibim sadece :slight_smile:

Bu arada mesken sahipleriyle konuştum, Cuma gününe kadar süre aldım. Fakat daha net bir ifade ile sorayım:

Sizce Pazartesi günü geçici yere gidip kat işlemlerini yapıp (tabiki arıları aldığım tecrübeli arıcı ile) cuma günü akşamına kadar bekliyeyim mi yoksa pazartesi akşam arılarımı alıp, bu kat işlemlerini salı günü kendi yerimde mi yapayım. Tecrübenize göre, riskleri de kabul ederek hareket edeceğim :slight_smile:

Hoşgelsiniz Aramıza,
Doğru yerdesiniz emin olun ,
Tüm yakıldığınız yerlerde her arkadaşımız bilgisince yardımcı olacaktır.
Murat Hocamız pirimizdir… Özellikle onun cevapları çok değerlidir tüm dikkatinizle takip etmenizi tavsiye ederim…
Ayrıca her üyemize söylediğimiz gibi size de söyleyelim :slight_smile: Bol Bol okumak 1. kuralımız, Bu forumda inanılmaz bir hazine yatıyor
Tekrar hoş geldiniz…

Çok teşekkür ederim hoşbulduk. Murat ve Halil Hoca’nın bir çok yazısını, verdiği cevapları dikkatle takip ediyorum. Etmeye de devam edeceğim. Yönlendirmeniz için ayrıca teşekkür ederim. Diğer arkadaşların yazdığı pek çok farklı özel bilgiyi de gözlemliyorum. Forumda uzun yıllarımın geçeceğini sanıyorum :slight_smile:

Foruma hoşgeldin.

Berektli bir sezon dilerim.

Arını hangi bala, yani ayçiçek mi yoksa kestane mi veya çama mı çalıştıracan. Ona karar verip bal akım zamanında yaklaşık 50 gün önceden arını hazırla.

Yani arını yaşam döngüsünü öğren gerisi gelir.

Bana kalırsa kovanları uygun zamanda alıp geliniz.

Kovanları asıl yerine koyduktan sonra 1 veya 2 gün kovanları karıştırmayınız, hatta yeni olduklarından açık ve güneşli bir günde bütün önlemleri alıp kovanı yavaş dikkatli açınız.

Yaptığınız işlemleri kayıt ediniz.

Tam ben yazacaktım Murat hocam yazmış,
Bence de alıp gelin arıları, 3 katlı taşımak zaten çok sıkıntı olur.
Ben olsam öyle yapardım, ayrıca bir miktar tarlacı kaybı faydanıza bile olabilir :slight_smile: malum bu sıra herkeste oğul furyası var kovanlar biraz rahatlar,
Tarlacı kaybını çok yaşamak istemiyorsanız kovan önüde giriş deliğinin olduğu yere çalı çırpı veya yapraklı dal parçası koyup 2 gün tutabilirsiniz.

Hoşbulduk, teşekkür ederim.

Sanırım bu bahsettiğiniz balların hiç birine çalıştıramayacağım :slight_smile: burada ayçiçek ekilmiyor, genel olarak ciddi bir zirai faaliyet yok malesef. Her köylü yiyebileceği biber, domates, patlıcan vb. sebzeleri ekiyor sadece. Yoğun ormanlık bir arazideyiz, genel olarak meşe, gürgen, ıhlamur, akasya, kocayemiş, kestane gibi ağaçlar yoğun olarak bulunuyor ormanlarda. Fakat enteresan şekilde, köylüler 2012 yılından beri kestane balı üretemediklerini söylüyorlar. Kestane ağaçlarının ana yapısı canlı olmakla birlikte, yan dalları cansız ve çok az yaprak açabiliyor ya da hiç açamıyormuş. Bir böceğin zarar verdiği düşünülüyor. Bu durumda arılarım ne bulursa onunla yetinecekler sanırım. Bu konu oldukça derin ve bilgi birikimimi şuan aşan bir konu zira hadi gidin şu balı alın nasıl denir bilmiyorum :slight_smile: sabit arıcılık yapacağım için de alanımda bu ağaçlar ve meyve ağaçları var işte. Elma, armut, kiraz, erik vb. ağaçlar da bol miktarda var. Şu an etrafta papatya, kantoron, karahindiba, üçgül, yonca gibi bitkiler de mevcut :slight_smile:

Teşekkürler Murat Hocam tavsiyenize uygun hareket edeceğim.

Benim de gönlümden geçen buydu açıkçası :slight_smile: Murat Hoca’nın dediği gibi getirdikten 2 gün sonra da açarım, eğer tarlacı kaybı varsa da biraz, en azından kat atma işlemi acele iş olmaktan çıkar içerisi biraz rahatlar dediğiniz gibi.

Aramiza hoş geldiniz.
Bizler yani ticari olarak degil zevk.icin 15 le 20 kovani gecemeyen kisileriz.yani
Hobici
Başlatmış olduğun konuya resim yukleyebilirsen sana buradaki birçok arkadaş ne yapman gerektigini söyler.

Genelde yeni başlayanların en buyuk hatası once yapıp sonra dogrumu yaptim diye sormak.
Sormaktan çekinme.aklina geleni sor.ama heryerde degil.bu sayfadan sor.hem bilgiler kaybolmaz.hem kirlilik olmaz.
Yanlis yada dogru.
Beraber çözeriz korkma.

Hoşbulduk. Teşekkür ederim. Tüm detayları soracağıma emin olabilirsiniz :slight_smile:

Hatta şimdi arılığım için 3 farklı lokasyon alternatifim onlarla ilgili bir kaç foto yükleyip tavsiye almak istiyorum. Başka bir postta paylaşacağım.

3 değişik BÖLGEDE arılık düşünceniz varmış.

Arılığın yerinin fotosunu gönderirken yönlerini ve arazinin eğim durumunu da belirtirseniz iyi olur.

Hayırlı olsun. Forumu biraz okuduktan sonra başarırsınız. Ben şahsım adına çok şey öğrendim forumdan. Hoşgeldiniz

Aramıza hoşgeldiniz hayırlı olsun çok güzel bir uğraş tarifinize göre bu bitki boluğu çok güzel, arılar cennete düştü ,kovanların sırtı kuzeye gelecek şekilde birde hafif eğimli fazla rüzgar almayan hafif gölgelik bir yer olursa süper olur.

Anlaşılan Aklımdaki sorunun cevabı sizde :slight_smile: :slight_smile:

Arılık kurmayı düşündüğüm yer 1390 m rakımda arılıktan 1 km kuş uçuşu şeklinde rakım şu şekilde oluyor

Kuzey 1460 m rakım

doğu 1480 m rakım

Güney 1390 m rakım

Batı 1460 m rakım oluyor kısmen çanak şeklinde diyebiliriz.

Fakat mera olan yer batı yönünde ve rakım 100 metre içinde 1390 m rakımdan 1460 m rakıma yükseliyor. Bu yükseltiler sorun olur mu?

Genelde hangi yönden rüzgar estiğini bilmiyorum.

Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Bir arılıkta arılar özel bir durum yoksa genelde güney yönünde uçarlar.

Bu arılıkta da Kuzey yönleri kapalı olduğundan biraz daha ılıman olacaktır.

Şöyle düşünün bir insan elleri doluyken merdiven çıkarken inişten daha çok yorulur.
Sizin arılığınızda yanlardaki meradan dolu gelen arılar aşağıya süzülüp indiğinden daha az bal harcarlar, bu yüzden zamanları yeterse bir iki dönüş daha yaparlar.

Doğu yönünün kapalı olması sabah arıların güneş ışınlarıyla değil de ortalığın aydınlanmasıyla uyanırlar.

Arılık en çukur noktaya değilde hafif rüzgar alacak yerde olursa iyi olur.