sayın hocam, jenter ile üreteceğim.ana çıkmadan verecem. önce meme temizliği sonra jenterle çerçeve arasına verecem. kovanın içinde çıkaracam
Hemşerim o şekilde de olur ama çifleşme uçuşundan dönmeyen arı olduğunda koloniyi yalancılatırsın…
Memeler kapanınca veya tüpe çıkınca strafordan küçük 4 çerçevelik çifleştirme kutuları yap sonra çıkan anayı tüpte veya
kapanan memeleri kutulara dağıt yumurtaya geçtimi bölersin kolonilere dağıtırsın …
Sn.ünsal
Arıcılığa başladığım sene 20 çerçeve arısı olan bir kovanımda ana kaybından dolayı çok sayıda ana memeleri yapmışlardı, tüm memeleri temizledikten sonra kafes içinde yeni ana vermiştim, 1 hafta sonra baktığımda ana yumurtluyordu.
Ana arıları ufak kutularda çiftleştirip, yumurtlamaya başladıktan sonra kovanlarınızı bölüp vermenizi öneririm.
Kovandaki arı sayısı ne kadar az olursa anayı kabul etmeleri o kadar kolay olur ama kuvvetli kovan ana kabul etmez de denemez. 5 çerçevelik arıya ana kabul etirmede bir zorluk çıkmaz.
Kovana meme verip ana yaptırırsanız, yaklaşık 3 hafta beklemeniz gerekecek ve kovandaki bakıcı arılar yaşlanacak, bunu yaparken diğer kovanlarınızdan yavrulu çerçeve takviyesi yaparsanız iyi olur.
s.a. arıcı abilerim.ana arı çiftleştirme kutusuundaki analar ve arılar kutuyu terk ediyor.analar çifleşip yumurta atmaya başladığında sıkşmadan kutuyu terk ediyor.çiftleştirme kutusunda bir tek arı dahi kalmıyor.nedeni ne olabilir sizce.teşekkürler
Kutular küçük geliyor. ![]()
Ana yumurtlayacak yer bulamıyor.
Ana arı 1 haftalığına tüpe alınmalı, sonra 1 hafta salınmalı veya çiftleşip gelen anaların bulunduğu kutu girişlerine ana arının çıkamayacağı aparatlardan takılmalı.
Kutuların yiyecek durumuda sık sık kontrol edilmeli.
Yiyecek bişeyleri kalmadığında da terk ediyorlar. Bizim iki kutu o şekilde terketti.
Sayın Gişan ve değerli ustalarımız,
Harcadığınız zaman, sarf ettiğiniz emeğiniz için çok teşekkür ederim.
Stoklama kovanı için bir sorum olacak. Biz bu stoklamaları arılığımızda sürekli bulunduracaksak niçin ahşaptan yapmıyoruz?
Eğer straforun yalıtıma ve kışlamaya katkısı önem taşıyorsa bu ahşap kovanda da sağlanamaz mı? Bu soruyu tecrübeniz nedeniyle sormak gereği hissettim çünkü ahşap kovanda havalandırma, besleme ve nakil avantajları varmış gibi geldi bana.
Saygılarımla…
Sn.Önder BOSTANCI
Destekleme kovanlarını strafordan yapmamızın sebebi ısı yalıtımı, yapım kolaylığı ve yapım maliyeti.
Isı yalıtımı ahşap kovanlarda da sağlamak mümkün ama tecritli ahşap kovan yapımı strafora göre ekipman ve ek uğraşı gerektiriyor.
Ahşap kovanlardaki arıyı beslemede avantaj olduğunu düşünmüyorum.
Nakillerde straforun hafifliği, ahşabın dayanıklı olması avantajlıdır.
Üstad kovan girişine ananın çıkmasını engelleyecek nasıl bir aparat takmamız lazım?
Kat arasına konulan ana arının yukarıya çıkışını engeleyen ızgaralar var.
Onu parçalara ayırarak, kutu çıkış deliğini kapatacak şekilde, vida ile tutturabilirsiniz.
Bu uygulama, ana arının çıkışını engellemek için basit bir yöntem fakat sakıncalı tarfı da var.
Çıkışı uzun süreli kapamalarda erkek arı çıkışına da mani olacağından, çıkmak isteyen erkek arılarının sıkışmasına ve kutu giriş trafiğinin aksamasına yol açabilir.
Bu işlemi de kontrollu yapmak lazım.
Kat arasına konulan ana arının yukarıya çıkışını engeleyen ızgaralar var.
Onu parçalara ayırarak, kutu çıkış deliğini kapatacak şekilde, vida ile tutturabilirsiniz.
Bu uygulama, ana arının çıkışını engellemek için basit bir yöntem fakat sakıncalı tarfı da var.
Çıkışı uzun süreli kapamalarda erkek arı çıkışına da mani olacağından, çıkmak isteyen erkek arılarının sıkışmasına ve kutu giriş trafiğinin aksamasına yol açabilir.
Bu işlemi de kontrollu yapmak lazım.
Teşekkür ederim.
Kutuda erkeklerin ne işi var ki…
Ben kutudaki erkekleri gördükçe, sıkarım kafalarına…
Şu yuvarlak aparatlardan alma zamanı…
nerden bulabiliriz çoklu çıkış deliği aparatını bi sitede gördüm sadece plastiği var…
nerden bulabiliriz çoklu çıkış deliği aparatını bi sitede gördüm sadece plastiği var…
Benim kutularda kolay, istediğim ayarda daraltabilirim.
http://img43.imageshack.us/img43/5707/anaariretmhazirlii004.jpg
Kutuda erkeklerin ne işi var ki…
Ben kutudaki erkekleri gördükçe, sıkarım kafalarına…
Şu yuvarlak aparatlardan alma zamanı…
Ona atekme at, bunun kafasına sık, garibim erkek arıarın vay haline.
Kıt zamanda çok ararsın onları. ![]()
İstediğim an erkek arı yetiştirebilirim…
İsterseniz Şubatta göndereyim size de…
İnanırım ama, kuluçka makinasında üretirim deme. ![]()
Makina ağzına kadar dolu…
Bugün doğum günleriydi…
Ada Bahçeye git-gel dönme dolaba döndüm…
5 tane doğdu. Git ver kutuya…
Erkek arı mevzusunu vakti gelince anlatırım…
Daha var…
Bende bugün kutu kontrolu yaptım.
İki tane yumurtlayan anayı, hızı kesilsin diye kafese almıştım.
Hem onları hem de kafese doğmuş anaları salmak için gittim.
Kutu kontrolu bitince kovanları kontrola başladım.
Bu sene bütün ezberim bozuldu, bu ayda hala bir yerlerden bal akımı var, petekler kar gibi ve boşluğa dalak sallandırıyorlar.
Normal şartlarda Ağustos ayı, en kesat aylardan biri olması gerekiyordu, ama normal bal sezonu gibi hızlı bir nektar akımı var.
Pazar günü, süzülmüş peteklerin tümünü yükleyip bırakacağım, yoksa ham petek vermem gerekecek.
Sizin oralarda birisi reçel yapıp, soğuması için balkona bırakıyor ama…
Sizin oralarda birisi reçel yapıp, soğuması için balkona bırakıyor ama…
;D ;D ;D