bahar hızla devam ediyor. yakında çerçeve ekletme ham petek kabartma bol bol yumurtlatma günleri yaklaşıyor
benim gibi amatörler için ana arı üretmek hemde koloni bölmek için en uygun olanı küçük çiftleştirme kutularımı
yoksa 5-6-7 veya kaç çerçevleri ruşet kovan temin etmek mi
birde ruşetlerin 2-3-4 bölmeli olanları var
çiftleştirme kutusumu ruşetmi
ruşet ise kaç bölmeli ve kaç çerçeveli
3)kullanılacak malzeme önerisinin arının gelişimi açısından bir önemi varmıdır . gelişim açısından hangisi daha iyidir
Müsadenizle burada fikmi yazayım.
Straforlar nazik. El demiri, vs rahat kullanılmıyor.
Kovan içinde ballı, polenli arısız petek bıraktığınızda ağ kurtları bir yerden girip, diğer taraftan çıkabiliyor.
Tahta ruşet uygundur bence. ama arı son çerçeveye basmadan büyük kovana aktarman gerekli, izlenimime göre ruşette arı çok gelişmiyor dar alan gelişmeyi engelliyor.
ileride çok sayıda ana arı üretirsem 2 çerçeveli ruşet yaptırmayı düşünüyorum bende.
Çiftleştirme kutusu 1 kovanı olan için uygun değil.
Ruşet almayı düşünürsen 6 çerçeveden aşağı olmasın. Bölmesiz olsun.
Eğer bal üretimi için ileride iyi olur dersen, 10 çerçeveli kovan al. Bunlarla da bölme yapabilirsin.
Ruşet kolay taşınması açısından rahat oluyor. Arı güçlenip kat isteyecek kadar gelişebilir. Bunu düşünerek ilaveli ruşet almak daha uygundur, zamanı gelince lazım olur.
Eğer finans sorunu yoksa tahta 5 veya 6 lı ruşet, finans sıkıntılı ise 5 li strafor (ölçüleri ilgili konu başlığı altında mevcut)
Ben 7 yıldır kovan sayımın 3/1 oranında strafor kullanıyorum. Altına ilave olarak havalandırma deliği açtım. Böldüğüm arıdan o yıl beklentim yok. sonraki yıl aktarılarak esas kovan oluyor. Kışlatmayı da yapabiliyorum.Hiç sorun yaşamıyorum. (tabii kovanlar sehpa üzerinde)… Bunlar da benim tecrübelerim… saygılar…
not: straforun tanesi plastik uçuş tahtası dahil 17-18 tl. yi geçmez diye düşünüyorum…
Bence ana arı kutusuyla yada stroforla uğraşmayın derim biz bir bu kutulardan çok yaptık 4lük strofor 5lik çift bölmeli bunlarla uğraşmak dert sorun çıtaları korumak ayrı beslemek ayrı dert vs. Nacizhane tavsiyem 6 lık ruşet yapın tek çeşit çıta arı bölmek için takviye yapmak için ana arı üretimi için daha uygun şahsım adıma