herkese merhabalar…
çok az kapalı yavru olan yaklaşık 1.5 çıtalı yeni analı ruşet kovan içine varroa amitraz kağıt yakıp ruşet içine attım, 2 gün sonra arıları kontrole gittiğimde ruşet kovanın boş olduğunu gördüm içinde çok az arı vardı anada yoktu petekdeki 6-7 günlük larvalar öyle duruyordu çürük kokusu yok bazı gözenekler içerisinde kurumuş beyaz renkte arı yavrusu vardı tabanda da 5-6 arı ölüsü bulunuyordu bal durumu iyiydi, merak ettiğim bu arılar kovanı acaba amitrazdan dolayımı terk etti yoksa başka bir sebep mi var
benim bildiğim amitraz içeren kağıtlar körükde yakılıp uçuş deliğinden uygulanır. 1.5 çerçeveye 1 veya 2 puf çok bile gelirdi. siz kovanı resmen dumana boğup terketmelerine sebeb olmuşsunuz sanırım.
Kovan içinde yakılan şeritlerde var.
Bu şeritleri körükte yaksak sıkıntı olurmu acaba?
Amitraz tarımsal üretimde olduğu gibi arıcılıkta kullanılması yasaklandı.
Elde kalan ilaçların ve bazı amitrazlı ilaçların satışı sürüyor.
Kovan iç hacmi küçük olduğundan duman çok gelmiş olabilir.
Belki aşırı varrao vardı terkle, ilaçlama aynı ana gelmiş olabilir.
Yavrularını bırakıp arıların kovanı terk etmesi zor bir olay.
çıta üzerindeki arılara baktığımda 6-7 arida varroa görebiliyordum 2 hafta önce bir aricidan karton serite yedirilmis flumetril aldım onu uyguladım fazla etkisi olmadı bu sebeple amitraz uyguladım, Bu arıya baktığımda ari da sanki biraz tembellik var gibiydi çıta nin 1/3 yavruydu yavruya çok bakmıyor gibi ben de bir izlenim bıraktı balı poleni vardı bu sebeple varroa dan şüphelendim
6_7 aradı varroa görüyorsanız aşırı varroa var demektir mücadele için biraz geç kalmışsınız
evet biraz geç oldu malum buralarda yaz sıcakları daha fazla ve az az bal akımı var bu yüzden bal alacağım kovanlara ilaç kullanamıyorum. kışın formik asit yeterli olmuştu hiç varroa kalmadı hepsi dökülmüştü, bu sene arıyı Adana’ya ayçiceğine götürmüştüm varroa orada kudurdu, Dörtyol da bıraktığım 2 arım vardı şuan onlarda hiç varroaya raslamadım
varroa yoğunluğundan kovan terki olabilirmi? birde yavruyu oyle bırakıp gitmeleri normal gelmedi
Arının sırtında varrao görüyorsanız ilaçlama işinde geç kalınmış demektir.
Biraz daha geç kalınırsa o kovan söner.
Varraonun yoğun olduğu kovanlarda petek gözlerinin bazıları delik olabilir yani varrao deilp çıkmıştır.
Bazılarının kurtçukları içinde ölmüştür siz onu kapalı göz olarak görürsünüz.
Varrao hasarlı gözlerin üzeri normal kapalı gibidir, yavru çürüklüğü gözlerinin üzeri haşlanmış gibi koyu renklidir.
Her ikisinin içinde de ölü yavru vardır.
Yoğun varrao bal akımı döneminde yavru azaltan kovanda ilerleyen günlerde kovanda baskı oluşturur, arı savaşamaz duruma düşer çünkü varrao sayısal gelişim hızı arının gelişim hızını geçer.
Hasat sonrası arıcı, arının yardımına koşup, savaş başlatılmalı.