Merhabalar
Ana arıyı kovan içersinde bulmam çok zor oluyordu.Ana arıyı boyarsam bu sorunun ortada kalkacağı düşüncesiyle eding 750(Birlikten tavsiye ettiler) kalem aldım.
Biraz önce 3-4 çıtalık arının anasını buldum ve krema şırıngasından yaptığım aparat sayesiyle anayı boyadım.
Boyadıktan 2 dakika sonra ana arıyı kovana vereyim dediğimde bütün arıllar ananın üzerine çullandı. az kalsın anayı kesiyorlardı.zar zor anayı ellerinde kurtardım.İnşallah ana zarar görmemiştir.
Anayı şımdi kafese koyarak kovana verdim.son baktığımda kafesin altında arılar salkım şeklinde asılıyorlardı.
Merak ettiğim nerde yanlış yaptığım.
Anayı boyadığımız gibi hemen kovana veremez miyiz?Yoksa sürekli kafesle mi vermemiz gerekiyor.
Kalem(eding 750) ana boyamak için doğru bir kalem mi?
Birde kafesin kekini şimdi açarsam(bir saat içerisinde ) arılar anayı keserler mi?
Acil olarak bu konuda yardıma ihtiyacım var. Yanıtlar için şimdiden tşkrlr
sayın özdemir aslında benimde merak ettiyim bir konuyu dile getirmişsin ana arıyı kovan içerisinde kolay bulabilmek vede takip edebimek için boyamak bencede çok önemli acaba nasıl boyanıp kovana tekrar verilmeli bunu bilen arkadaşlar mutlaka vardır yazarlarsa bencede çok yararlı olur.
oje ile boyamış olduğum anayı kovana vermeden önce ,
kokusundan dolayı kesebileceklerini düşündüğümden
önce yanıma sprey kutusuna hazırlamış olduğum şerbeti aldım.
ve anayı kovana saldığımda ,tahminimin üzerinde saldırıya uğradığını gördüm
üzerine bolca sıktığım şerbet sayesinde anayı kurtardığımı düşünüyorum.
anladığım şuki oje en son kullanılabilecek boya çeşidi…
şu an elimde fayans boyası mevcut onuda denemeyi düşünüyorum
orjinal kokusuz kalem bulmak lazım…monami bir model çıkarmış arıcı bir kırtasiyeci arkadaş fuardan almış? görmedim denemek lazım…
arı boyama olayı bence herkesin yapması gereken bişey…fakat o petekten anaya zarar vermeden tutmak cesaret işi…
biraz tecrübeli arkadaşlar anayı hemen buluyor ben bulamıyorum…uygulamam günlük yumurta varmı yola devam…
Söylediğiniz gibi yoğun olan bir kovanda ana arı bulmak biraz zor oluyor.
Hele benim gibi sıcağı sevmiyor ve üstünüze arıcı elbisesi giyiyor ve çok terliyorsanız anayı görmek ve bulmak ızdırap geliyordur.(Selahattin Güney Beyi hep takip ediyor ve arıları kontrol ederkende başlıksız,elbisesiz kontrol yapması ve kovan kapaklarını açmasını kıskanıyorum )
Ana arıyı bulduğunuz zamanda elinize aldığınızda,o anki uğraşınızdan dolayıda elinizdeki koku anaya bulaştığından ve daha sonrada tekrar peteğe bıraktığınızda ananın o anki kokusu değiştiğinden bir anlık işçi arılar tarafından saldırıya uğruyor.
Hele hele oje veya oto boyası ile boyama yaptıkdan sonra anayı kafes ile vermesseniz ananın sonunu hazırlıyorsunuz.
Sizlere önerim ojeden çok su bazlı boya kullanmak.Bazı ojelerin içindeki maddeden olsa gerek ojeyi sürdüğünüzde çok rahatsız oluyorlar ve sırtlarındaki maddeyi(ojeyi)kendi ayakları ile temizlemek isterken ayaklarınada bulaşıyor.Ayaklarınıda sırlarına ulaştırmak isterkende bu sefer kafa bölgesi zarar görüyor.
Su bazlı boyalarda bu durum olmuyor.Boyayı sürdüğünüzde ayakları ile sırtlarını temizlemek gibi bir istekleri olmuyor ama muhakkak boyama işlemi yaptıkdan sonra ana arıyı,kafese koyup en az 2 gün kasefte misafir ettikten sonra bırakmak diğer arıların saldırılarını önlüyor.
Ana arıyı yakalama konusuna gelincede , sağ elinizle anayı kanatlarından hassasca yakalayın.Sol elinizin işaret parmağınızın ucuna bırkıyormuş gibi yapın ve ana hemen ayakları ile işaret parmağınızı tutunmak için ayaklarını uzatıyor.O anda baş parmağınız ilede işaret parmağınızın arasında ananın ayaklarını tuttuğunuzda ana hareketsiz kalıyor.
Boyarken dikkat edilecek hususda kanat yönünden boyamamak.Fırçayı baş bölgesinden yaklaştırmak gerekiyor.Eğer kanat bölgesinden boyama yaparsanız,aniden kanat çıptmaya başlarsa bu sefer kanatlarda boyandığından bu sefer çiftleşme uçuşuna çıkamıyor.
Bu bilgiler 2 senelik tecrübem neticesinde meydana çıktı.Çok rahat anayı yakalayıp,boyayabiliyorum.
Bu ayrıntıyı da öğrenmiş olduk.Demek ki ana arıyı boyadığımız gibi kovana vermememiz gerekiyor.Yoksa işçi arılar ana arıya kafa göz giriyorlar.Boyadıktan sonra ana arıyı kafeste verirsek bu sorunu çözmüş olacağız inşallah.
Ana arıyı yakalayıp boyama konusunda zorluk çeken arkadaşlar aşağıdaki linki tıklayarak oradaki aparatı kullanabilirler.Bu aparat sayesinde ana arıya hiç dokunmadan rahatlıkla ana arı boyanabiliyor.
sayın şeref ulaş,
ana çiftleşme uçuşuna çıkıp ,yumurta basmadan ,boyamıyorum
tabi herkesin uygulamaları farklı
zaten binbir güçlükle boyadığımız anayı ,çiftleşme uçuşundan dönememe gibi ihtimalleri olduğu için
yumurtayı gördüğüm an bu zahmete değiyor
Yumurtlamayan anayı boyamak için herhangi bir gerekçem yok.
Arılığımdaki arılardan pek oğul almıyorum.Ama gözden kaçan olursada ve oğula giderse tabi yapacak bir şeyim kalmıyor.
Bu sene iki kovandan 3 oğul aldım.Almış olduğum notlarda kovan numaralarını karıştırınca da durum böyle gelişti.Oğullar çıkınca da oğullardaki fazla anaları ve kovandaki memeleri topladım.Bir müddet sonrada yüksüklerden analar çıktı.Elimde de ana nakliyesinde kullanılan kutular oluncada önce 2010 yılı rengi olan maviye boyuyorum ve bir iki saat bekledikten sonrada kovandan aldığım 6-7 adet genç işçi arı ile birlikte kutulara arı keki ile birlikte koyuyorum.Gün aşırıda üstlerine nemli peçete kağıtı koyup su ihtiyaçlarını karşılıyorum.
Çevremde bulunan arıcı arkadaşlarda bende devamlı yedekte bulunan ana olduğunu bildikleri içinde ve kendi kovanlarındaki analara bir şey olunca da gelip benden alıyorlar.
Dolayısı ile de bu durum hem beni,hemde arıcı arkadaşlarımı memnun ediyor.
Aslında daha öncede yazmıştım,Salihli ve çevresinde hobi şeklinde arıcılık yapan arkadaşlarımın çoğunun bilinçsiz olduğunu ve erkek arıyı ana arı ile de karıştırabildiklerini belirtmiştim.
Ana arıyı boyayınca aradaki farkı daha iyi görebiliyorlar hele hele ana arı çiftleştikden sonra kovana dönüp bir müddet sonrada yumurtlamaya başlayınca ve petek kontrolü yaparkende boyalı ana arıyı gördüklerinde ayrı bir keyf aldıklarını hissediyorum.
Tek satır sorunuza bu kadar cevap çok oldu sanırım.
Bilgi ve tecrübelerinizden de çok faydalandığımızı bilmenizi isterim.
Çiftleşmemiş ana arılar da teknik olarak boyanabilir.
Fakat boyama esnasında kanatların boyanması ya da ana arıyı tutmaya çalışırken, kanatlarda uçmayı engelleyen deformasyon olma ihtimali gibi sebeplerden, çiftleşmiş olan ana arıları boyamayı tercih ediyoruz.
Ana arının kanat bölgesinde oluşabilecek bir sıkıntı çiftleşme uçuşuna çıkmayı engeller.
Özellikle çok deneyimli olmayan arkadaşların, boyama işini çiftleşme sonrasına bırakmalarında fayda var.
Değerli arıcı abilerim.Ben Bilecik Söğüt’te arıcılık yapıyorum. Bir sorum olacak sizlere.Ben bugün ana arıyı boyarken gözüne ve antenine de boya değdi.Ne tür bir zararı olur bunun? Ana arının işi bitmiş mi demektir böyle bir durumda? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler…