Değerli Arkadaşlarım,
Söylediğiniz gibi yoğun olan bir kovanda ana arı bulmak biraz zor oluyor.
Hele benim gibi sıcağı sevmiyor ve üstünüze arıcı elbisesi giyiyor ve çok terliyorsanız anayı görmek ve bulmak ızdırap geliyordur.(Selahattin Güney Beyi hep takip ediyor ve arıları kontrol ederkende başlıksız,elbisesiz kontrol yapması ve kovan kapaklarını açmasını kıskanıyorum
)
Ana arıyı bulduğunuz zamanda elinize aldığınızda,o anki uğraşınızdan dolayıda elinizdeki koku anaya bulaştığından ve daha sonrada tekrar peteğe bıraktığınızda ananın o anki kokusu değiştiğinden bir anlık işçi arılar tarafından saldırıya uğruyor.
Hele hele oje veya oto boyası ile boyama yaptıkdan sonra anayı kafes ile vermesseniz ananın sonunu hazırlıyorsunuz.
Sizlere önerim ojeden çok su bazlı boya kullanmak.Bazı ojelerin içindeki maddeden olsa gerek ojeyi sürdüğünüzde çok rahatsız oluyorlar ve sırtlarındaki maddeyi(ojeyi)kendi ayakları ile temizlemek isterken ayaklarınada bulaşıyor.Ayaklarınıda sırlarına ulaştırmak isterkende bu sefer kafa bölgesi zarar görüyor.
Su bazlı boyalarda bu durum olmuyor.Boyayı sürdüğünüzde ayakları ile sırtlarını temizlemek gibi bir istekleri olmuyor ama muhakkak boyama işlemi yaptıkdan sonra ana arıyı,kafese koyup en az 2 gün kasefte misafir ettikten sonra bırakmak diğer arıların saldırılarını önlüyor.
Ana arıyı yakalama konusuna gelincede , sağ elinizle anayı kanatlarından hassasca yakalayın.Sol elinizin işaret parmağınızın ucuna bırkıyormuş gibi yapın ve ana hemen ayakları ile işaret parmağınızı tutunmak için ayaklarını uzatıyor.O anda baş parmağınız ilede işaret parmağınızın arasında ananın ayaklarını tuttuğunuzda ana hareketsiz kalıyor.
Boyarken dikkat edilecek hususda kanat yönünden boyamamak.Fırçayı baş bölgesinden yaklaştırmak gerekiyor.Eğer kanat bölgesinden boyama yaparsanız,aniden kanat çıptmaya başlarsa bu sefer kanatlarda boyandığından bu sefer çiftleşme uçuşuna çıkamıyor.
Bu bilgiler 2 senelik tecrübem neticesinde meydana çıktı.Çok rahat anayı yakalayıp,boyayabiliyorum.
Arkadaşlarıma başarılar dilerim.
Saygılar
Şeref Ulaş/Salihli