Ana arı çiftleşmesi

Merhaba arkadaşlar geçen günlerde bazı arılarımı böldüm bazılarına başka arılıklardan getirdiğim ana arı memelerini verirken bazılarında bakire (çaylak )ana arı verdim tabi kafes içerisinde verdim benim sorum şu olacaktı . Başka arılıktan gelen ana arı memesi verildiği kovanda yani olduğu kovanda çiftleşebilirmi ve arılar çaylak ana arıyı kabul ederim

Bide arkadaşlar o böldüğüm kovanları başka kovanlara değiltirmek istiyorum kovan tenkleri farklı bir sorun olurmu

Ana arı doğduktan sonra kovan değişikliği yapılmaz.
Yeni ana arı yumurtaya başladıktan sonra değiştir.

Şimdi ben bu ana arıları bakire olarak başka arılıktan getirdim bölmeye verdim ı bölmedeki mevcut erkek arılar ana atıyla kovan içerisinde çiftleşirmi

Ana arılar kovan dışında havada 8, 10 erkek arı ile çiftleşir. Hangi arı kolonilerin erkek arıları ile çiftleştiğini tesbit etmek mümkün değildir.

Teşekürler peki oğul vermeye hazırlanan bir kovanın ana arısını kafese alıp başka bir anasız kovana versek o koloni gene oğul verirmi

Verir büyük ihtimalle çünkü kovanda çok fazla ana arı memesi olacaktır fazla memeleri temizlemek gerek.

Öncelik kendi yaptığı ana arıdadır.

Kovanda hiç ana memesi ve meme yapacak kurtçuk kalmazsa senin verdiğin döllenmemiş anayı kabul eder hatta bazen onu bile kabul etmeyebilir, kafeste geçen süreyi uzatman gerekir.

eylül ayında doğaN ana arı çiftleşir mi?

geçen hafta doğdu.
fiziki olarak küçük geldi gözüme.

Çok zorda olsa belki erkek arı vardır. çünkü bu tarihte kovanda erkek arı bulunması özel bir durumdur.

Diyelim ki çiftleşti ama yumurtalığını doldurmak için birden çok döllenme uçuşuna çıkar, yumurtalığı sperm doldurmaya çalışır.

Bu aylarda döllenme ve ilk yumurta atımı epeyce uzun sürer, olmadı deyip acele etmeyiniz.

Bu aylarda döllenme genelde yeterince döllenme olmadığından yeni ana arı kovanı kıştan çıkarır az yumurta yaparak mart ayını bulur.
Ana arı yeterli olmazsa erken bahara arılar tarafından öldürülür yeni gerçek özellikte ana arı yaparlar.

çok sağolun Murat Hocam.
bir hafta daha müsaade edeyim. olmazsa ana arı tedarikine bakayım.

1 hafta yeterli değil

Bu mevsimde doğduktan sonra yumurta atması yaklaşık 3 haftayı bulan ana arılar çıkabilir.