Ana arı çıktığı halde yüksükleri neden bozmuyorlar?

Benim bazı kolonilerde geçen hafta ana arılar çıktı,bazıları da bugünlerde çıkacak
Ana arı çıkan bazı kolonilerde birkaç gün geçtiği halde yüksükler bozulmamış veya ne zaman bozarlar,bozmazlarsa oğula mı gıdecek,çiftleşmemiş ana arı oğula gider mi?

Memelerde gelişim tamamlanmak üzere iken bozmalar gerçekleşir genelde…

Henüz oluşumdaki memelere pek ellemez normal şartlarda.

Ya da kapalı olmasına rağmen canlılığını yitirmiş memeleri de bozmuyor.

Ama derseniz çiftleşmemiş ana arı oğula gider mi?

Oğul olgusunun nasıl geliştiğine bağlı…

Sizin kolonilerde ana arılar nasıl çıkıyor?

Kendi kafalarına göre yapmıyorlar herhalde…

Neden bazı kolonilerinizde ana arı çıkıyor?

Ne yaptınız?

geçen haftaki kontroller yaptık.Yüzüklerden bazılarının uçları siyahlaşmış yani çıkmak üzere olduğunu anladık
ufak bir dokunmayla iki tanesi çıktı ve kovanın içine hemen girdi.
diğer yüzükleri temizledik ve kovanın kenarına yere koyduk.
Sonraki 10 dakika inanılmaz oldu her taraf ana arı kaynıyor
,oturduğumuz yerde,kenarda köşede temizlediğimiz yüzüklerden 5-6 tane ana arı daha çıktı.
kafese alabildiklerimizi aldık.
asıl olay bundan sonra:
bu olaylardan iki gün önce oğul vermiş bir koloni vardı,yani eski ana gitmiş,kontrol ettik başka ana da yok.
arkadaş dedi ki bu yeni çıkan çiftleşmemiş iki ana arıyı da bunun içine koyalım,güçlüsünü seçsinler.
üç gün sonra bir oğul,şimdi yine oğul…hala daha koloninin gücü fena değil,üçüncü oğul verdi.
birinci oğulda nüfus iyiydi diğer oğullarda 1,5 -2 çıta var… ne yaptık abi biz ya…

:smiley:

Geçen yıl benimde başıma geldi,haziran ayında.Hava birkaç gün yağışlı gitmişti,havalar açtığında 1.oğul(1 mayısta çıkmıştı)1-2 gün ara ile oğul vermişti birkaç kez.(26-27-29-30 haziran 1 temmuz tarihlerinde)ilk oğulu 17 haziranda vermişti.Şimdi en iyi kolonim defalarca oğul veren o koloni.

Sayın Ahmet Bey:

En iyi kolonim dediğinize göre demek ki bu günkü durumda en güçlü kovanınız bu olduğuna göre;

Gene oğula hazırlanın derim.

Oğulcu bir arı demek ki.

Murat hocam,
geçen yıl arılar yakınımda idi,bu yıl uzak.Şu an 8 çerçeve, şurupluğun altına dalak örmüşler, ham petek verdim.Gelişimi gayet iyi fakat oğul verse de göremeyeceğiz,yada verdirmemeye çalışacağız.Bugün hava kapalı ve yağışlı son olarak cumartesi günü şurup vermiştim bugün gene gitmeyi düşünüyorum.Çevredeki arıcıların arıları öldü tahminen açlıktan,hiç olmazsa bizimkiler açlıktan ölmesin selamlar.

3 çıta bölme yaptığım koloniye çiftleşmemiş ana arıyı kapıdan hemen saldım,kendi eviymiş gibi giriyor,bir gün sonra ana arı yüksüklerini bozduklarını gördüm 6-7 çıtalık koloniye de çiftleşmemiş ana arıyı verdim bir kaç gün geçti hala yüzükleri bozmuyorlar…

Verilen çiftleşmemiş ana kovanda duruyorsa ve memelerde bozulmamışsa oğul çıkışını seyretmeyi kaçırmayın derim.

Sayın murat_e:

Ahmet Beyin arıları uzaktaymış.

Oğul çıkmasını beklemesi için belli bir süre arılıkta yatması gerekecek buna da gerek yok.

Oğul çıkışını çok arı uçuşu olarak düşünsün yeter.

5 - !0 dakikalık bir olay için beklemeye gerek yok, başka önlem ve işlemler yapsın yeter.

hocam iyi günler başka işlem derken ben yatak yorgan hazırladım oğul beklemek icin nasıl bir işlem yapması lazım ahmet hocamın bizde oğul beklemekten kurtulalım

Anlatılan durumlara benzer geçen sene bende yaşadım. Geçmiş seneki çalışmaları hoşuma giden bir kovana ana yaptırıyordum, vakit bulup kontrol edemedim, kendimce zamanı da kaçırdım derken müsait olduğum 2 gün sonra baktım, bir ana çıkmış memeler sağlam.

Hazırlıksız olduğumdan memeleri gazete kağıdının içine koydum, kullanayım diye. BEn kovan kapağını kapatıp gazeteyi elime aldım anaların hepsi çıkmış. Hazır çıkmış anaları o anda hazırlayabildiğim kovanlara verdim. Kimi kabul edildi kimi kesildi.

Bazıları da kendi ana yapmaya başladı ,anayı kesmişler sandım.

2 hafta sonra arılığa giderken küçük bir ağaca oğul toplandığını görünce denk düşüp çıkan arının bu kovan olduğunu gördüm. Kapağı açtığımda yeni çıkan sapsarı ana duruyordu, çerçeveleri kontol ederken benim kovana verdiğim koyu renkli ana kapağın üzerine düşüverdi hırpalanmış olarak, çıkamadan yakalamış olduk.

Ağaçta toplanmaya başlamış oğul böylelikle müdahale etmeye gerek olmadan dağılmış oldu. Bende hayatımda ilk kez oğul çıkışına denk gelmiş oldum.( Gördüğüm oğullar adrese teslim boş kovana girmiş olanlardı )

Kapanmış ana memeleri olduğu yerden en fazla ne kadar süre önce koparılıp alındığında sağlıklı bir şekilde çıkar acaba? Son 1 gün içinde mi olmalı? Örneğin ben bir iki tane memeyi 1 gün öncesinden koparıp bir kaç işçiyle birlikte ana kafesine koymak istiyorum. Memeden sağlıklı bir şekilde çıkar mı? Yoksa bu ayırma 1 gün değil de birkaç saat önce mi yapılmalı?

Kafese işçi arı almayınız.

Mümkün olduğu kadar geç almak gerekir.

Ama doğal memeyi kafese almak nasıl olacak ki?

Geçen sene benim birinci, komşunun ikinci oğulu dalda birleşti. ben hepsini aynı kovana zoraki sığdırarak aldım ertesi günü kat verdim ve o sene bir kat balını aldım . Şimdi aynı arının gelişimi yavaş 5.çerçevede . Belliki ilk oğulun yaşlı anası kalmış kovanda.3 gün önce başka kovandan ikinci oğulu çıktı. Ben bu oğuldan bir ana kafese aldım ve önceden yazdığım bu anası yaşlı olan kovana kafeste verdim.Tabi yaşlı anayı da kafesle dışarı aldım şimdi evde kitaplıkta duruyor.Bir gün sonra ne olmuş diye baktığımda ana çıkmış , son çerçevenin altındaki arı yumağını dağıttığımda zavallı ana kendini gösterdi,canlıydı ama bu fazla sürmeyeceğe benziyordu. yarın yine kontrol edecem.Diyer çerçevelere baktığımda açık ana memesi görünüyordu.Belliki arılar analarını kendi yapacaklar.Verdiğim döllenmemiş ana arıyı kabul etmediler . Şimdi esas mesele ;evde kitaplıkta duran yaşlı ana arıyı ne yapayım .Ölmesine de gönlüm razı değil.Tekrar eski kovanına memeleri temizleyip kafesle mi vereyim . Bana bir yol gösterin …

Bu gün kaç ana sıktım hatırlamıyorum.

5 çerceveli bir arıdan çiftleşmiş anaarıyı aldınız, çiftleşmemiş bir ana verdiniz.

Kabul edermi?

Edebilirdi. Ama şartları vardı onun da. Yinede zor. Hele ki çiftleşmemiş anayı kabul ettirmek daha da zor.

Kitaplık anası çok eski ise, kafeste tutup eziyet etmeden hayatına son verin. 5 çerceve değil mi geriye kalan.

Büyük ihtimal elinizde 6-7 çerceve arılar vardır. Dağıtın o garibanlara bu 5 çerceveyi. Ne kaybedersiniz?

Yedek ana arılar ile çalışmadığınız da iş gerçekten zora giriyor.

Bu arada gelişimi yavaş diyerek direk yaşlı ana olduğunu söyleyebiliyorsanız gerçekten çok iyi.

Biz daha o mertebeye gelemedik.

cevabınız için tşk ederim hüseyin bey, Benim bildiğimin daha a’lasına sahip olduğunuzu da ben biliyorum.Arının çerçevede yumurtlama düzeni bile yaşlı olduğu kanısı veriyor.Hem bu sene bu mevsime 5 çerçevede de kalmazdı. yinede cevabınıza tşk ederim.

İnceliğinize teşekkür ederim ama bizde kendimizi yetiştirmeye çalışıyoruz. Bilginin alası diye birşey yok her saniye gelişip yenilenmek öğrenmeye çalışmak var. İşte şimdi konuyu açmış oldunuz. İlk mesajdaki anlatım kovanın 5 çercevede kalmasını yaşlı anaya bağlarken, gelişemeyen her arıyı yaşlı ana arıya bağlar bir anlatım olmuştu. Benimde itirazım buna idi. X çerçeve arı niye gelişmez sorusuna verilecek en az 10 cevap var iken çerceve sayısına bakarak ana arının yaşlı olduğunu tahmin eder yaklaşım, buradan okuyarak arıcılık öğrenmeye ve uygulamaya çalışanları kovanlarında gördükleri her 5 çerceve arıda ana yaşlımı acaba sorusuna sürüklemez mi idi?

Oysa gelişememe sebebleri o kadar çok olabilir ki

Çeşitli hastalıklardan tutun, aşırı bal özü bulup yumurta atamamasına kadar gider…