Çift katlı kovandaki yaşlı anayı öldürdüm hemen yeni anayı verdim.bu gün 3.gün.bugün baktım arılar gayet sakin görünüyor.ana arıyı kaçıncı günde ve nasıl serbest bırakmamı tavsiye edersiniz?
Bu arada ana arı verdiğim kovanlardan biri anaarı kutusunu sıkıştırdığım iki çerçeve arasına petek örmüş gene de meme kontrolü yapayım mı?
Tabi ki her gün meme kontrolü yapmalısınız.Ana arıyı 5. günden sonra kafesini açabilirsiniz.Kovanda meme yapacak kurtcuk kalmadığı zaman ana arınız selamette demektir.Eğer kafes üzerinde işci arılar ana arıyla ilgileniyorlarsa daha erken kabul edilmiştir demektir.
Bence serbest bırakmak yerine kek kısmını açın 1 gün içinde kendiliğinden serbest kalacak şekilde
C6903 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Aman serbest birakmayin bu hafta 2 çita ari; üstelik gram yavrusuz du tum yavrularini almistim; sadece balliydi. Salayim dedim 4 gün sonra nasil olsa kabul eder. Alternatifi yok. Etmiyolarmis ![]()
VIA_V8C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Anayı siz serbest bırakmayın kek kısmını açın onlar çıkarırlar
tarlacı sayısı çoksa zor kabul eder.
ben şu şekilde yaparım: ana asıl kovanda kalır, böldüğüm kovanı arılıkta bir yere koyarım, tarlacılar eski kovanına döner.
bu sayede iki türlü avantajım olur. asıl kovanda aşırı tarlacı olduğundan bal biriktirir. böldüğüm kovanda da kolayca ana verebilirim.
kek koyma işlemini bir defa denedim ve başarısız olunca yıllarca keksiz verdim,ve çoğunlukla başarılı oldu,sebebine ise,bazı koloniler keki çabuk bitirip arıyı erken vakit dışarı çıkarıp anayı kesiyorlar…
aynı dert bendede var. ama ben hazır ana deyil meme veriyorum.
iki yıldır uyguladığım yöntem zor ama yapacak başka bir şey yok.
katlı kolonilerden 2-3 çerçevelik bölme yapıyorum memeleri takıyorum.
ana çiftleşip kovanı kontrol altına alınca, eski kovandan arısız ful kapalı 2 çerçeve veriyorum
1 hafta sonrasında yine arısız kapalı gözlü 2 çerçeve verince yeni analı koloni hızlı bir şekilde kalabalıklaşıp
eski analı koloni hızlı bir şekilde duraksıyor.
bu işlemi tekrarlayabilirsiniz. veya bundan sonra arılı çerçevede verebilirsiniz.
ama zor oluyor çünkü bu işlem 1 kovana deyil yaklaşık 15-20 kovana yapılınca her tarafı arı sarıyor.
daha pratik bir yöntem varsa söylerseniz sevinirim.
şuan 35 kapalı memeler var cumartesi çıkacaklar.
belki de ana değiştirmede en zahmetsiz olanı …ana yüksüğü takmaktır. değiştirilecek ana arıyı öldür ve çıkmak üzere olan bir ana memesi ver…çiftleşmiş ana vermek meme temizliği yapmayı gerektirdiğinden biraz zakmetli oluyor
Yavrulu arıya mı meme verip değiştireceksiniz. Meme de verirsiniz ana da çıkar, siz hep ana görebilirsiniz kovan da. Ama ana verdiğiniz memeden çıkan ana olmaz, kendileri yapar.
Üstatlarım bir hafta evvel 4 koloniyi hazir ana verdim kek kısımlarini cuma verdim. Henüz kabul edilip edilmediğini kontrol sansim olmadi.
Sorum su
Bu ariyi kendi ariligima tasimak niyetindeyim. Sizce su aşamada tasimak ana üstünde stres yapar mi?
Traktörle 6-7 km uzağa gidecekler ama takil tukul bi yol. Sarsinti illa olacak ne dersiniz?
Hayırlı akşamlar ana yumurta attıysa ki çiftleşmiş ana ise bırakmıştır o yüzden 11 -12 gün sonra yavruların üzeri kapanır ve kendini toparlar bence biraz bekleyin
Bende ayni şeyi düşündüm hocam ; sanki keserler gibi geliyor bana. Strese gerek yok bi traktör seferi fazla yapariz ![]()