Ana arı elinden kaçarsa ne yaparsınız,tabi ki bakakalırsınız!

Arkadaşlar,daha dün başımdan geçen bir olayı anlatayım da biraz gülüverin :smiley:
İki katlı bir koloni kontrolünde ana arının var olduğunu,ama küçülmüş olduğunu gözlemledim(anlaşılan niyeti bozmuş,oğula gidecek)
Hemen ana arı emzikleri aradım,buldum,hepsini imha ettim.Haaa…büyüklerimizden öğrendiğimiz teknikle arıya oğul vermiş hissi uyandırmak amacı ile çerçeveleri teker teker kovanın önüne-piste döktüm.
Son olarak ana arıyı elime aldım ve uçuş tahtasına bırakayım dedim.Tam elime aldım ana arı elimden uçup gitmez mi?
Anaaa…eski ana gitti,emzik de yok kovanın içinde ne yapacaz…şaşkınlık,heyecan,giden yolcunun arkasından bakakalma…
Allahtan bir kaç dakika sonra kovanın hemen 1 metre yakınında buldum ana arıyı,kırmızı kafa,hemen piste tekrar,kuzu kuzu girdi,derin bir nefes aldım

Sizin için hem adrenalin, hem de tatlı bir anı/tecrübe olmuştur:)

Evet koca kovan 1 arının eline muhtaç, istersen heyecanlanma.
Kovanları alalı 1 hafta oldu benim, ama hiç ana arıyı göremedim.Bunun bir yolu varmıdır?Ana arı en kolay nasıl bulunabilir?

Her yaşanandan bir tecrübe çıkıyor,kitaplarda kovanın içerisinde kapalı ana emziği gördüyseniz arınız oğul vermiştir,deniliyor,

ama ben kapalı emzik bulduğum halda ana arının gitmediğini arının oğul vermediğini de gördüm

Veya ana arı 14 günde çıkar deniliyor,12 günde çıktığını da (2 günlük larvadan yapılırsa)

15 günde de çıktığını gördüm.

Arının başına geçtiğinizde ve seneler geçtikçe arıcı müthiş tecrübeler kazanıyor,yeter ki öğrenmeye heves et,arı sana öğretiyor,birçok sırrını

Zaten ustalar önceki iletilerde böyle durumlarda(ana arı uçup gittiği durumlarda) arıları kovan önüne silkeleyin demişlerdi.Siz zaten onu yapmışsınız,nereye gidecek.

hturna kardeşim,
yeni kabartılmış peteklerde olur genellikle ana arı,sen çalışmalara devam et,öğrendiklerin karşısında çok çok şaşıracaksın…

Yeni kabartılmışlara da bakıyorum, hep minik işçi arılar oluyor, Ama en azından şu an günlük yumurtaları görebiliyorum, düşünün onu da göremiyordum ;D

Aralarında güçlü bir anne-kız sevgisi var demek ki 8)
oğul verdiğinde bazı erkek arıların da oğulla birlikte gittiği bazılarının kaldığı yönünde tecrübelerim oldu.Erkek arılar ile eski ana arı da da bir sevgi ilşkisi var sanırım :-\

Rakamlarda sizin dediğiniz gibi büyük oynama yok, sizin yanılgılarınız var.

EYyy,Arıcılığa yeni başlayanlar
rakamlar konusunda büyük şaşkınlıklar yaşamayın,arıcılıkta hiç birşey modo mod olmuyor…

Yanılıyorsunuz. Üstelik rakamlar konusunda yeterli bilginiz de yok. :slight_smile:

Halil bey konuyu açan arkadaşımız ana arıyı bulamasaydı ana arı kolonisine dönüp gelmez miydi?

Uçan ana arılarla ilgili net bir davranış yok.

Eğer yeni çiftleşti ise ilgili kolonide %90 dönüyor yerine…

Ancak ilgili kolonide çiftleşmedi ise arıcıya iş düşüyor.

Uçtu, koloni açık…

Hemen 3-4 çerçeve arıyı kovan önüne silkelemek lazım çuval zımbalayıp önüne.

Kapı önüne silkelenen arılar ana arının dönmesi için iyi bir uygulama…

Ancak bilinmeyen unsur çok.

Çok taze bir veri.

Kutularımızı eski ana arılarla arılandırıp hiç olmazsa kısa bir süre yumurtlatıyoruz.

Meme vereceğimiz zaman bu ana arıları bankalama işlemi için topluyoruz.

1 tane külüstür ana arı tüpe koyarken yere düştü ve uçtu.

Gidersen git dedik.

Kutularda tüm ana arıların doğumunu gördük memelerden ertesi gün.

İlgili ana arı yok piyasada.

Dün aradan 10 gün geçti.

Kutularda yumurta kontrolü.

Bir kutu süper yumurtlamış.

Süper.

Ana arının kanadını kesip numarasını vuralımmmm…

Kanadı kırpık bizim külüstür…

Üstelik bu kutunun ana arısı normal doğmuştu.

Demek istediğim odur ki uçan ana arının ne yapacağı belli olmaz.

O yüzdendir ki kanat kesmek sanırım iyi olacak.

ana arı havalanmış da olsa gelir kovanına girerdi kanadı kesik değilse.

bir defasında bölüm yaparken ana arıyı bulamadım, ana kovanın üstü açık, bölüm yapığımın kovanın üstü açık, ana arıyı ararken yeni böldüğüm kovanda ana arıyı gördüm elime alacağım sırada ana arı havalandı eyvah dedim ama direk gitti üstü açık kendi kovanının içine girdi. (iki kovan arası yaklaşık 2 metre)

Ana gözlerini temizlerken arılar ana gözlerinin üzerini kapladığından iki peteği kovan önüne silkeledim.

Acemilik işte ; Ana arıyı kontrol etmek aklıma gelmemiş.

Neyse geri kalan peteklerdeki gözleri de kovan içine silkeleyip gözleri temizledim.

Kovanı kapattım. Sonra sesler duymaya başladım. Sesin geldiği yöne baktım. Kovandan beş metre

ileride dalda oğul var. Bizim jeton düştü. Akşam üzeri olduğundan gözleri temizlediğim kovanın

kapağını açmadım. Boş bir kovanın içine oğulu aldım. Sonraki gün kovanı kontrol ettim; anayı

göremedim. Aldığım oğuldan biraz alıp kovanın önüne getirdim bıraktım; içeri girdiler.

Oğulu alıp kovanın üzerine silkeledim. Sonra kovanda anayı tekrar kontrol ettim buldum; işçiler

etrafını sarmışlar. Ananın hareke etmesine engel oluyorlar. Kovanda yeni çıkmış bir ana daha gördüm.

Seçimi arılara bıraktım. Anasız kalması da var sonuçta.