Ana Arı Gençleştirme/Yenileme

Merhaba değerli forum üyeleri. 3 kolonimin anasının yaşını bilmediğim için (yaşlı olduğunu düşünüyorum en az 3 yıllık o kesin) ve daha bilinir, kontrollü koloniler amacıyla yenilemek istiyorum. Bunun için forumda çok konu okudum. Çeşitli seçenekler ortaya çıktı. Bu seçeneklerde karar kılamıyorum:

  1. kolonilerin anasını 1-2 çerçeve ile alıp, damızlık koloniden açık yavrulu verip, 5 gün sonra kapalı memeleri kesip… Bu yöntemde bal akımına girecek olan kolonilerin ana arı yumurta atana dek zayiflayacagini ve anasız olacağı için isteksiz çalışacağı bilgisine vardım forumdan. Ayrıca uçuşa çıkan ananın dönemeyeceği riski var.
  2. kolonilerden toplam 3 arılı çerçeve alıp ayrıca 3 çerçeve de arı silkeleyip, bunları birer çerçeve halinde ayrı kovanlarda 1-2 saat kadar tarlacılar ucuna kadar bekletip, sonradan tek kovanda bunları birleyip, bunlara damizliktan larva transfer yöntemiyle bir çerçeve ekleyip, ana arıların çıkmasına yakın bunları tekrar üç kovana bölüp ciftlesip gelince döllenmiş anaları güçlü kolonilere vermek… Bu yöntemde de güçlü kolonilerin anayı keseceklerini düşünüyorum. Bal akımına anasız girmek daha kötü olurdu herhalde.
    1. Maddede bahsettiğim yöntemle 1 çerçevelik yeni analı kolonilere eski koloniden peyder pey çerçeve vererek eski koloniyi tüketmek. Bu yöntemde eski koloniye genç nüfus sağlamayacağı için bir anda çöküş olur mu kestiremiyorum. Sonuçta bal akımına bu eski koloniyle girilecek.
  3. tam mantığını ve uygulamasını anlamadığım kuluckaliktan kata yavrulu çekip araya ızgara koyup üstte ana üretip çiftleştirmek… Sonradan alttaki anayı iptal mi ediyoruz, alttakiler üstteki anaya alışiyorlar mi… Bilemedim. Bu yöntem hakkında pek bilgim yok.
  4. En önemlisi sizin benimle paylaşmak istediğiniz tecrübeleriniz önerileriniz ne olur? Teşekkür ederim.

Merhaba Kazım bey,

Seneye kaç adet koloni ile çalışmak istiyorsanız o kadar veya biraz daha fazla yeni koloni üretip eski kolonilerinizle onlara kapalı yavru desteği verebilirsiniz.

Eski koloninizden dengeli bir şekilde destek verirseniz, koloni çöküşü yaşamazsınız.

Merhaba Kazım her arıcının bölgelere göre değişik yöntemi olabilir benim yöntemimde şöyle bal akım zamanından birkaç gün önce analarını değiştirecem kovanlardan tek çerçeveyle anayı alıyorum ana çok yâşlıysa öldürüyorum,trakyada ayçiçekler açınca bal akımı başlar,akım çok güçlü olduğu için arılar anayı genelde tek çerçeve hapsederler ve anaya bakmazlar, koloninin işi gücü bal stoklamaktır,o yüzden bu yavrunun kıt olduğu zamanda analar degişmis oluyor ve koloni gücünden birşey kaybetmemiş oluyor, kolaygelsin.

Hangi yöntem olursa olsun ben de bal akımından sonraya kalmak istemiyorum aslında. Hasat sonu yeni ana kuluçkayi kendine göre düzenlesin, bir düzene otursun… Bu bağlamda yöntemeibal akımının başında, 6-9 a geçmeden önce yapmayı düşünüyorum. Buradaki yazılan bilgileri harmanlayıp kendimce bölgemde en uygununu bulmak amacım…

Eğer maksadınız bal almaksa ben olsam bal sezonunun hemen öncesi ana arı değiştirmeye kalkışmazdım.

En iyisi erken ilkbahar veya bal hasadı sonrasında ana değiştirmek. Sonuçta arıcılıkta iki artı iki dört etmiyor bir sürü problem ile karşılaşabilirsiniz ve yoğun arı mevcudu ananın kabullenmesinde büyük bir engel.

Ramazan beyin dediği gibi ana değiştirmek gerçekten büyük sıkıntı oluyor güçlü kolonilerde. Oğula niyetlendi diye tüm kolonilerde ana değişimine gittim bundan 1 - 1,5 ay önce herşey ters düz oldu, yaridan fazlasında çok büyük sıkıntı yaşadım, ilk verdiğim memelerden doğan analari doğduktan sonra kestiler, 2.tur meme dağıttım onlarida çoğu kesti, eski analari tekrar dağıttım ama bir çoğu yalanciya gitti, senin anlayacağın riske atma balı aldıktan sonra değiştir derim analari, en azı 8 cercevelik kolonilerdi kimi kata çıkacak kolonilerdi…

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kesti mi yoksa ana arılar döllenme uçuşundan dönmedi mi?

Murat hocam çıktıkları gördüm sonrasında bir türlü bulamadım, çaresiz yeni ana memeleri verdim, sanki çiftleşmeye cikmaya firsatlari bile olmadi, cunku ayni dönemde 3 -4 cercevelik bölmelerde yapmıştım 20 civarı bunlarda çifleşme uçuşunda yanlış hatirlamiyorsam sadece 2 ana kaybım oldu. Ama bu güçlü kolonilerde yanlış hatirlamiyorsam 15 veya 16 sından ancak 7 sı ciftlesip yumurta ata bildi, eski analari bankalamistim, tekrar eski analari geri verdim bir çoğu yalanciladi, eski analar yumurta atmaya başlayınca düzeldiler…

Murat hocam son birde bu arilar yerliydi benim verdiğim ana memeleri karniyol F2 bununda zannedersem büyük etkisi oldu…

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

o zaman hasat sonuna kaldı bu iş. Yöntem olarak ne tavsiye edersiniz?

Kazım bey ne kadar ana değiştirmek istiyorsan o kadar 3- 4 cercevelik bölmeler yap, bunlarla ana değişimini planladığın kolonilerin anasini yenilersin, eski analarin olduğu koloniler gittiği yere kadar gider, olmadı sonbaharda eski anali kolonilerle yeni anali koloniyi birleştirir yeni anayla yola devam edersin, bu sezon normal kovan kadar ruset kovan temin ettim, hem yedek ana olacaklar hemde hoşuma gitmeyen analarla sonbaharda yolumu ayiracam…
Benim ruset kovanlarim normal kovanin ortadan bölmeli şeklinde çift uçuş tahtalı olarak kovancima yaptırdım… istediğimde ruset kovan istedigimde ortadaki bölmeyi kaldırıp normal kovana çevire biliyorum.
Küçük ruset kovanlarda cerceve uyum problemi yasamamak için bu uygulamayı yapıyorum…
Umarım yararlı olmuştur…

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

bu yıl 6-9 yöntemi uygulamayı düşünüyorum. Hasat öncesi üçerli dörderli bölme yaparsam kuluçkalık 3-4 çerçeveye düşer. Meslek itibariyle de hasat sonu işler yetismeyebilir. Hasat öncesi 2. Maddede bahsettiğim şekilde bölmeleri birer çerçeve yapsam hasata 1-2 hafta kala yavaş yavaş eski kovandan birer çerçevelik bölmeye destek verip eski kovanı tuketsem nasıl olur acaba. Bu yöntemde herhangi bir olumsuzluk olur mu sizce?

Kazim bey bende bu sezon 6 -9 sistemi uygulayacam, gecen sezon analari 4 cerveye hapis etmistim ortalama 3 - 3,5 kg bal almistim, fazla bölmeden dolayi arilarim kata çıkamamıştı. Bu yil kata çıktıkları için 6 -9 sistemini uygulayacam, hatta 3 -4 cercevelik bölmeler güzel yumurta atimi olduğu için onlar 5 çerçeveye ulaştılar, onlardan 2 ful pupali 2 çerçeve balcılara takviye yapmaya başladım, bizim burda ana bal akımına 3 - 4 hafta kaldı, bu bölmeler ana üretmek içindi, bu bolmelerdeki anayla değiştirmek istediğim anayi birlestirdigimde çok rahat kışı atlatabilmesi işime geliyor.
Başta bu sekilde bir uygulama yapabilirseniz hasat sonrasında çokta zamanınızı almazdı.

Bahsettiğiniz yöntemde mantıklı, yiyici yavru tabakası erimiş olur, geçen sezon 4 çerçeveye hapis ettiğim kolonilerde ana bal akımı esnasinda 1 er çerçeve arısız full yavrulu olacak şekilde bolmelere takviye yapmıştım, 11 koloninin 2 sinde anayi kesmişlerdi öyle tahmin ediyorum yavru sahası daraldığı için anayi kestiklerini düşünüyorum, erken ana kaybı olduğu içinmi bilemiyorum bal birikimi bu 2 kolonilerde daha az olmuştu.

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bu değerli tecrübeleriniz için teşekkür ederim. Anayı kestirmemenin yolu da dediğiniz gibi yavru alanını daraltmamak sanırım. Çerçeve aldıkça yerine kabarmış vermekle çözülebilir. Fakat 6-9 da kemerlerin dolu olması gerekiyor sanırım bu durumda stok kaybı olabilir ballıkta. Her şey tamam olsa bile kabarmış petek de yok zaten :slight_smile: son iki yıldır öyle bir uğraş bulduk ki matematik problemi gibi çöz çöz bitmiyor. Acemilik denilen şey tam da bu olmalı… Bakalım bu problemi de çözeriz Allah’ın izniyle. Tekrardan teşekkürler.