Ana arı kaybı yaşadım

Selamun aleyküm. 4 kovanım var yeni başladım arıcılığa kıştan çıktığında 3 hafta önce kontrol etmiştim 3 ü normal 1i kuvvetliydi 6 çitada arıyla doluydu. Lakin 3 hafta sonra bakabildim kekleri fulldü muhtemelen anası yok çünkü en kuvvetli olan 2 çita kalmış. Civarda ana da bulamıyorum burdurdayım. Kovanı birleştirmemi önerdiler katlı gazete yöntemiyle ama buralarda havalar hala 15 derecenin üstüne çıkmadı arılar hastalanır diye de korkuyorum. Bilenler tecrübeli arıcı abilerim varsa yardımcı olmasını istiyorum teşekkür ederim.

1 Beğeni

Öncelikle arının nüfusunun iki çerçeveye kadar düşmesi ana olmadigini işaret etmez, bu nedenle ana arı kontrolü yapılması şart ana arı gorulemiyosa günlük yumurta kontrolü yapılmalı bu kontrollerden ana olmadigina eminsek günlük yumurtalı bir çerçeve kovana verilip takip edilemli yüksük yaparsa ana yoktur bu durumda günlük yumurtadan ana urettirebilir veya hazır ana verilebilir, nüfus düşmesine etken arının yeterince kış yavrusunu atamamasindan kaynaklı da olabilir