Merhabalar, hayırlı Ramazanlar, hayırlı sezonlar. Bu yıl ilk defa ana arı kutusunda ana üretme girişimim olacak inşallah. Bunun için kutu çerçevelerini kabartıp yumurta atması için damızlık koloniye vermiştim. Bugün baktığımda küçük çerçevelerin ikisi kabartılmış birine yumurta atılmış, öteki petekler kabartılma aşamasında. Bununla ilgili olarak:
bugün çerçeveleri kutuya alsam biraz da yavru silkelesem ana arı yüzüğü yaparlar mı?
-kapalı yavru olmaması kutunun geleceği açısından sıkıntı oluşturur mu?
küçük çerçevelerin sadece birinde yumurta var diğerlerine de yumurta atmasını beklemeli miyim?
1 veya 2 çerçevede yavru olsun diğerleri ballı olabilir.
Başka bir yol: üzerinde açık ve kapalı yavru, günlük yumurta ve kurtçuk olan kemer ballı bir çerçeveyi alıp küçük çerçeve içine sıkı girecek şekilde kesip çok sayıda ballı ve yavrulu çerçeve sahip olursunuz.
Böyle olunca bazen 2 çerçeveden 3 kovanda çıkarabilirsiniz.
küçük çerçeveleri kutuya aldım hocam. Akşama doğru 3 küçük çerçeveye de yumurta atılmış. Biraz da Yavru silkeledim. Fakat maalesef küçük çerçevelerde bal yok. Sadece Yavru. Yağmaya karşı serbet vermedim. Sadece kek verdim. Sorun olur mu bal veyahut şerbet olmaması?
İçeride bal ve polen de olması gerekiyor , çünkü besleyici arılar beslenip arı sütü üretecek nekadar çok arı sütü üretilirler doğacak analar okadar kaliteli olur.
Tamam hocam üstüne sandıktan gölgelik yapmıştım ama kiler gibi bir yer var oraya kaldırırım olmadı. Değerli tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Merhaba Murat hocam hayırlı bayramlar ,bir haftadır Malkara daki arılarıma meme kontrolü yapıyorum,fakat 40 senedir hiç yaßamadığım olaylar başıma geliyor,üst katlar kanoladan gelen balla dolmuş fakat kovan kapağını açınca aşırı derecede yağma başlıyor,sizdede aynı durum varmı,İst daki arılıgımda bôyle bir durum yok.
Bende kanolaya arı görürdüm.
Biraz polen toplandı.
Fakat bal malesef. Arılar aç. Şerbet veriyoruz .
Dün sabah ormana kekik ve karaçalı için arılar taşındı.
Bir haftaya karaçalı açar.
Köy yakın akasyalarda açmaya başladı. Kekik açmış.
Kakos dikenide yakında açar.
Bir iki sefer daha besleyecem hocam.
Bugünlerde düşen yumurtalar ayçiçeğinde tarlacı olacak.
Kekikler akasyalar açtı kanola bitti kovanlar bal dolu üstlerden sırlama başladı,ama kovan kapağını açınca sığırcık sürüsü gibi saldırıyorlar içeri girmek için kovanı kemiriyorlar , kapakları açmasan hiç sıkıntı yok kuzu gibi çalışıyorlar,