Ana arı üretim ekipmanları (Jenter) ve Ana Arı Üretimi

Konu ile ilgili sonucu merak ediyoruz - Halil abi bende merak ediyorum diyor ama 

bizim kadad diğil herhalde.

Şimdi baktım da bu konuda yazacak pek birşey kalmamış ki…

Anayı saldık…

Yumurtaları gördükten 72 saat sonra kurtçukların oldukları çanakları alıp, diğer aparatlara takarak ana arı üretim kolonisine vereceğiz.

Bu kadar.

İşte en büyük sorun şu…

O yumurta olarak gördüğünüz sayıyı kurtçuk olarak göremiyorsunuz. 80 yumurta görürsünüz ama sonuçta kalır 10 kurtçuk…

İşte bunu önlemektir püf nokta…

Bunun için birinci yapılacak iş, ana arıyı yumurtalar kurtçuk olana kadar salmamak…

Diğer konu ise kurtçuklardan her turda 3-5 tane jenterde bırakıp işçi arı olarak jenterden doğmalarını sağlamak…

Kapalı işçi gözü olduğunda veya ana arı jenterde ise yumurta taşıma oranı düşüyor.

harika bir anlatımmış.geriye kalıyo ana arı çifleştirme kutusu ve onları arılandırmak sıfırdan başlayacaklar için biri de ben arılandırmak ben şöyle yapmayı düşünüyorum uzunca bir ruşet 4 cıta bölme tahtası bu şekilde uzunlugu 1,5metre ruşet yani içinde 20 çerceve düşünelim petekler kabartılınca (gerkirse 2 ana arı çalıştırırız böleriz ortadan) 20tane ruşeti arılandıra bilirmiyiz

Janter siparişini de verdik. Orjinal Alman malı dediler ya hayırlısı bakalım.

Janter denen ekipmandan bir zamanlar bende aldım, daha ambalajından çıkarmadım.

Ana arı yetiştirecek arıcının yapabileceği en güzel uygulama larva transferini kendisinin yapması.

abi müller yöntemini kullanıyordum. ancak int de gezinirken adamın herşeyi alası geliyor. larva transfer kaşığından tut da manyetik ana arı işaretleme kalemine kadar birçok sipariş verdim.

İnşallah hepsini kullanırsın.

Larva transferini yapmaya başladın mı başka bir şeye bakmıyorsun bile.

Hiç aklımda yokken jenter seti aldım, larva transferi ile ana üretimini ileriki aşamaya bıraktım…

Dün öylen saatlerinde jenter folluğu ana arıyı hapsederek damızlık koloniye verdim…

Bugün akşamüstü baktım ana yumurtlamamış, yumurtlamıyacak gibide duruyor :frowning:

Jenterin içine sulandırılmış balı fırça ile sürmüştüm…

9 çerçeveli koloninin tam ortasına koymuştum, yumurtlamayınca bugün 2. çerçeveye aldım…

Kısmet bakalım yağrın yumurtlarsa şanslıyız yumurtlamazsa yandık…

Bakıcı koloniyide dün anasız bıraktım, geri sayım başladı yani ???

Belkide en iyisi larva transferi :-X

En azından doğum en az 3 gün erken gerçekleşir, işimiz ananın keyfine kalmaz :slight_smile:

İşin inceliği bilen varsa paylaşırsa sevinirim :-\

Bir işi yaptıktan sonra sorana cevap veremiyoruz. Böyle bir uygulamamız yok.

Yarında yumurtlamayacağını bildirmek isteriz sadece…

Halil abi yarında yumurtlamayacağını neye istinaden söylediniz yani sebep ne yada yapılan bir hatamı var

Halil abi ilk denememiz, ee heyecanda var tabii :smiley:

Sanırım sizde büyük bir heyecanla başladınız ama iletilerinize göre sonu gelmedi gibime geldi :-X

Ne önerirsin?

İllaki hatalarımız olacak, deneye, yanıla, sorarak öğrenecez…

Uçarı kaçarı yok, bu yola baş koyduk :-[

Şimdi…

Yeni bir plastikle tanışan koloni…

Gözü cilalayacaklar ama cilalanmıyor ki.

Ön kapağı açıp… (Anayı sal gitsin) (Ana arısız meme yapacak koloniyi dert etme. Veriver yarın 1 yavrulu çerçeve. Al sana 7 gün daha…)

Çanakların içine şerbet püskürtüp koloniye ön kapak açık şekilde 1 gece bırak.

Anayı ertesi gün kapat.

3-4 gün sürer ilk yumurtlamalar.

Hatta 1 hafta bile yumurtlama olmayabilir.

İlk yumurtaları gördüğün gün.

Anayı salmayacaksın.

Yumurtayı gördün.

Git başka kovandan 1 tane yumurtalı çerçeveyi arısız biçimde jenter çerçevesinin yanına koy.

2 gün sonra 1 tane daha yumurtalı bu sefer diğer yanına.

(Yumurtaları dışarı taşımasınlar.)

Kurtçukları izle.

Kurtçuklar oluştuğunda hepsini alma 8-10 tanesi kalsın.

Ana arıyı sal.

Ön kapağı aç.

O kalan kurtçuklar işçi arı olarak doğsun jenterde.

İşte işçiler orada doğduktan sonra jenter - jenter olmuştur.

Öyle koy anayı pırt yumurtlasın cart kurçtuk olsun.

Ohhhh ne güzel.

Unutmadan.

Jenter sisteme girdiğinde ilgili koloni yoğun biçimde beslenmeli.

Halil abi gerçekten çok güzel anlattın, teşekkür ederim :-\

Eminim, yeni başlayacak birçok arkadaşımızın not alacağı bilgiler :wink:

Yok Yok almazlar.

Yahu jenterle ilgili bir bilgi yok ki der dururlar.

Bilgi noktasında burası bir derya.

Fakat şöylede bir durum var.

Bizler için çok değerli olabilecek bir çok bilgi bazen sohbetler arasında sıkışıp kalabiliyor.

Belki ben arama kriterlerini çok iyi kullanamıyor olabilirim.

Yinede aradığımız bir çok şeyin forum içerisinde bulunduğundan emin olduğum için biraz uğraşmak gerekiyor.

Yosa çok hazırcımı olduk acaba ?

Halil, bu Jenter otomatik ana arı üretmiyor muydu :slight_smile:

Hani takıversek çerçeveye, 20 gün sonra ana arı bizi içerde bekliyor olsa. :slight_smile:

Sanal arıcılık konusunda yayın yapanların en büyük günahı bu jenter olsa gerek.

Bir sürü arkadaşımız, yayınlardan etkilenip dünya para verdikten sonra, 1 kere deneyip yahu bununla da uğraşılır mı deyip kenara attılar.

Jenter ile ilgili çok derli toplu bir yayını web sitemde yayınlamak istiyorum…

Neden?

Baharda ülkenin her yerindeki arıcıya anlatmaktan işlerime bakamadım.

İşin ilginci adama 1 saat anlatıyorsun.

İşi çözünce dönüp bir teşekkür eden yok. Dünyanın en sinir bozucu işlerinden…

Bazıları çözemediği için aramaya devam ediyorlar.

Aramadı ise bil ki işlem tamam…

Tabi benim görevim jenteri anlatmak.

Halil ustam verdiğin bilgiler için teşekkür ederiz. Gerçektende Murat beyin dediği gibi Jenter hakkında geçen seneki Feshane Arıcılık Fuarında bazı arıcı arkadaşların olumsuz beyanlarını duymuştum. Onun için hiç araştıma gereği duymadım. Fakat sizin açıklamalarınız benim için
altın değerinde bilgiler oldu. Çok reşekkür ederim ‘’ Ustalarım’’ iyiki varsınız sağolun var olun

Halil abi takipteyiz.

Arkadaşlar,

Benim tavsiyem önce doğal yöntemlerle, sonra çubuktan yaptığınız aparatla kendi memenizi yaparak ana arı işinin inceliklerini öğrenmek.

Ana arı üretiminin inceliklerini öğrenmeden, bir ana arıyı elinizde tutamadan jenter menter gibi işlere para yatırmayın.

Çoğu arkadaşımız temel yapmadan, binanın çatısıyla ilgileniyor.

Ana arı tutmasını beceremeyen arkadaşımızın ilk feryadı, anayı koyarken öldürdüm şimdi nolacak oluyor :slight_smile:

Jenter denen şey, hiçbir bilgisi olmayan adama otomatik ana üretiveren bir sistem değil.

Çocukken kendi yaptığımız oyuncağın, plastik ve mağazada satılanı.

Önce bir kendi oyuncağınızı yapmanın tadına varın, amatörlüğün zevkini alın.

Bu tür ekipmanlar, sadece alo demek ve SMS atmak için 2000 lira verip akıllı telefon almaya benziyor.