herkese bol ve bereketli bir sene geçirmesini dilerim. 2 tane bölme kovan yaptım 2er çerçeve ve her kovana 2 tane kapalı meme verdin. 5 gün sonra 1. kovanda ana çıktı fakat 3 gün geçmesine rağmen diğer ana memelerini kesmiyor. 2. kovanımda da aynı şekilde ana çıktı 3 güne girdi hala diğer ana memeleri yerınde duruyor. diğer ana memelerini de kesmedim belki ana sıkıntılıdır diye. böyle bir durumla ilk defa karşılaştım. ne yapmam gerekiyor. şimdiden teşekkür ederim.
İki seçenek var ya oğul çıkar yada diğer analar çıkınca biri digerlerine galip gelir.
Eğer ana arıya diğer memeleri kesmesine izin verilmiyorsa anaarının bir sesi var oğul ihtimali fazla demektir.
Ben genelde çıkan ana normalse kalan memeleri küçük ruşete veriyorum.
teşekkür ederim. evet bugün oğul vermiş
bu bana iyi bir tecrübe oldu. demek ki kovanda anayı görünce diğer bütün memeleri keseceknmişim.
Ana çiftleşmiş miydi çıktıktan sonra? Bakire ana ile oğul çıkmaz, çiftleşme olup yavru atana kadar da diğer memeleri kestirmez işçi arılar.
Bakire anada oğula çıkıyor.
İļk oğuldan sonraki veya birden çok meme durumunda ana çiftleşmeden oğula çıkıyor.
Bu doğal oğul davranışı, dışarıdan verilen hazır memelerde bu davranış görülmez diye düşünüyorum. Beklentim iki bakire ananın kapışması ve güçlü olanın yaşaması doğrultusunda.
Her durumda iki seçenekli ,sadece arı mevcudunun az olduğu oğul isteğinin olmadığı veya mevsimsel durumlarda oğul vermeyip tek ana galip gelebilir.
Biliyorsunuz ki arı denen canlıda mutlaka şu olur diyemiyoruz.
Bu tür bölmelerde ben biri açık diğeri kapalı meme bırakıyorum arada zaman olsun ki aynı anda çıkıp oğul riski olmasın diye. Fakat genelde
böldüğüm kolonilerde ana arı çıktığında hep diğer memeyi bozuyordu. Benim şaşırdığım 2 çerçevelik küçük koloni nasıl oğula çıkmış hayret
Her durumda 2 meme verilirken birini bigudi ile vermekte fayda var.
Bir gariplik var bölme oğul vermemesi lazım. 2 değil 4 yada 5 meme biraktig8mda dahi ilk çıkanın diğerlerini bozduğunu gördüm hep.
daha çiftleşme olmamıştı. gunlük yumurta yoktu kovanda. fakat 3 tane ana çıkmıştı. son 2 memeyi de ben kestim. onunda anaları elimde doğdu ![]()
bu sene ilk defa başıma geldi. hatta buradaki tecrübeli arıcılara da sordum. ilk defa duyuyorum diyor. sadece 2 tanesinin başına gelmiş bu denli olay. bu sene arıda bir gariplik var diyorlar. çok yavaş çoğalıyor diyorlar. birde arkadaşımın kovanı oğul verdi. fakat garip olan kısım kovandan çıkan kolonide ana yoktu daha garibi ise kovanda da ana yoktu. böyle saçma bir durumla karşılaştık. hiç sizinde başınıza geldi mi böyle bir olay.
Çıkan oğul 2. oğul ise bakire anayı görememiş olabilirsiniz.
Yeni çıkmış anaların kovanları fazla kurcalanmaz.
İstersen başka kovandan test çerçevesi ver.
Veya ana arı ızgarası na tüm koloniyi silkele . Ana varsa ızgara üzerinde kalır. Ana yoksa hazır ana ver.
Her iki uygulamanın da hata yapılabilir durumu var.
Test çerçevesi verilince ana arı olsa bile dölsüz olduğundan anayı öldürüp yeni ana memesi yapabilirler.
Eğer ana arı döllenmemişse,: dölsüz ana arı ince karınlı olduğundan ızgaradan geçebilir.
Her 2 uygulamada % 100 olabilir değil ama yinede uygulanabilir.
Bölmelerde;
İlk çıkan ana arı diğer memeleri her zaman bozmaz.Üç çerçeve bölmede iki tane meme bile olsa yine oğul verme ihtimali vardır.
O zaman bölme yapacağımız zaman biri açık biri kapalı da olsa 2 meme bırakmamak lazım haftada bir kontrol ediyorsak arıyı.
Ya da memeleri hapsetmek gerek çerçeve üzerinde!
2 çerçeve az arılı bölmede de meme sayısı çok olursa oğul çıkma ihtimali var mıdır?
Ben acemiyim henüz bir kovanımın anasız olduğunu fark edince yan kovandan günlük yumurtalıklı çerçeve takviyesi yapmıştım geçen hafta.
Bu hafta gördümki her iki kovanda meme aramışlar.Anasız kovanda 7-8 tane vardı.2 tane bıraktım.1 tanesini bigudi ile hapsettim. Analı kovandaki memeli çerçeveyide yeni bir bölmeye koydum 3 çerçeveli.Onunda 2 tane meme vardı birini bigudi ile hapsettim. Memelerin bir kısmı dün açıktı yeni kapanmışlar sanırım bir dahaki hafta çıkarlar. Bigudi de hapis olan ana arıyı işçiler beslermi, kaç gün orada kalabilir? Sizce haftaya ne yapmalıyım?
General Mobile 4G Dual cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Eğer kovan içinde salınarak gezen ana arı Yoksa ölünceye kadar bakıyor lar bigudi nin içinde .
Ama içerde gezen ana arı çiftleşip gelirse o gün o anayı ölümüne terk ederler.Yani bi ihtimal daha var.salınarak gezen ana arı oğul olarak da çıkabilir .Çünkü kovanda başka bir bakire ana arı daha var.
En güzeli ikisini hapsetmek .
Doğunca güzel olanı bırakıp kötü olarak sectigimizi bigudi ile başka anasız kovanın üstüne indirmek.
Çiftleşme den dönmezse onu tekrar vermek.
Benim şuan anasız kovanda
23 bakire ana
8 kapalı yüksük var.
Gül gibi yaşayıp gidiyoruz .lazım oldukça al kullan.memeleri .
Analar son 10 gün .20 günü Geçen ana arı artık kısırlaşıyor.
özer bende aynı bigudinin içinde bırakmıştım10 gün filan,bizde iyi geçiniyorduk,takki bir açtım kovanı ne görüyüm…bigudi içindeki bütün ana lar ölmüş,stok iyiydi ama beslemeyi kesmişler vesselam… >:(