Arkadaşlar uyguladım teknikle kovanımdan oğul kaçmasını engelliyebiliyorum, nedirmi diye düşünenlere ana arının kanatlarını keserek oğulu engellemiş bulunmaktayım.
saygılarımla arz ederim.
Arada bir kontrol edin anayı bakalım.Benim bildiğim arılar kovanda sakat arı yaşatmazlar.Ana memelerini ne yapıyorsunuz.Oradan yeni ana çıkarsa,şartlar uygunsa oğul çıkabilmezmi.Bazı işlerde deneme-yanılma metodundan başarı sağlanabilir.Kolay gelsin.
Oğul kontrolu veya takibi için uygulanan bir yolda ana arının kanat ucunun çok az kesilmesiyle olur.
Kanat kesilmesi denilince arıya zararı olmayacak ve ana arının çok az uçabileceği kadar kesilmesidir.
Kanadı kesik olan ana arılı bir oğul çıktığı kovan önüne konar veya çok yakına konar.
Kanat ucunun kesilmesi ana arının öldürülmesine pek neden olmaz.
Teşekkürler Murat Bey;Yinede oğul çıkabiliyor demekki.Ama kovana yakın.İki kovanımda yeni.Analar yaşlı değil.1.ci kat dolmak üzere.Serin yerde,kovanlar öne doğru eğik.Havalandırma iyi.Bugünlerde oğul vermezse 2.ci katı çıkarım inşallah.Benimki amatörce,çocuklar torunlar için.Kolay gelsin.
" Fikir bulutlarının çakışmasından,gerçekler şimşeği çakar." Değilmi???
Bu sene bende denedim. Analara bir şey olmuyor ancak büyük bir hata yaptım, kesme işleminden sonra anayı kovana alıştırmadan verdim bunun sonucu olarak ta bir kısmını öldürdüler. Daha sonra alıştırarak (ana kafesiyle) verdiklerimde bu durumu aştım.
İyi akşamlar…
Kardeşim ana kaçmasın diye kanadini niye keseceğimki ,oğulla çıkmamasını istiyorsan anayı bir veya iki çerçeveye hapsederim veya ustealıp araya ana arı ızgarası korsun olur.
Anayı hapsetmek oğul vermeyi nekadar önler o tartışılır.
Sayın ArıcıAhmet,
Bizim amacımız oğulun çıkmasını önlemek değil, ola ki tüm önlemlere rağmen gözden kaçan bir oğul olayında arıların kovana dönmesi ve ana arının değiştiğinin farkına varmak ( çoğu arıcının ana yaşları konusunda yanıldığını düşünüyorum)
Ayrıca ana arıyı hapsederseniz bana göre arıların hızlı çoğalma döneminde onu engellemiş olursunuz.
Sayın egemen hayırlı seneler
Haklısın anayı 2 çerçeveye hapsedersen yavru atacak yer fazla bulamaz ,yavru atışını engellendiğini duşunursak anayı bır kata hapsederiz olur.
Gelelim ananın yaşını takıp etmeye ;bunuda senelere mahsus ana arı boya renkleri var her yenileyen anayı o boyalarla boyarsak ananın yaşını takıp etmemiz daha kolaylaşır.
Sayın Ahmet bey, öncelikle iyi günler diliyorum.
Ben yine önerinize sıcak bakmıyorum, çünkü;
1- Ananın üst katta hapsedilmesi erkek arıların hareketlerini kısıtlayabilir ve huzursuzluk yaratabilir.
2- Kovanın, ana değişim isteği olursa ana üst katta olduğundan kovanı terk edemez ve ana memelerine zarar verme veya ana çıkımında yeni ana ile mücadele edebileceklerini düşünüyorum.(kim galip çıkar belli olmaz.)
3- Konu hakkında yapmış olduğunuz yapıcı yorumlarınız için teşekkür ediyorum.
Saygılar.
Egemen Bey kovandaki mevcut ananın kanadını kesince mi onu kafese koymak gerekir,zaten o kovanın anası değilmi? kanadı kesilince yabancı ana olarak mı algılanıyor ?