ana arının yavrulamasını nasıl hızlandırabilirim.

Piyasada satılan polenli bal sirkesi acaba çam zamanında ana arının yumurta atmasına yardımcı olur mu.Bunu hiç kullanan arkadaş varmı acaba.Saygılar

Ben kullandım, içersine minare gölgesiyle birazda davul tozu katılınca süper yumurtlatıyor.

mehmet hocam minare gölgesi soran olursa bende var stoklar kısıtlı yalnız

Söylediklerinizden anlambilim metotlarını kullansam bile pek bir şey çıkartabilirmiyim bilmiyorum?Konu çam balı döneminde ana arı yumurtlamasının azalması ve ben bu ürünün faydalı olup olmayacağını sordum.Çünkü polen eksikliği bu ürünle kapatılabilir mi.Bu ürünün faydalı olmadığı mı faydalı olduğunu ancak söylemek istemediğiniz başka ilavelerle mi kullandığınızı söylüyorsunuz ,espirimi yapıyorsunuz.
SAYGILAR

Anlambilim metodlarını kullanmanıza gerek yok ki…

Bizlerde hiç öyle ürün kullanacak bir duruş gördünüz mü?

Kullansaydık ve olumlu sonuç alsaydık mutlaka paylaşılırdı…

Kullanmamız mümkün değil…

Arıya vermek üzere katkı maddesi aramayın…

Arıcılığın temel ilkelerine yoğunlaşın…

Cevabınız için teşekkür ederim.

Valla abi 4 aylık arıcı olarak Aydın’da da 2 kattan fazla arı görmediğimden(Genelde de dediğiniz gibi en fazla

10 çıta.) kara kara düşünüyordum ‘‘Hali beyin arıları herhalde özel bi ırk ondan 4-5 kata çıkıyor’’ diyordum. Bir

baktım Halil bey demesin mi ''Biz çalıştırırız. :smiley: (Kestanedeki 8 kolonim Muğla söylemesi ayıp… 4. katta

olanda var içlerinde)‘’ diye sevinçten havalara uçtum desem yalan olmaz herhal teşekkürler.İnşallah ‘’ Koloni

Yönetim’’ sistemi ile seneye baya hava atarım buralarda. :smiley: Becerebilirsem… ;D

Sayın Ferit Dal ;

Bizde koloni yönetimi konusunda düşünceler içindeydik.

Arılar kata zor çıkardı evvelden. İki katlı olurdu en çok. (kuluçkalık + 1 ballık )

Şimdiki durumları biraz daha farklı. Kolonilerin hepsi değil ama bir kısmı 2. ballıklı. Bir taneside 3. ballıkta. ( kuluçkalık + 3 ballık )

Neden hepsi 3 katlı değil derseniz, bizimde hatalarımız ve tecrübesizliğimiz var.

Tek balıkla çalışan kolonilere daha mı az itina gösterdik? Hayır. O kolonilerin ana arıları yaşlıydı. Genç ana arısı olupta 2.ballığı koymadığımız yok bile.

Peki koloni yönetimiyle çok mu bal elde edeceğiz? O bölümü 1 ay sonra göreceğiz.

2 gün önceki kontrollerde bazı kolonilerin peteklerin üst kısmı beyazlamaya başladı. Kaldırdığımızda 2 kilodan ağır. Bu şekilde 6-7 çerçeve de bal var. Çıkan her yavrunun yerine bal koyuyorlar.

Not : Ana arı üretimi olmadan işlerin zor olduğunu anladık ve Halil Bilen’in de verdiği gazla ana üretimine başladık. Şu an kutularda 2 adet çiftleşmiş ve 5 adet çiftleşmemiş ana arı var. 6 kutudan da 3 gün sonra doğacak analar.

Sn. Mehmet bey, yorumunuz için teşekkürler.Bir sorum olacaktı rahatsız etmezsem.Acaba diyorum bende şu 

ay içinde 1-2 ana arı üretimi yapsam ruşette geç kalmış sayılırmıyım acaba. ???

İşe başlamadan önce çok zor ve karmaşık gelir insana.

Bence hiç durmayın hemen başlayın. Dışardan alınan ana arıların cinsi belli değil.

Ruşet yerine çiftleştirme kutusu da kullanabilirsiniz.

Ölçüleri forumda var. Maliyeti çok az bu kutularun.

Tamamdır.İlk işim bu olacak inşallah.  :)

Bence ruşette başlayın. Kutular ilk başta daha zor.

Abi çok güldüm deve semeri ile hindi yularını da ekleyelim :slight_smile:
bala çalışan arıya yumurta atsın die zorlamanın anlamı yok zira ne kadar az yumurta o kadar çok bal demek .Piyasada 2 yada 3 lük kafes ana arı kafesi satılıyor ana arının az yumurtlaması için sizlerin daha çok yumurtlasın ısrarı neden?ve 6 çıtalık arı dahi ayağının dibinden çama çalışıp bal üretiyor sonra püren balına çalışıyor ve tekrar ocağın 15 yumurtlamaya başlıyorken

Sebep basit.Arıyla, kişi amatörce uğraşıyordur.Temmuz gelmiştir.Sıcaklık tavan yapmıştır.her yer kurumuştur.nektar akımıda yoktur.Kişi gezgin arıcılık yapamayacak durumdadır.Arılar yiyici durumdadır.Cepten şerbet ve kekle idare ediyordur.Çam için güçlü koloni hedeflenmiştir.Yumurta sayısı arttırılmaya çalışılıyordur.İnternette bu tip ürünler görülmüştür.Acemi olunduğu için sorulmuştur.
Peki bunun neresi komiktir.Bende, bu soruyu komik bulmayı komik buluyorum.Forumun seviyesinin altında soru soruyorsam bir daha sormam olur biter.

Sayın atredis,

Bazı konuları defalarca enine boyuna tartışıyoruz. Aynı şey tekrar gündeme gelince, ister istemez mizahi cevaplar oluyor.

Bir takım madde ya da yöntemlerle ana arı yumurtlatılabilir mi? sorusunu da defalarca tartıştık.

Basit bir bilgi tazelemesi yapıp, arının yaşam döngüsünü incelersek, bu sorunun cevabını buluyoruz.

Polen ve nektar stoku bulunmayan bir koloninin anasını yumurtlatmaya çalışmak, teşbihte hata olmasın, asgari ücretle çalışıp 20 çocuk yapan insana benzer.

Örneği daha iyi anlaşılır olması için verdim.

20 çocuktan, kimisi mama ister, kimisi kıyafet ister, kimisi kalem ister… Ama geliri yetersiz olan kimse bunları karşılayamadığı için toptan perişanlık olur.

Ana arının bol miktarda yumurtlayabilmesi için, arı sütüne ihtiyaç var.

Bakıcı arıcıların, yavrulara bakabilmesi için de bol miktarda yavru gıdasına ihtiyaç var.

Genç arıların yavru gıdası ve arı sütü salgılayabilmelerinin tek çaresi bol miktarda polen tüketebilmeleri.

Eğer elinizde bol miktarda polen varsa ya da polen yerine geçecek maddeler varsa, her mevsimde yavrudan eksik kalmazsınız.

Bir maddenin ana arıyı coşturabilmesi için, arı sütüyle aynı değerde hatta daha da güçlü olması gerekiyor.

Henüz dünya üzerinde sentetik yollarla üretilebilen böyle bir maddeye ulaşılamadı.

Diyelim ki, bir sihirli madde bulduk ve ana arıyı coşturuyor.

Ana arı tespih gibi yumurtaları dizdi.

Bu yumurtalar kurtçuk olduğunda nasıl beslenecek?

Arı sütü ve yavru gıdası nasıl salgılanacak?

Olay yine yeterli polen stokuna bağlı hale geliyor.

Yeterli gıda olmadan, ana arı yumurtlamaya devam ederse, koloninin sonunu getiren başka bir süreç başlıyor.

Bakıcı arılar yavru gıdasını kendi metabolizmalarındaki yağı eriterek salgılıyor.

Bu yüzden ortalama 45 gün olan işçi arının ömrü 20 güne düşüyor.

Eksik beslenen ve yeterli gelişmeyi gösteremeyen, doğduktan sonra polen tüketemeyen işçi arılar da ortalama 20 gün civarında yaşıyor.

Toparlamak gerekirse, yeterli polen gelişinin ve stokunun olmadığı kovanlarda, ana arıya yumurta arttırarak kovan güçlendirmeye çalışmak, Kaf dağının ardında Zümrüdüanka kuşunu aramakla aynı şey.

üstat çok yerinde detaylı bir açıklama idi ,sağolasın

2 yıl sonra bu iletilerinizi tekrar okuyunuz.

Bunları ben mi sordum diyeceksiniz.

Sn. Murat çakır bey açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. Benim arılarım bu sene hiç gelişmedi ortalama hepsi 10 çıtada kaldı, hep sebebini aradım, araştırdım fakat bir türlü çözememiştim şimdi neden gelişmediğini anlamış oldum. Koloni yönetim sistemini uyguladım.( Ana arı tespih gibi yumurtaları dizdi. Bu yumurtalar kurtçuk olduğunda nasıl beslenecek?

Arı sütü ve yavru gıdası nasıl salgılanacak?

Olay yine yeterli polen stokuna bağlı hale geliyor.

Yeterli gıda olmadan, ana arı yumurtlamaya devam ederse, koloninin sonunu getiren başka bir süreç başlıyor.Bakıcı arılar yavru gıdasını kendi metabolizmalarındaki yağı eriterek salgılıyor.

Bu yüzden ortalama 45 gün olan işçi arının ömrü 20 güne düşüyor.

Eksik beslenen ve yeterli gelişmeyi gösteremeyen, doğduktan sonra polen tüketemeyen işçi arılar da ortalama 20 gün civarında yaşıyor.) çok doğru bu süreci ben havaların dengesiz gitmesinden dolayı yaşadım. Böylece arıların 45 günlük olan ömürleri 20 güne düşmüş oldu ve haliyle kovanlar gelişme göstermedi. Teşekkür ederim.

nerde arıcılık yapıyorsunuz?ben fethiye de yim burada 10 çıtalı arı en kuvetli arıdır hiç bir zaman kat atmazlar ben dahil

Murat Bey cevabınız için çok teşekkür ederim.Hatta cevabınızı bir iki kere okudum diyebilirim.bazı konular kafama daha iyi oturdu diyebilirim.
Halil Bey inşallah sizin dediğiniz gibi geriye baktığımızda, nereden nereye geldik diyecek tecrübeye sahip olurum.
Başka başlıklarda görüşmek üzere muhabbetle…